ARHIVA B365

Ce trebuie să facă românii cu credite în franci elvețieni? Sfatul avocatului

CREDITE FRANCI ELVEȚIENI. Francul elveţian era „cea mai ieftină monedă”, după cum spuneau reclamele pe vremea când toată lumea se îndatora să îşi cumpere casă sau maşină. Pentru ei, ce s-a întâmplat azi e cel mai negru coşmar. În câteva ore, unora le-au crescut ratele ameţitor, potrivit Digi24.

Sunt brokeri care se aşteaptă inclusiv la intrarea în incapacitate de plată a unora dintre datornicii în franci elveţieni.

Despre situaţia acestor oameni avocatul Gheorghe Piperea a vorbit la Digi24. Avocatul a spus că, „la prima vedere” vina ar aparține persoanelor care s-au împrumutat în franci elvețieni, „și așa ar putea să ne spună cei care vorbesc despre moderație, calm, despre judecată la rece”.

„Pentru a le sugera o imagine, amintesc trei-patru elemente de fapt care ar fi trebuit să stea la baza unui comportament al BNR calm atunci, nu acum. Luați un polițist care la momentul 2007 avea cam 1500-2000 de lei salariu pe lună și care dacă ar fi vrut să-și ia un apartament cu un credit de 100.000 de euro nu s-ar fi calificat sub nicio formă. Însă ofițerul de credite, în momentul în care i-a spus că nu se califică pentru un astfel de credit, i-a dat următoarea sugestie: te califici, totuși, dacă iei creditul acesta în franci elvețieni, la aceeași valoare”, a explicat Gheorghe Piperea.

CREDITE FRANCI ELVEȚIENI. Avocatul a amintit de persoane care i-au spus că francul elvețian nu are cum să crească mai mult de 2,5%, adăugând că aceste credite erau la vremea respectivă „un aparent cadou, care s-au dovedit un măr otrăvit ulterior”.

„În perioada respectivă erau bănci care trebuia să facă volume de creditare, să câștige un loc în top, o poziție pe piață cât mai în față”, a menționat avocatul.

CREDITE FRANCI ELVEȚIENI. „Banca Națională a României, atunci ca și acum, are poziția de autoritate, de control și de supraveghere. În această poziție, BNR are și atribuția ca, în momentul în care o bancă se pregătește să pună un produs financiar pe piață, să verifice acest produs financiar, nu numai din punctul de vedere al oportunității/legalității, mai ales din punctul de vedere al riscului. Ce ne spune BNR în momentul de față este că la momentul acela săraca Bancă Națională ne-a spus tuturor: nu luați credite în franci elvețieni, pentru că sunt periculoase, dar în același timp le permitea acestor bănci să facă volum, să pună pe piață astfel de credite, despre care se știa foarte clar că sunt periculoase”, a adăugat Gheorghe Piperea. 


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button