FIT CITY

Ce trebuie să facă româncele care au implanturi periculoase cu silicon pentru a primi despăgubiri

Femeile cu implanturi PIP care vor sa primeasca compensatii provizorii de minim 3.000 de euro pana la sfarsitul acestui an trebuie sa se alature procesului colectiv pana pe 15 mai 2014. 

In iunie 2014 se va deschide o noua procedura legala in fata Tribunalului Comercial din Toulon, Franta pentru ca femeile cu implanturi PIP din intreaga lume sa poata primi despagubiri ce se vor situa intre 10.000 si 20.000 de euro. In Romania pacientele care au folosit aceste proteze se pot alatura procesului colectiv de solicitare a acestor daune pana pe 15 mai. Procesul va fi istrumentat de casa de avocatura Benclinov si Asociatii impreuna cu avocatul francez care a initiat aceste proceduri in Franta acum 4 ani, Olivier Aumaitre.

„Pacientele din Romania care au folosit aceste implanturi defectuoase si care prezinta inalte riscuri de a genera complicatii si reactii adverse trebuie sa profite de aceasta oportunitate si sa-si solicite drepturile cat mai curand posibil. In urma campaniei de constientizare publica care s-a desfasurat in acest sens saptamanile trecute am avut ocazia sa intalnesc cateva cazuri foarte serioase, cu complicatii grave in ceea ce priveste sanatatea si integritatea fizica a femeilor respective. Aceste femei trebuie sa-si apere drepturile, efectuand demersurile necesare pentru a li
se recunoaste si repara daunele suferite”, a declarat Raluca Curelea, partener Benclinov & Asociatii, intr-un comunicat de presa remis B365.ro.

Mai mult de 400.000 de femei au fost afectate de aceste proteze la nivel global, iar in Romania se estimeaza ca au fost utilizate de aproximativ 300 de paciente.

„Am trecut deja prin cateva operatii de cand mi-au fost implantate aceste proteze, iar in urma unor complicatii serioase, doctorul mi-a recomandat sa le inlocuiesc cat mai curand posibil pentru a nu-mi pune sanatatea in pericol si mai mult. Dupa mai multe anestezii generale care mi-au dat organismul peste cap si multiple interventii medicale si analize cu costuri ridicate consider ca cineva trebuie sa plateasca pentru aceste erori”, a declarat o pacienta cu implanturi PIP.

Asociatia Chirurgilor Plastici din Romania, impreuna cu Benclinov si Asociatii au organizat saptamana trecuta o intalnire cu cateva paciente care au utilizat proteze PIP, acestea beneficiind de anonimat total si discretie maxima.
„In urma acestei intalniri am inteles ca numarul semnificativ de paciente care au apelat la aceste implanturi se datoreaza in mare parte si texturii protezelor, acestea fiind din anumite puncte de vedere mai confortabile comparativ cu alte produse de profil comercializate la nivel global. Ce trebuie insa sa inteleaga aceste femei este ca, chiar daca deocamdata nu inregistreaza vreun discomfort evident de la utilizarea acestor proteze, in viitorul apropiat exista sanse foarte mari sa se confrunte cu complicatii serioase de sanatate. Studiile au dovedit ca gelul industrial folosit la producerea implanturilor PIP poate migra in corpul pacientei chiar daca proteza in sine nu s-a
fisurat. In acelasi timp, riscul de fisurare pentru aceste produse este de 30%, dublu comparativ cu alte implanturi”,a a mai spus Raluca Curelea.

In faza initiala, femeile care se alatura procesului colectiv din Franta, vor primi pana la sfarsitul acestui an compensatii minime de 3.000 de euro.

Peste 1.700 de femei din Franta au primit deja aceste compensatii la inceputul anului. Tribunalul din Toulon a luat aceasta decizie pentru a oferi acum pacientelor posibilitea de a acoperi costurile judiciare, inclusiv ale expertizei medicale. In functie de particularitatile fiecarui caz, pacientele pot solicita despagubiri pentru a-si acoperi prejudiciile fzice si morale. Acestea vor f stabilite prin expertiza medicala in functie de decizia expertilor francezi care vor lua in considerare inclusiv complicatiile aparute.

„Ce este foarte util de stiut pentru femeile care au folosit implanturile PIP e ca pot demara aceasta actiune menita sa le aduca compensatiile cuvenite doar prin transmiterea unor documente care atesta utilizarea protezelor respective. Aceste demersuri pot fi efectuate din confortul propriilor case comunicand online si achitand niste sume modice pentru lansarea procedurilor judiciare, sume care oricum vor fi recuperate ulterior”, a mai spus Raluca Curelea.

Pentru informatii in timp real despre demersurile judiciare PIP persoanele interesate pot accesa pagina de Facebook PIP Romania.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button