ESENTIAL

Ce ţeapă i-a tras primarul Chiliman fostului ministru Elena Udrea, pe banii contribuabililor

Potrivit raportului de control întocmit de Curtea de Conturi, aferent anului 2011, Chiliman a plătit mai mult decât trebuie pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe din Sectorul 1 şi, astfel, în contabilitatea primăriei au fost înregistrate abateri de aproape 200.000 euro. „Neîncadrarea în standardul de cost unitar de 55 de euro pe metru pătrat, la lucrările de reabilitare termică a blocurilor de locuințe prevăzute de H.G. nr. 363/2010, a condus la utilizarea ineficientă a sumei totale de 887 mii lei, rezultată din verificarea eșantionului selectat, din fondurile publice alocate din bugetul local”, se menţionează în documentul Curţii de Conturi. 

Conform sursei citate, administraţia Chiliman a efectuat şi plăţi nelegale de 55.000 de lei, sumă ce rezultă din decontarea unor lucrări mai mari decât cele real executate la care se adaugă şi dobânzi de 2.000 de lei. 

Prin urmare, inspectorii Curţii de Conturi au decis să extindă verificarea asupra tuturor situaţiilor de lucrări pentru reabilitarea termică a blocurilor, decontate în anul 2011, „în scopul identificării decontării unor cantități de lucrări mai mari decât cele real executate, stabilirea întinderii eventualelor prejudicii produse prin plăți nedatorate, evidențierea în contabilitate și urmărirea recuperării acestora, potrivit legii”.

De altfel, B365.ROa atras atenţia, în repetate rânduri, asupra cheltuielilor mari la reabilitarea termică a blocurilor din Sectorul 1, inclusiv asupra faptului că administraţia locală ţine secrete firmele care fac astfel de lucrări. Astfel, Primăria Sectorului 1 susţine într-un răspuns oficial formulat la solicitarea B365.RO că, din anul 2009 şi până în prezent, au fost reabilitate termic 523 imobile, pentru care s-au alocat aproximativ 450 milioane lei, fonduri provenind din bugetul local şi credit BEI (Banca Europeană de Investiţii). 

Numai că, în SEAP (Sistemului Electronic de Achiziţii Publice) – unde trebuie anunţată atât intenţia de licitaţie, cât şi atribuirea contractului, apar doar 26 de anunţuri de atribuire a lucrărilor de reabilitare termică (toate în a doua parte a anului 2009), cu un total de aprox. 72,5 milioane lei. Lista tuturor contractelor atribuite, precum şi firmele câştigătoare la licitaţiile organizate pot fi consultate, în tabel, aici

Potrivit unui răspuns al administraţiei locale, formulat la solicitarea B365.RO, lucrările de reabilitare termică din Sectorul 1 sunt executate, în baza unor contracte subsecvente, de o asociere de şapte firme, respectiv unii din cei mai mari constructori din București: SC Tehnologica Radion SRL, SC Straco Group SRL, SC Adrian Construct SRL, SC Palex Construcţii-Instalaţii SRL, SC Ziggy Construct SRL, SC Iconomic Sacom SRL şi SC Delta ACM. Primăria Sectorului 1 refuză însă să informeze cum au fost împărțite lucrările între cele șapte firme şi câţi bani a încasat fiecare societate în parte. 

De altfel, Chiliman şi Vanghelie sunt cunoscuţi drept „campionii” costurilor la reabilitare termică a apartamentelor din Capitală, înainte de a fi introduse standardele de cost izolaţia termică a unui apartament ajungând chiar şi la 30.906 euro, potrivit Ministerului Dezvoltării, locuinţele fiind situate pe Bulevardul Dacia nr.26. În schimb, într-un comunicat din martie 2011, primăria Sectorului 1 susţinea că reabilitează termic locuinţele cu 81 euro/mp. 

Bani plătiţi în plus pentru spălatul străzilor când afară plouă

De asemenea, Chiliman a făcut exces de zel şi în privinţa lucrărilor de modernizare a străzilor din Sectorul 1 pentru care a decontat cu 61.000 de lei mai mult decât lucrările real executate. Totodată, administraţia locală a plătit ilegal peste 121.000 lei pentru servicii de salubritate care nu au fost efectuate, banii fiind viraţi în conturile firmei Romprest a controversatului Florian Walter. Detalii despre acest contract păgubos, încheiat pe 25 de ani, găsiţi aici. 

Mai mult decât atât, Primăria Condusă de liberalul Andrei Chiliman a plătit, timp de trei ani, pentru spălatul străzilor chiar şi în zilele în care afară ploua. „Din verificarea integrală pe perioada 2009 – 2011 a prestaţiilor de salubrizare decontate, s-a reţinut decontarea unor prestaţii în sumă totală de 130 mii lei (inclusiv TVA) aferente unor perioade în care potrivit comunicatelor ANMH au căzut precipitaţii pe toată durata zilei, şi în consecinţă efectuarea operaţiunilor de măturat normal şi mecanizat, şi spălat carosabil şi trotuare contravenea prevederilor art. 54 din Ordinul ANRSCE nr. 110/09.07.2007”, se specifică în documentul Curţii de Conturi care a dispus elaborarea unor proceduri privind modul de certificare a facturilor şi proceselor verbale de recepţie a lucrărilor de salubrizare, care să conducă la identificarea situaţiilor ce nu mai permit efectuarea lucrărilor de salubrizare care contravin prevederilor Ordinului ANRSC. 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button