Ce ţeapă a tras ministrul Mediului, Rovana Plumb, sâmbătă, la Delta Bucureştiului. FOTO

de:
21 sept. 2013
2 afișări
Ce ţeapă a tras ministrul Mediului, Rovana Plumb, sâmbătă, la Delta Bucureştiului. FOTO

Sâmbătă, 21 septembrie 2013, începând cu orele 9.00, locuitorii Sectorului 4 și nu numai au fost chemaţi să se alăture unei ample acţiuni de voluntariat, în scopul ecologizării zonei Lacului Văcărești.

Organizat în parteneriat cu Asociația Salvați Dunărea și Let´s Do It România, evenimentul s-a desfăşurat ca parte a proiectului „Parcul Natural Văcărești. O oază în deșertul de beton”. Alături de primarul Cristian Popescu – Piedone ar fi trebuit să participe şi ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb. Surpriză însă: ministrul Rovana Plumb şi-a anulat prezenţa în ultimul moment, lăsându-i cu ochii în soare, la propriu, pe toţi cei aproape 300 de voluntari care au salubrizat zona, dar şi pe membrii Grupului de iniţiativă Parcul Natural Văcăreşti care au dorit să stea de vorbă cu ministrul de resort, precum şi alte autorităţi – Jandarmeria şi societatea de salubrizare REBU SA. 

Proprietarii de terenuri au acuzat-o pe Rovana Plumb că tergiversează de mult timp rezolvarea situaţiei juridice a Lacului Văcăreşti unde o parte din aceştia au decizii definitive şi irevocabile de punere în posesie asupra unor terenuri din zonă însă nu pot face nimic cu acele terenuri, zona fiind considerată arie protejată. „Am 3.000 de metri pătraţi pe cartea funciară. Nu-mi dă voie să fac nimic – nici să mănânc, nici să trăiesc”, a strigat Iuliana Andronic, prezentă sâmbătă la conferinţa de presă la care ar fi trebuit să ajungă şi ministrul Rovana Plumb. Aceasta a adăugat că terenul la care face referire l-a primit moştenire de la bunicul său. „Ne-a lăsat cu limbă de moarte să nu dăm acel teren. E de pe vremea regelui Ferdinand”, a strigat femeia.

La rândul lor, şi alţi proprietari de teren din zonă au acuzat ministerul de interese ascunse în ceea ce priveşte Delta Bucureştiului. „Nu există dorinţă şi voinţă a Ministerului de a rezolva această problemă. Sunt 14 dosare la Strasbourg, plângeri făcute de noi din cauza asta”, a completat Dorin Cozma care susţine că deţine 10.500 mp de teren la Lacul Văcăreşti însă nu îl poate folosi în niciun fel. 

În locul ministrului Rovana Plumb, a ajuns însă la eveniment Florian Udrea, directorul Direcţiei Managementul Ariilor Protejate din Ministerul Mediului care a declarat că recunoaşte potenţialul de dezvoltare al zonei, însă susţine că procedura este destul de anevoioasă. „Nu se tergiversează nimic. Ministerul respectă OUG 57/2007 (privind regimul ariilor naturale protejate). Trebuie să se alcătiască un dosar cu mai multe piese. Sunt studii ştiinţifice care se află, în acest moment, în analiză. Dar sunt foarte multe semne de întrebare vizavi de statutul juridic. Mama-natură ne-a dăruit aceste habitate naturale şi îl mâniem pe Dumnezeu dacă nu le respectăm”, a menţionat Udrea. Declaraţia reprezentantului Ministerului Mediului a stârnit reacţii vehemente din partea proprietarilor de terenuri din zonă care au acuzat ministerul de corupţie. „Ne vedem la DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie)!”, au strigat aceştia. 

Mai mult, directorul Udrea a spus că pentru a fi rezolvată situaţia juridică a Deltei Bucureştiului ar fi nevoie şi de „implicarea autorităţii locale, respectiv a Sectorului 4”. În replică, primarul Sectorului 4 – Cristian Popescu Piedone spune că nu are nicio competenţă în acest sens, potrivit prevederilor legale în vigoare. „În primul rând, chiar dacă simpatizez cu jocul de fotbal, nu-mi place să fiu lăsat în offsaid. Eu am fost invitat, am venit. Unde-i doamna ministru să răspundă la întrebări?”, s-a întrebat retoric Piedone.

„Aici sunt litigii de 20 de ani şi Primăria Sectorului 4 nu are nicio atribuţie. Eu ca primar de sector nu pot să despăgubesc pe nimeni şi nici nu pot să dau teren spre relocare în altă parte. Lacul Văcăreşti se află în administrarea Apelor şi eu nu pot să intervin”, a declarat pentru B365.RO primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Edilul a menţionat că tot ceea ce poate să facă administraţia locală este să ecologizeze zona, dar cu voluntari, nu apelând la serviciile firmei de salubritate şi, în eventualitatea unui proiect clar de dezvoltare al zonei, să asigure utilităţile şi să dea autorizaţie de construcţie. „Trebuie rezolvată, în primul rând, problema proprietarilor. Neavând în administrare Lacul Văcăreşti, eu nu am ce să fac. Tot ce se află în acest moment la primărie este doar inventarierea solicitărilor vechilor proprietari”, a conchis Piedone. 

În cadrul proiectului „Parcul Natural Văcărești. O oază în deșertul de beton”, organizat sâmbătă cu participarea Asociației Salvați Dunărea și Let´s Do It România, cei 300 de voluntari prezenţi la Lacul Văcăreşti au strâns peste 500 de saci de deşeuri. Aceştia au anunţat că astfel de acţiuni vor continua şi în perioada următoare. 

„Avem un proiect – Omul înverzeşte locul ce reprezintă viziunea unor ONG-uri care vor ca bucureştenii să aibă un loc dedicat copiilor, turiştilor şi nu numai, un adevărat plămân al Bucureştiului, proiect cu care suntem în discuţii de doi ani cu Ministerul Mediului”, a specificat şi Liviu Mihaiu, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Delta, prezent sâmbătă la Lacul Văcăreşti. Acesta a menţionat că în Praga sunt 88 de arii naturale intraurbane în timp ce în Bucureşti nu este niciuna. 

Cookies