Ce sunt și cum funcționează pompele de căldură (P)

16 feb. 2022
121 Afișari
Ce sunt și cum funcționează pompele de căldură (P)
Ce sunt și cum funcționează pompele de căldură

Dacă tocmai ți-ai cumpărat teren și te pregătești să construiești o casă, cu siguranță ai început să te documentezi despre sistemele de climatizare a locuinței.

Prin urmare este imposibil să nu fi auzit de pompe de căldură. Te întrebi ce sunt și cum funcționează? Îți spunem noi!

Ce sunt pompele de căldură

Pompele de căldură sunt sisteme de climatizare prietenoase cu mediul înconjurător. Acestea folosesc surse naturale, externe, pentru a genera căldură și chiar pentru răcirea casei pe timp de vară.

Mai exact, pompele de căldură extrag căldura dintr-o sursă naturală, externă, precum apa, aerul sau pământul și o introduce în interiorul casei. Este o metodă ingenioasă de încălzire a unei locuințe și tot mai multe persoane apelează la aceasta, mai ales că nu este o sursă poluantă.

Pompele de căldură au în interiorul lor un circuit care funcționează pe bază de gaz frigorific (de obicei, freon). De asemenea, acestea dispun de un panou electric de comandă, de unde poate fi stabilită foarte ușor temperatura pe care dorești să o ai în casă.

Un avantaj al pompelor de căldură este că presupun costuri reduse de energie și întreținere și sunt extrem de prietenoase cu mediul. Prin urmare, deși costul inițial al pompei și cel de instalare sunt mai mari decât în cazul altor surse de încălzire, banii se amortizează rapid, devenind o sursă economică și eficientă.

Cum funcționează pompele de căldură

Te întrebi cum funcționează pompele de căldură? Principiul acestora este foarte simplu. Pompele extrag căldura din mediul în care sunt instalate (aer, apa, sol) și, cu ajutorul unui compresor care are rolul de a încălzi agentul frigorific, pompele transfera căldura în locuință și îți asigură o sursă permanentă de apă caldă.

În timpul verii, când locuința are nevoie de o sursă de răcire, procesul de funcționare se inversează.

Pompele de căldură sunt formare din trei circuite distincte. Circuitul sursei de căldură (sau circuitul primar), circuitul frigorific și circuitul secundar (adică instalația din interiorul casei). Circuitul secundar poate fi de orice tip: încălzire în pardoseală, încălzire în pereți, calorifere sau chiar ventiloconvectoare.

Tipuri de pompe de căldură

În funcție de natura mediului din care se face extracția căldurii, există mai multe tipuri de pompe de căldură. Unele necesită instalarea în sol, altele în aer liber, iar altele într-o sursă de apă. Indiferent de tipul acestora, pompele de căldură se împart în mai multe categorii, după cum urmează:

1. Pompe de căldură pentru încălzire și apă caldă menajeră. Sunt perfecte pentru a produce agent termic pentru încălzirea locuinței. Acestea pot fi instalate la sisteme secundare precum cel de încălzire în pardoseală, dar și pentru calorifere. Totodată, aceste pompe îți asigură necesarul de apă caldă menajeră.

2. Pompe de căldură pentru încălzire, răcire și apă caldă menajeră. Spre deosebire de pompele de la punctul 1, acestea produc și agent termic pentru răcire, care se poate folosi pe timp de vară, pentru reglarea temperaturii casei. Răcirea poate fi efectuată însă prin sisteme de răcire prin pardoseală sau prin ventiloconvectoare.

3. Pompe de căldură pentru încălzire. Acestea produc doar agent termic pentru încălzire și pot fi montate la orice sistem de încălzire internă. Vei avea însă nevoie de o altă sursă pentru încălzirea apei sau pentru răcirea casei pe timp de vară.

4. Pompe de căldură pentru încălzire și răcire. Acestea funcționează în condițiile expuse mai sus, însă produc agent termic și pentru încălzire și pentru răcire.

Eficiența pompelor de căldură

Când alegi pompele de căldură pentru casa ta este important să știi care este dimensiunea suprafeței care are nevoie de încălzire și respectiv răcire (dacă dorești să-ți aclimatizezi locuința pe toată durata anului). Cu cât suprafața este mai mare, cu atât vei avea nevoie de o pompă cu o putere mai mare.

Pentru ca o pompă să fie eficientă și să-ți ofere confortul necesar este important să fie aleasă la dimensiunea potrivită. În caz contrar, va consuma energie inutil și nu îți va oferi confortul de care ai nevoie.

Cookies