Ce spune PAPALEKAS despre dosarul BURSA,în care e implicat partenerul său de afaceri Dragoş Bîlteanu

de:
22 dec. 2014
0 Afișari
Ce spune PAPALEKAS despre dosarul BURSA,în care e implicat partenerul său de afaceri Dragoş Bîlteanu

Redăm integral declaraţia transmisă portalului B365.ro de către omul de afaceri IOANNNIS PAPALEKAS:

„Stimate doamne,
Stimați domni,

Urmare a unor relatări eronate care au apărut în presa din România în ultima săptămână și în care am fost acuzat în mod repetat că am contribuit la delapidarea fondurilor din două organisme de plasament colectiv din România, și anume SIF Banat Crișana („SIF Banat”) și SIF Muntenia SA București („SIF Muntenia”), adresez prezenta scrisoare pentru a clarifica lucrurile și pentru a corecta greșelile survenite în raportarea faptelor, multe dintre aceste articole fiind îndreptate împotriva mea personal. Doresc să mă asigur că publicul larg are o reprezentare corectă a faptelor care se aplică acestei situații și că nu este indus în eroare. Totodată, sper cu tărie că după parcurgerea acestei scrisori presa va da dovadă de mai multă precauție în ceea ce privește modalitatea de raportare a faptelor care sunt incidente în situația de față.

Prin această scrisoare încerc totodată să pun capăt neliniștilor cu care se confruntă acum toți investitorii noștri, numeroșii noștri angajați, directori și asociați, precum și numeroșii noștri furnizori și parteneri de afaceri. Sunt extrem de mândru de faptul că toate societățile cu care am fost asociat, inclusiv Globalworth, și-au condus mereu afacerile cu cea mai înaltă integritate și în conformitate cu cele mai bune standarde și practici în afaceri, recunoscute la nivel internațional.

În ce privește faptele, este adevărat că dl. Dragoș Bîlteanu a fost unul dintre partenerii mei de afaceri, exclusiv în sectorul imobiliar. Tranzacțiile principale în care ambii am fost implicați se leagă de achiziția și dezvoltarea Proiectului Upground Estates, situat în zona Dimitrie Pompeiu, și proiectul Tower Center International („Proiectul TCI”), la acesta din urmă presa făcând numeroase referiri. Legăturile mele profesionale cu dl. Bîlteanu s-au redus semnificativ pe parcursul anilor și, din anul 2008, singurul nostru proiect de afaceri comun a fost cel care a implicat Proiectul TCI, în care eu am dobândit de la dânsul o participație de 50% în anul 2012. Circumstanțele realizării acelui proiect au fost raportate în mod public atât de către mine, cât și de către Globalworth în nenumărate ocazii în trecut. Dl. Bîlteanu și cu mine (fiecare în calitate de proprietari ai unei cote de 50% din Proiectul TCI) am încheiat în luna iulie a anului 2013 un contract prin care am convenit vânzarea proiectului către Globalworth. Acest aspect a fost în mod complet și public dezvăluit ca parte a ofertei publice a Globalworth, vânzarea fiind agreată sub condiția unei evaluări independente, așa cum a fost cazul în toate tranzacțiile similare în care eu personal sau o entitate asociată mie a fost implicată. Întotdeauna am căutat să ofer maximum de transparență în tot ceea ce privește aceste aspecte.

Achiziția proiectului TCI de către Globalworth s-a finalizat în luna februarie a anului 2014. A fost de fapt ultimul proiect care a fost transferat către Globalworth din Portofoliul Inițial și achiziția sa a fost finanțată prin fonduri bancare puse la dispoziție de către banca elvețiană UBS. Țin să precizez că achiziția acestui proiect nu a fost făcută din fonduri strânse în urma listării. Acele fonduri au fost folosite pentru achiziția altor proprietăți.

Globalworth a urmat întotdeauna o serie de condiții și proceduri speciale la încheierea oricărui tip de contract în care eu personal sau un asociat al meu este parte contractantă și toate aceste condiții și proceduri speciale sunt respectate în toate cazurile: (i) o evaluare independentă, (ii) contractarea la valoarea pieții (arm’s length) și (iii) luarea deciziei de cumpărare de către directorii non-executivi, deci fără participarea mea. Toate aceste proceduri au fost urmate (și raportate public) în legătură cu tranzacția TCI, astfel cum s-a întâmplat de altfel în toate tranzacțiile Globalworth în care eu personal am avut un interes.

Unele dintre articolele apărute în presă fac referire la un număr de alte persoane acuzate de a fi fost implicate în activități ilegale împreună cu dl. Dragoș Bîlteanu. Eu nu am întâlnit niciodată pe niciuna dintre aceste persoane acuzate și nu m-am implicat în nicio afacere sau altă relație cu aceștia. Pot să confirm că nici eu și nicio altă societate asociată cu mine nu am întreprins vreodată vreun tip de afacere cu SIF Banat sau cu oricare dintre angajații acesteia, administratorii sau acționarii acesteia. De altfel și SIF Banat a confirmat recent că nu a investit niciodată în Globalworth și a negat că ar fi tranzacționat acțiuni ale Globalworth, contrar informațiilor vehiculate în unele articole de presă. SIF Muntenia a făcut într-adevăr o investiție cu ocazia listării Globalworth, când a achiziționat un număr de 200.000 de acțiuni la prețul de 5 euro pe acțiune, pentru o valoare totală de 1.000.000 euro. Nu știu dacă SIF Muntenia continuă să dețină acțiuni în Globalworth, dar pot să confirm că valoarea acțiunilor în societate a rămas la un nivel superior prețului pe care acestea l-au avut la data listării.

Pot să confirm că nici eu personal și nici societatea al cărei asociat sunt nu am achiziționat niciun fel de drept în SIF Banat sau SIF Muntenia și nici nu am încheiat vreo tranzacție cu vreuna din aceste entități întrucât de la venirea mea în România în anul 2000 am luat decizia de a nu mă implica în tranzacționarea de acțiuni și obligațiuni pe bursele din România.

Trăiesc în România încă din anul 2000 și consider că am contribuit semnificativ la modernizarea Bucureștiului prin proiectele rezidențiale, comerciale și de uz mixt derulate.
Împreună cu echipa excelentă pe care o am în București continui să fac acest lucru și să dedic toată energia mea în această direcție. În ultima perioadă, toate investițiile mele în România au fost direcționate prin intermediul Globalworth, care numai în ultimele 18 luni a făcut investiții în proiecte românești ce s-au ridicat la valoarea de aproximativ 700 de milioane de euro. În pofida informațiilor false și dăunătoare care au fost publicate recent în presă vom continua eforturile pentru a dezvolta o afacere de succes, în beneficiul tuturor.

În cele din urmă, mă voi reîntoarce la fapte. Într-adevăr, la începutul acestei săptămâni am avut o întrevedere cu procurorul care se ocupa de caz, la cererea acestuia, și în scopul de a-mi manifesta sprijinul față de solicitările sale. Având în vedere că acum are cunoștință deplină asupra faptelor, sunt încrezător că va ajunge rapid la concluzia că nu mă fac vinovat de niciuna din prezumtivele acuzații care mi s-au adus și că va lua toate măsurile ce se impun astfel încât să fiu exclus din orice viitoare investigație”, conchide Papalekas.

Dosarul BURSAPotrivit referatului procurorilor, omul de afaceri grec Ioannis Papalekas ar fi fost implicat în gruparea infracţională care ar fi urmat să beneficieze de o parte din bani. Ulterior, sumele de bani ar fi fost folosiţi pentru finanţarea unor proiecte imobiliare.

Cookies