Ce spune cel mai bogat om de afaceri rus despre confiscarea activelor companiilor occidentale: „Ne-ar întoarce cu o sută de ani în trecut”

12 mart. 2022
407 Afișari
Ce spune cel mai bogat om de afaceri rus despre confiscarea activelor companiilor occidentale: „Ne-ar întoarce cu o sută de ani în trecut”
Ce spune cel mai bogat om de afaceri rus despre confiscarea activelor companiilor occidentale: „Ne-ar întoarce cu o sută de ani în trecut”. Sursa foto: Observator

Cel mai bogat om de afaceri din Rusia, Vladimir Potanin, a declarat faptul că o posibilă confiscare a activelor companiilor occidentale de către Moscova ar putea întoarce țara în urmă cu mai bine de 100 de ani, ajungând în stadiul revoluției de la 1917. Această măsură ar viza exclusiv companiile străine care și-au suspendat operațiunile după invazia Rusiei asupra Ucrainei.

Vladimir Potanin, cunoscut drept cel mai bogat om de afaceri din Rusia și președintele marii companii miniere Norilsk Nickel (NILSY), a avertizat guvernul de la Moscova cu privire la o posibilă confiscare a activelor ce aparțin companiilor occidentale care au părăsit țara în ultimele două săptămâni. Potanin susține că Kremlinul trebuie să continue cu prudență când vine vorba de astfel de decizii, deoarece Rusia ar risca să fie aruncată într-o perioadă de incertitudine și colaps financiar, similară cu cea din perioada revoluției din 1917.

„În primul rând, ne-ar întoarce cu o sută de ani în trecut, până în 1917, iar consecinţele unui astfel de pas – neîncrederea globală în Rusia din partea investitorilor – le-am experimentat timp de multe decenii”, a transmis miliardarul pe Telegram, potrivit Adevărul.

Vladimir Potanin este de părere că marile companii occidentale vor reveni în Rusia

Miliardarul rus a calificat decizia marilor companii occidentale de a renunța temporar la operațiunile din Rusia drept „emoțională prin natură”, și este de părere că a fost luată sub presiunea opiniei publice, astfel că Potanin este de părere că marile companii vor reveni în Rusia, prin urmare fiind necesară păstrarea unei oportunități de revenire.

Vladimir Potanin, în vârstă de 61 de ani, este cel mai bogat om de afaceri rus, cu o avere de circa 22 de miliarde de dolari. Invazia Ucrainei i-a afectat considerabil conturile acestuia, pierzând un sfert din avere când acțiunile companiei sale Norilsk Nickel s-au devalorizat masiv, cu peste 90% pe Bursa londoneză.

Printre companiile occidentale care ar putea fi afectate puternic de naționalizarea activelor companiilor care au părăsit Rusia se află producătorul german de automobile premium Mercedes-Benz, care deține active de 2 miliarde de euro în Rusia.

Mercedes-Benz a transmis faptul că războiul din Ucraina a adus o serie de riscuri, precum atacurile cibernetice, întreruperea producției sau aprovizionarea deficitară cu piese și energie.

Cookies