Ce spune ANM dacă norul toxic din cauza bombardamentelor din Ucraina se va afla deasupra României și ce valori înregistrează concentrațiile de monoxid de carbon

22 mart. 2022
963 Afișari
Ce spune ANM dacă norul toxic din cauza bombardamentelor din Ucraina se va afla deasupra României și ce valori înregistrează concentrațiile de monoxid de carbon

Concentraţiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate deasupra României, în cursul următoarelor zile, relevă o analiză publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pe baza datelor furnizate de serviciul „Copernicus” al Uniunii Europene de monitorizare a atmosferei.

Îngrijorarea este dată de faptul că un nor toxic se formează constant deasupra Ucrainei din cauza bombardamentelor. Hărțile realizate cu ajutorul sistemului Goddar de Observare a Pământului al NASA indică desupra țării vecine concentrații ridicate de monoxid de carbon.

Exploziile lansează în aer de la metale grele din șantierele industriale, la beton, cabluri și conducte de pe drumuri, până la azbest din cădiri.

 

Circulația aerului deasupra României, în perioada 22-25 martie

Potrivit analizei ANM, marți și miercuri (22 și 23 martie) în estul și în sud-estul României, circulația aerului se va face din sector predominant nordic și nord-estic, iar joi și vineri (24 și 25 martie) din sector nord-vestic. Vântul va avea intensificări mai ales pe parcursul zilei de marţi, când îndeosebi în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, precum şi în sud-vestul Moldovei, vor fi rafale în general 55 – 65 km/h, iar în zona montană aferentă temporar vitezele vor fi de peste 70 – 80 km/h. Local și temporar, intensificări ale vântului vor mai fi, îndeosebi spre sfârșitul intervalului.

În restul teritoriului, circulația aerului se va realiza predominant din sector nord-vestic și vestic, iar vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări izolate, cu precădere în regiunile centrale.

„Datele furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus) arată că în cursul următoarelor zile, deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate.”, transmite Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În urmă cu câteva zile au existat îngrijorări că un nor toxic format în urma bombardamentelor din Ucraina s-ar îndrepta inclusiv spre România, infirmate însă de fizicianul Silviu Gurlui, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

  • Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus (CAMS) reprezintă unul dintre cele șase servicii ale programului Copernicus, program de observare a Pământului al Uniunii Europene, oferă informații consistente și controlate de calitate legate de poluarea și sănătatea aerului, energia solară, gazele cu efect de seră și schimbarea climei, peste tot în lume.
  • Mai multe date privind aceste informații pot fi consultate pe site-ul Serviciului de Monitorizare a Atmosferei Copernicus (CAMS) https://atmosphere.copernicus.eu/charts/cams/carbon-monoxide-forecasts?facets=undefined&time=2022032200,84,2022032512&projection=classical_europe&layer_name=composition_co_totalcolumn

Cookies