ARHIVA B365

Ce spun reprezentanţii societăţii civile după discuţiile cu preşedintele Iohannis

„Frustrarea generala a pietei – in noul Guvern sa fie oameni curati, care nu sunt urmariti penal, care nu sunt traseisti, ofiteri sau colaboratori ai securitatii.”, a declarat Mihai Dragos, reprezentantul Consiliului Tineretului din Romania, citat de HotNews.ro.

Mihai Dragos a adaugat ca administratia trebuie sa fie depolitizata: „Daca nu avem o administratie puternica si care sa depinda mai putin de fetele politice, va fi greu sa avem o reforma reala”.

Nicusor Dan (Asociatia Salvati Bucurestiul), presedintele partidului Uniunea Salvati Bucurestiul, a declarat ca a propus un acord politic pe niste teme care sa vina din partea oamenilor. Aceste propuneri ar urma sa fie centralizate si sa reprezinte baza acordului.

„Trebuie sa avem un acord politic. Nu trebuie sa ne grabim sa numim un premier. Trebuie sa avem un acord politic pe niste teme. Am recomandat presedintelui ca propunerile oamenilor sa fie centralizate de presedintie, ca sa fie la baza acestui acord politic”, a declarat Nicusor Dan.

Sorin Ionita, de la Expert Forum, a anuntat ca presedintele va veni in Piata Universitatii, „dar cand nu vom sti nici noi nici dvs”. Acesta a precizat ca i-a propus sefului statului sa stabileasca un mecanism clar de selectie a societatii civile si a subliniat ca actuala selectie a fost realizata de Administratia Prezidentiala. Potrivit lui Sorin Ionita, Klaus Iohannis a fost de acord cu aceasta propunere.

In opinia sa, este mai bine ca presedintele sa propuna un „premier mai putin consensual pentru partide, chiar cu riscul de a avea anticipate”, in conditiile in care o guvernare cu actualul Parlament, care ar include colaborarea cu partidul „balam” (UNPR, n.r.), „o formatiune nealeasa care reprezinta serviciile secrete”, este „inacceptabil”.

Liviu Mihaiu (realizator TVR, reprezentant Salvati Dunarea si Delta): „Presedintele a promis ca va veni in piata, nu se stie cand. 20 de organizatii din majoritatea domeniilor societatii au fost reprezentate la consultari. A fost o discutie exceptionala. Am cerut ceea ce am cerut si in 1990, si in 2015, si in 2012: depolitizarea si demilitarizarea statului, reforma radicala a statului.”

„I-am cerut presedintelui sa regandeasca in termeni pragmatici de eficienta si constitutionali un nou stat care sa fie mult mai eficient. S-a discutat cazul Avocatului poporului, sa fie totalmente depolitizat.”

„I-am cerut presedintelui sa faca din societatea civila un partener oficial si nu de catastrofa, cu 6 luni inainte de alegeri.”

„S-a discutat despre dezastrul accesarii fondurilor europene, va fi un dezastru daca nu se va schimba acest lucru in moid urgent.”

„S-a cerut umanism, demnitate, respect, meritocratie si liberate. La 25 de ani de la revolutie avem un stat extrem de pauper cand e vorba de profesiile liberale. Avem cel mai mic consum cultural din UE. Oamenii canta in beciuri.”

„Presedintele ne-a spus ca daca vrem o clasa politica sa ne implicam, ca ne va lua parteneri. Daca doar strigam si va fi aceasta clasa politica, lucrurile vor fi aceleasi. Ne-a invitat la modul cel mai vehement sa venim sa formam un nou corp al clasei politice. Exista doua moduri de a te implica: din societatea civila, asta e in afara sistemului, si in interoriul sistemului. Putem sa provocam amendamente la o lege, putem sa avem o lege a alegerilor mai bune, insa o reforma profunda a administratiei nu se poate face decat din interior. Presedintele ne-a invitat in partide, nu in actualele partide, ci sa facem altele noi. Este momentul cel mai bun.”

Vezi şi: Care sunt primele propuneri făcute de societatea civilă şi înaintate președintelui Klaus Iohannis

Dragos Slavescu, medic chirurg, a spus ca, in opinia sa, „poporul are nevoie de demnitate, adevar si constiinta, de aici trebuie sa plecam.

El a acuzat „coruptia financiara si mai ales morala” care a generat miscarile de strada, dar si „o criza de identitate nationala”.

Am discutat despre elaborarea unei legi prin care sa existe o raspundere personala in toate domeniile”, in conditiile in care in prezent „nu raspunde nimeni pentru greselile facute” si „in continuare acele persoane (care au comis greseli) vin si ne dau indicatii”.

Cristina Guseth (Freedom House) „Am propus deschiderea clasei politice, primenirea ei, pentru ca oamenii nu au alternativa.”

„Am propus: diminuarea numarului de membri ai Parlamentului, renuntarea la imunitate, votul in doua tururi, votul prin corespondeta facut corect”, a trecut in revista Cristina Guseth propunerile inaintate presedintelui.

„Am adaugat ca fetele noi nu vor avea acces la piata de imagine din Romania, trebuie sa facem ca aceste fete sa ajunga fie cunoscute”, a precizat reprezentanta Freedom House.

Mai mult pe HotNews.ro.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button