Ce spun organizatorii Festivalului Enescu despre „mitocanii de la Ateneu”

de:
25 sept. 2013
0 afișări
Ce spun organizatorii Festivalului Enescu despre

Zilele trecute, scriam despre Mitocanii de la Ateneu: Cum poluează Festivalul Enescu și ce reguli ar trebui să urmeze – 

Iată ce spun organizatorii Festivalului despre aceste incidente din timpul concertelor, prin vocea lui Mihai Constantinescu, director Artexim, organizator al Festivalului George Enescu, într-un interviu acordat ziare.com:  sunt din ce în ce mai puține incidente, iar România nu este singura țară în care se petrec astfel de întreruperi ale concertelor.

„Telefoanele se aud peste tot in toate salile, de aplaudat se aplauda… Vreau sa va spun ca aici in Festivalul asta se aplauda mai putin decat in altele pe scene internationale. Sunt si artisti cu care am vorbit si au zis: Domnule, daca le-a placut cum s-a interpretat si le-a placut muzica, lasati-i sa aplaude, sa se exteriorizeze, sa-si exprime bucuria ca au auzit o muzica buna.

Problema este a telefoanelor si a intarziatilor. Publicul romanesc si un anumit public, de o calitate indoielnica, oamenii care sunt cu bani si care considera ca e dreptul lor si vor sa se faca vazuti, sunt cei care vin ultimii, se aseaza in primele randuri, deranjeaza oamenii in timpul desfasurarii concertului. Asta deranjeaza cel mai mult. Toti artistii care au fost au si spus: Macar sa stea pana la pauza sau pana se termina prima lucrare si dupa aceea sa vina. Nu.

Or la noi este aceasta „am bani, am platit, vreau sa stau unde vreau, nu conteaza ca am intarziat” si nu conteaza ca a deranjat un rand intreg ca sa ajunga unde are locurile. Aici e o chestie de educatie care, stiti cum e, asta e.

Noi am avut o situatie acum doua editii, cand un dirijor s-a oprit pentru ca a fost deranjat. Acum am vorbit cu Jurovsky (Vladimir Jurovsky, dirijor al Orchestrei Filarmonice din Londra, n.red.) care mi-a spus: „Domnule, cand sa ridic bagheta cineva a alergat prin spatele meu”. Si el a fost foarte dragut si a zis „probabil ca a fost o situatie urgenta”. Ceea ce nu s-a intamplat si nu e adevarat, dar el a fost fin… era singurul motiv pentru care cineva sa mearga in spatele lui.” – a declarat Constantinescu.

Cookies