Ce spun bucureștenii despre interzicerea centralelor termice de apartament. Ministrul Mediului și-a pus lumea în cap

22 nov. 2021
523 Afișari
Ce spun bucureștenii despre interzicerea centralelor termice de apartament. Ministrul Mediului și-a pus lumea în cap
Ce spun bucureștenii despre interzicerea centralelor termice de apartament. Ministrul Mediului și-a pus lumea în cap. sursa foto: playtech.ro

Lumea este foarte supărată după ce ministrul Mediului, Tzancos Barna, a făcut un anunț privind interzicerea centralelor termice la blocurile noi. Ministrul Mediului și-a pus lumea în cap și reacțiile negative nu au întârziat să apară.

Interzicerea centralelor termice de apartament la blocurile nou construite a luat lumea prin surprindere, iar anunțul făcut de ministrul Mediului, Tanczos Barna, a fost dur criticat pe Facebook.

Conform ministrului, aceste locuințe noi vor putea avea centrală comună sau vor trebui să fie conectate la rețelele de încălzire ale orașelor, inclusiv în București, unde problemele de termoficare sunt foarte mari. Tot zilele astea USR București i-a cerut lui Nicușor Dan un plan privind rețeaua de termoficare, mai ales că pe 26 noiembrie urmează să aibă loc o ședință pentru stabilirea prețului gigacaloriei în Capitală.

Anunțul care a supărat oamenii

Într-o postare pe Facebook, vineri, Tanczos Barna spune că „atât ministerul, cât și UAT-urile și cetățenii trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat”, așa că se vor lua măsuri privind centralele de apartament din marile orașe, cum este și cazul Bucureștiului.

„Odată cu venirea frigului, poluarea aerului ne pune în pericol sănătatea din ce în ce mai mult, pentru că în urma încălzirii locuințelor și în urma traficului substanțele nocive rămân blocate în straturile de aer în apropierea suprafeței, mai ales dacă vremea este liniștită, rece și uscată. Campania #VinereaVerde atrage atenția asupra faptului că optând de cât mai multe ori pentru transportul în comun, putem reduce poluarea care provine din trafic, iar pentru încălzirea verde a locuințelor trebuie să găsim soluții de lungă durată”, a scris ministrul pe Facebook.

Acesta anunță de asemenea că, „din aceste considerente, pregătim la minister un set de măsuri care conține printre altele și interdicția de a instala centrale termice proprii în blocurile care se construiesc acum”.

„Aceste locuințe noi vor putea avea centrală comună sau va trebui să fie conectate la rețelele de încălzire ale orașelor, care trebuie să fie modernizate pe baza unui plan de acțiune. Doar astfel putem reduce semnificativ emisiile clădirilor”, mai explică Barna.

Decizia României vine totuși după ce Comisia Europeană va propune gradual interzicerea centralelor termice, însă acest lucru nu se va realiza peste noapte.

Ce spun bucureștenii despre interzicerea centralelor termice în România pentru blocurile noi

Oamenii nu au întârziat să reacționeze la aceste vești. Cu toate că toți spun că vor să trăiască într-un mediu mai sănătos, mulți i-au atras atenția însă la problemele cu tăierea pădurilor din România, lucru care ar fi mai periculos pentru țară decât centralele de apartament.

Și ne obligăți să stăm la rețeaua Bucureștiului?!!?!??! Care e într-o stare mai infectă decât a fost vreodată?

De 30 de ani vorbim la fiecare ciclu de alegeri (mai ales locale) despre „vom avea sau nu încălzire la iarnă”, iar dumneavoastră propuneți măsuri de coerciție pentru cei care își doresc independență energetică?
În ’89 s-a ieșit în stradă pentru că 1. Nu era pâine. 2. Nu era curent. 3. NU ERA CĂLDURĂ!, atrage atenția un bucureștean.

Mai mult, problema CET-urilor vechi, care nu funcționează corespunzător, este un alt punct fierbinte care îi face pe mulți să își monteze centrale de apartament. Interzicerea lor ar putea provoca haos în România.

Bună ziua. Cu toții avem nevoie de aer curat, de apă de calitate.. de un mediu sănătos. Referitor la măsura interzicerii instalării centralelor termice în apartamentele de bloc aș avea câteva întrebări. Știți că există localități unde CET-urile orașelor s-au desființat? Prin Brașov, prin Mureș, de notorietate fiind cazul Brăilei, unde locuitorii au rămas în pragul iernii fără furnizor de apă caldă și căldură, și care au primit bani pentru a-și instala centrale. Știți că acolo unde mai există CET-uri, ele furnizează servicii necalitative la prețuri enorme? În aceste condiții și după interzicerea centralelor (destul de costisitoare), care ar fi soluțiile de încălzire a populației?, se întreabă cineva.

Oamenii sunt foarte supărați pe această situație

„Atâta știu să interzică, să scumpească. Soluția de care zic ei cu centralele de bloc la comun, ne costă foarte mult pe luna, dar nu îi interesează, decât pentru buzunarul lor. Rușine să le fie”, a spus altcineva.

Pierderile alea enorme de pe traseul CET->Bloc/Unitate locativă, nu cumva înseamnă un consum de combustibil fosil în exces, astfel generând o poluare suplimentare? Eu zic că da!, mai spune un alt utilizator pe pagina ministrului.

„CET-uri nu mai există,energia electrică nici ea nu e o soluție și sînt blocuri a căror subsol nu permite instalarea de centrale de bloc.ATUNCI CARE E SOLUȚIA, să ne încălzim de la soare (când e soare),nu va este rușine, împovărați pe omul mic să păreți voi frumoși?Și pedeasupra cine va suportă costurile instalării unei centrale de bloc,tot locatarii?”, a atras atenția un alt internaut.

Cred că cea mai bună metodă de a combate poluarea e de a îngriji și proteja pădurile și spațiile verzi. Va focusati să gășiți probleme noi în loc să le rezolvați pe cele vechi și împingeți ce nu va place sub preș. Dacă ați promova ce trebuie chiar ați putea avea un impact semnificativ în combaterea poluării. Și lipsa luării de măsuri în ceea ce privește defrisatul ilegal e o infracționalitate, pentru că știți că se întâmpla, aveți dovezi, viață celor cărora le pasă e în pericol, deci sunteți complici, a transmis un altul.

Toți se plâng că CET-urile nu sunt prietenoase cu mediul, iar interzicerea centralelor ar mări problema

„Substanțele nocive rămân blocați???. …dar dincolo de micul dezacord cam care e eficiența sistemelor de termoficare ale orașelor comparativ cu centralele individuale și ce sursă de energie folosesc?….că momentan CET-urile numai prietenoase cu mediul și eficiente nu sunt. Nu e oare mai eficient să își încălzească fiecare apartamentul propriu atât cât are nevoie în loc să încălzim zeci de kilometri de conducte pe sub orașe?”, se plânge un altul.

Foarte intersant! Asta e o acțiune care să ne mute interesul de la arderile de deșeuri care se întâmplă aproape zilnic lângă București, și mai ales în weekend, nu i așa? Cei din Voluntari se sufocă de miros, cei din Chitila nici nu mai știu ce i aia aer. Uitați va pe aplicațiile care monitorizează aerul din București! Și lăsăți pădurile unde sunt!, a explicat un alt român.

„Aceeași poluare va fi și cu centrală pe bloc că și cu centrală pe fiecare apartament. Poluara e dată de consum și consum e dat de necesarul de căldură sau eficientă energetică. Dacă, cu adevărat, vrei să reduci poluarea, trebuie redus consumul, că să reduci consumul avem nevoie de clădiri eficiente. Asta ar fi primul pas.
Pasul doi ar fi: interzicerea „aragazelor” în bucătării.

Abia putem stă în bucătărie de poluare. Dacă era așa poluantă arderea de gaz…muream de mult în bucătărie…Al 3 lea ar fi, scoaterea primei de gpl de mașinile noi. Adică acolo nu e poluant ?!
Stăm cu mașinile de gătit pe gaz în casă, chiar sub nas și vrei să interzici centralele de apartament. Serios?!”, mai spune cineva.

Randamentul CET-urilor vechi ar fi la maxim 60%

Ardem GAZUL la CET acolo unde randamentul Cazanelor este la maxim 60%, după care plimbam agentul termic prin tot orașul cu pierderile de rigoare la care se Adaugă salariile angajaților plus costurile pentru reparațîi și investițîi și vreți voi să spuneți că prețul este mai mic decât dacă arzi GAZUL direct în centrală ta din casă ta (o centra în condensație de apartament are randamentul aproape de 100%).

Plus că toate pierderile se reflectă în consumul de gaz și implicit în cantitatea de CO2 aruncată în atmosfera.

Și să nu uităm că acum trebuie băgate câteva miliarde de € la nivel național în reparațîi, modernizări și retehnologizări că să fie instalația centralizată cât de cât stabilă și să nu avem avarii în fiecare zi, se plânge un alt bucureștean.

Cookies