ESENTIAL

Ce-şi ia primarul Negoiţă cu un milion de euro: trandafiri cu boboc zvelt şi parfum fin

Consilierii locali ai PDL din Sectorul 3 al Capitalei, reuniţi în şedinţă ordinară, au votat „în bloc” noile tarife de amenajare şi întreţinere a spaţiilor verzi, în anul 2011. Astfel, arbuştii de tisa ar putea fi plantaţi în acest la preţul de 150 de lei bucata, brazii cu 120 lei, iar merişorul cu 160 de lei. În cazul mestecenilor argintii, preţul urcă la 500 de lei bucata. Pentru trandafirii tip tufă la ghiveci, municipalitatea intenţionează să dea pe plantare şi întreţinere până la 60 de lei firul.

Deşi materialul săditor costă în realitate la jumătate faţă de tarifele aprobate de Primăria Sectorului 3, diferenţa de preţ este acoperită de tratamentul fito-sanitar, manoperă, fertilizare cu îngrăşăminte chimice şi udare.

Aleşii locali din partea opoziţiei s-au declarat împotriva preţurilor avizate de primarul democrat liberal Liviu Negoiţă. „Noi o să votăm împotriva proiectului de hotărâre. Nu suntem de acord cu tarifele„, a anunţat consilierul local Timnea Valentin din partea PSD, la începutul şedinţei de CL.

În plus, consilierii din opoziţie s-au arătat indignaţi de faptul că nu se preciza în raportul de specialitate al primarului şi numărul de arbori, arbuşti şi trandafiri care urmează să fie plantaţi de ADP. „Să ni se spună câţi se vor planta. Dacă noi aprobăm doar preţurile, ai pot să pună în pământ câţi vor. Vreau să vă aduc la cunoştinţă faptul că din arborii de Betula Pendula (n.r. – mesteceni argintii) plantaţi în 2009, nu s-au prins şi în 2010 au fost înlocuiţi cu platani. Din ce am citit, astfel de plante merg în zonele de deal şi de munte, nu la noi. Eu chiar vreau să mă apuc să număr copacii şi vreau să văd dacă contribuie la creşterea oxigenului în aer”, a menţionat consilierul PSD, Mihai Niţu.

În replică, viceprimarul Victor Tărtăcuţă este de părere că noile plante vor avea efect benefic asupra „calităţii vieţii bucureştenilor din Sectorul 3”. „Bolile şi dăunătorii se aşază mai greu pe acest soi de copaci şi au costuri mai mici de întreţinere„, a argumentat viceprimarul Tărtăcuţă. Potrivit raportului de specialitate al primarului, „soiurile de plante propuse, pe lângă funcţia decorativă, îndeplinesc şi funcţia fitosanitară fiind rezistente la intemperii, poluare sau atacul dăunătorilor. Astfel, vegetaţia introdusă va contribui la mărirea cantităţii de oxigen în atmosferă, răcorirea climatului în perioada caniculei, prin creşterea umidităţii aerului, preluarea unei părţi din noxele eliminate în aer provenite de la autovehicule, reducerea prafului şi a incidenţelor bolilor respiratorii, diminuarea zgomotului”, se specifică în document.

În costurile de achiziţie ale pomilor, administraţia locală a impus ADP-ului o serie de cerinţe: arbuştii să fie viguroşi, cu aspect plăcut şi frunziş frumos strălucitor, iar culoarea să fie constantă. În plus, prăşitul buruienilor ar trebui să se realizeze de 4-5 ori pe an. Pentru trandafiri, condiţiile sunt şi mai explicite: plantele să prezinte cel puţin trei ramuri, din care două pornesc din punctul de altoire şi a treia dintr-un punct mai înalt cu până la 5 centimetri, floarea să nu fie prea compactă (maximum 40-50 petale), parfum fin, boboc zvelt, lung cu poziţia verticală pe tijă, petale groase, catifelate care ar trebui să apară simultan în 2-3 locuri la deschiderea florii, impun oficialii Primăriei Sectorului 3.

Întrebat de reporterii B365.ro câţi copaci şicâte flori vor fi plantate în acest an pe raza Sectorului 3, directorul de investiţii şi achiziţii din cadrul Primăriei, Alina Socobeanu, a spus că „nu mai mult ca anul trecut”. „În şedinţă am aprobat doar tarifele unitare nu şi suprafaţa sau numărul de plante. Oricum, nu vor fi mai multe plante ca anul trecut, adică 100-200 de arbori, 30.000 de arbuşti şi 50 de trandafiri pe rond”, a specificat Socobeanu.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button