Ce-și doresc bucureștencele de 8 Martie

08 mart. 2023
651 afișări
Ce-și doresc bucureștencele de 8 Martie
Ce-și doresc bucureștencele de 8 Martie | Foto: Oana Titică

Acum câțiva ani, de un 8 martie, ieșisem cu o prietenă la piață într-o frenezie de achiziționat flori, fericită că e soare, superb și eram și puțin high de la mirosul zambilelor, care mi se pare cel mai frumos din Univers.

Prietena mea, ștergându-se la gură de cantitatea impresionantă de zahăr rămasă pe ruj în urma gogoșii savurate anterior la Gogoașa Muntenească (Obor, după zona de afară unde sunt pepenii vara), spune: Auzi, te-ai gândit vreodată că doar categoriile defavorizate sau cele cu probleme au Zilele Lor? Adică avem ziua persoanelor bolnave de boala X, ziua persoanelor discriminate pe motive de x, ziua de conștientizare a problemei Z, plus Ziua Femeii. Te-ai gandit, de pildă, de ce nu există Ziua Bărbatului de Afaceri de Succes?

Ne-am uitat lung una la alta, am ridicat din umeri și, cu freziile la subraț, ne-am îndreptat spre terasa cu mici, în timp ce soarele de primăvară strălucea în părul nostru proaspăt spălat și misterul Zilei rămânea neelucidat.

În anii ce au urmat discuției, avântul de 8 Martie a fost ușor frânat, dar pentru că venirea primăverii este pentru mine aproape cel mai frumos din an (toată perioada asta mă simt ca băieții care joacă la păcănele în minutele de după ce câștigă, iar iarna mă simt ca aceiași băieți când pierd) nu pot fi demoralizată atât de ușor.

Totuși, Oana, ce își doresc femeile din București de Ziua Lor?, vă aud întrebâdu-mă, și o să încerc să vă răspund. 

În mare, ne dorim să fim lăsate în pace cu o găleată de înghețată preferată în brațe, să ne uităm la seriale și să nu ne deranjeze nimeni cu treabă, nici la telefon, nici fizic („Când e gata prezentarea de campanie, că mă freacă ăștia de la vanzări să le-o trimit?’,’ „Unde e copilul, că nu-l găsesc prin casă”, „Când e ziua lui x, că iar am uitat” etc)

Dar ne dorim și niște lucruri mai punctuale și, cel puțin în teorie, mai ușor de obținut.

1. Ciocolată

Astăzi, la Art Safari – unde e deschis special de 8 Martie, unul dintre sponsori oferă ciocolată oricărei femei vizitează expoziția. 

Iată, în sfarșit, o entitate privată care a înțeles ce vor femeile și cum să le faci să ajungă de la ele de acasă la evenimentul unde le dorești. 

Există, desigur, femei care nu au a sweet tooth , respectiv sunt cele care declară că, e.g un șnițel le face mai fericite decât o cremă de ciocolată. Fizic, poate le putem înțelege, însă îmi pare rău pentru ele  –  e mult mai greu dacă ai o cădere nervoasă în fața grădiniței copilului/la  birou/ la metrou – cum faci rost de un șnițel care să te facă să te simți mai bine fix în momentul ăla?

2. Să fie curățenie pe străzi

Spre deosebire de problemele fundamentale ale administrației (corupția, prostia politicienilor etc), curățenia pe străzi ar trebui să fie ceva simplu de obținut. Ca de obicei, am foarte multe idei bune, dar nu sunt consultată de nimeni de la Primărie. 

Spre exemplu, polițiștii de la Poliția Locală care, de câteva zile, în Sectorul 3 au ieșit DIN NOU în campania lor anuală de primăvară care presupune să dea amenzi celor care își plimbă bichonii fără lesă, ignorându-i total pe cei care nu strâng după câini, ar putea fi folosiți în alte scopuri. De exemplu, să stea incognito la pândă în zonele cu probleme de gunoi stradal și, când un cetățean aruncă o coajă de banană pe jos, polițistul să sară din boschet, să îl amendeze și să îl oblige pe cetățean să se frece singur în păr cu coaja de banană în fața lui. Mai departe, cei care aruncă țigări pe geam să fie obligați să își mai aprindă o țigară și să o stingă de tapițeria mașinii.

Nu e greu deloc.

3. Să nu se mai pună publicitate pe clădiri!!!

Urmăritorii acestei rubrici probabil au obosit de cât am insistat pe acest subiect. 

Mergeți la plimbare prin oraș sau dați o tură cu mașina, uitați-vă la toate blocurile, de la alea interbelice superbe la biscuiții gri pe care ni i-a lăsat moștenire URSS și imaginați-vă cât de frumoase ar fi toate dacă s-ar da jos bannerele alea sinistre. Iar în ultimul an sunt atât de multe reclame la pariuri încât, dacă vine cineva din altă, țară probabil crede că efectiv noi asta facem toată ziua, stăm și pariem și Ruby ne dă (sau nu) lingouri de aur. Dacă acesta e Noul București care ni s-a promis în campanie acum câțiva ani, e urât și umilitor și sigur putem mai mult.

Dar, până se rezolvă problemele administrative, primim cu drag și ciocolată.

Să aveți o primăvară superbă!

Nota B365.ro –  Și texte numai bune de citit să aveți, așa cum sunt cel de mai sus și cele de mai jos:

Cookies