Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat o serie de recomandări dedicate consumatorilor înainte de perioada sărbătorilor de iarnă. Astfel, cetățenii pot să se ghideze corespunzător într-o perioadă în care pericolele alimentare răsar la tot pasul.
Perioada sărbătorilor de iarnă este presărată cu pericole alimentare ce ne pot afecta sănătatea. Pentru a reduce pe cât posibil numărul persoanelor care sunt afectate de carne, produse din carne sau lactate pregătite sau stocate necorespunzător, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat o serie de recomandări adresate consumatorilor.
Astfel, cetățenii sunt sfătuiți să achiziționeze produse alimentare exclusiv din unități sau spații comerciale care au primit autorizație sanitar-veterinară. În acest fel, aceștia vor avea certitudinea că produse precum carnea dar și alte preparate de origine animală sau non-animală au trecut înainte de comercializare de un control sanitar-veterinar și pentru siguranța animalelor, fapt ce atestă că nu sunt un pericol pentru sănătatea publică.
După achiziționare, produsele de origine animală se păstrează la frigider. Carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle se stochează în mod ideal la o temperatură între 0˚C+4˚C, în timp ce carnea congelată trebuie păstrată la o temperatură cât mai scăzută, preferabil sub -12˚C.
Tăierea porcului fără control sanitar în prealabil este riscantă, potrivit ANSVSA
Deși este o tradiție binecunoscută, tăierea porcului din gospodărie și consumarea acestuia, fără să se efectueze în avans controlul sanitar-veterinar pentru sănătatea animalului și pentru carnea obținută, poate avea consecințe grave, pe care unii cetățeni nu le bănuiesc.
Mai mult, comercializarea porcilor crescuți în gospodărie, precum și carnea și produsele rezultate din sacrificarea acestora este strict interzisă.
Pentru a vă asigura că animalul poate fi sacrificat, este important să cereți înainte vizita medicului veterinar, care va face toate verificările de rigoare. ANSVSA trage un semnal de alarmă – nu consumați și nu preparați carnea până nu este comunicat rezultatul analizelor de către medicul veterinar.
În cazul în care medicul veterinar vă comunică faptul că animalul este bolnav, nu vă panicați și nu riscați prin a consuma și prepara această carne, autoritățile vă vor despăgubi la valoarea de piață a animalului, însă doar dacă acesta este identificat și înregistrat.
Persoanele care comercializează carne de porc neexpertizată de medicul veterinar riscă o amendă cuprinsă între 20.000 și 40.000 de lei.
ANSVSA a publicat o serie de recomandări destinată persoanelor care doresc să achiziționeze produse alimentare ce se comercializează în incinta piețelor agroalimentare sau a târgurilor de sezon.
Astfel, consumatorii sunt sfătuiți să aibă grijă la următoarele aspecte:
Mai mult, consumatorii sunt sfătuiți să cumpere ouă și alte produse alimentare festive precum cozonacii, prăjiturile și legumele de sezon doar din spații amenajate și autorizate de autoritățile din domeniu.
Medicii veterinari din cadrul DSVSA de județ și a Capitalei, dar și cei din circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO) de la nivelul piețelor agroalimentare vor desfășura un program prelungit de lucru în perioadele 29.11.2021 – 24.12.2021 și 27.12.2021 – 30.12.2021, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, pentru a ajuta consumatorii.
Numărul de telefon de la call center-ul ANSVSA este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de orice persoană, indiferent de rețeaua de telefonie, pentru a semnala orice neregulă în domeniul siguranței alimentare.