Cele mai ciudate secte din București: Biserica Universală – Escrocherie cu boli, vraci și mulți bani

de:
17 iul. 2013
2821 Afișari
Cele mai ciudate secte din București: Biserica Universală - Escrocherie cu boli, vraci și mulți bani

Biserica Universală nu face parte dintre cultele recunoscute în România şi nu are personalitate juridică. În schimb are filiale în toată ţara şi multă putere. Dar își racolează adepţii, în special oameni foarte simpli, cu promisiunea unei minuni.

În fiecare marți, la Catedrala Credinței din Șoseaua Fundeni, se țin slujbe pentru sănătate. Preoții-vraci promit că orice fel de boli cronice, hepatită, cancer, diabet, pareză, dureri, pot fi vindecate într-o clipă prin puterea lor. Secta Biserica Universală are, în fiecare zi, de la ora 6.30, o emisiune pe Nașul TV, de unde mulți oameni află despre existența locului miraculos în care orice boală poate fi vindecată.

Aproximativ 30 de oameni s-au adunat marți în Catedrala Credinței: oameni bolnavi, plini de probleme, care găsesc în venirea aici o unică rezolvare, pentru care ar da tot ce au. Unii au venit din Cluj, Vaslui sau alte orașe din țară, alții stau în București și vin aproape la fiecare slujbă care se ține aici. Durerea oamenilor este foarte bine speculată de reprezentanții sectei. 

Înainte de începerea slujbei, tot felul de filmulețe cu „zeciutori” (cei care-și dau a zecea parte din venit sectei) care au scăpat de boli sunt difuzate pe un ecran în fața catedralei. Oamenii stau pe scaune și se uită fascinați la ecran.

Sectanții de la Biserica Universală promit că vindecă…orice

De cum am intrat în biserică, unul dintre preoți m-a observat. A venit la mine și m-a întrebat pentru ce am venit. „Multă lume bolnavă a venit la noi. Toți s-au vindecat… Trebuie doar să crezi. A venit azi-dimineață o femeie din Vaslui, avea niște noduli la sân, cancer… A intrat bolnavă și a ieșit sănătoasă tun. A crezut, a venit s-a vindecat”, mi-a spus unul dintre preoți, moldovean la origine. Sunt doar doi români în cadrul acestei sectei, restul sunt brazilieni.

Slujba a început. Un preot tânăr, până în 40 de ani, brazilian la origine, dar care vorbea foarte bine limba română – ce-i drept, portugheza amestecată cu română dă naștere unui accent moldovenesc- s-a urcat pe scenă. Era îmbrăcat cu o pereche de blugi negri și un tricou cu un mesaj pe el: „Acum e rândul tău”. De fapt, acest mesaj apărea peste tot în biserică, fiind vorba despre o campanie organizată de Catedrala Credinței. 

Omul ne cheamă pe toți în fața unei scene pe care el o numește altar. Ne întreabă dacă avem batista sfințită pe care trebuie să o punem peste locul care ne doare, ca să ia durerea. Majoritatea ridică batista. Ceilalți primesc și ei.

Cum scoate Biserica Universală boala din om: „Ieși, boală, ieși!”

După, omul întreabă dacă sunt persoane care au dureri de orice fel. Majoritatea se plâng de dureri de cap, de burtă, de spate, de picioare. Preotul le spune să-și pună batista pe locul unde simt durerea. Cei care au rude, prieteni cu boli au fost îndemnați să-și pună batista pe cap și să se gândească la omul respectiv. După a început un adevărat spectacol, la vederea căruia nu știi dacă să dai bir cu fugiții sau să pufnești în râs. Preotul de pe scenă a început să urle „Ieși, boală, ieși! Tumoare, rană, durere, ieeeeeși! Doamne, scoate tumoarea din acest credincios!”, toate urlate pe ritm de muzică.Amin?, întreba omul. „Amin!”, strigau cei prezenți. „Așa să fie?”, continua acesta să întrebe, primind același răspuns în cor. Oameni, cu mâinile pe sus, țipau, strigau, aproape cot la cot cu animatorul de pe scenă. Un alt preot trecea printre cei prezenți, îi apăsa pe cap și striga „IEȘI! IEȘI! IEȘI!”. Femei cu lacrimi în ochi, bărbați tremurând din tot corpul, toți așteptau minunea. O femeie se mișca dintr-o parte în alta, ridicând mâinile și unduindu-se din tot corpul. După un sfert de oră al acestui spectacol, preoții s-au oprit și au început să-i întrebe pe oameni cum se simt. 

Erau persoane care se plângeau încă de dureri. „Încă îmi vâjâie capul„, spune o femeie la vreo 40 de ani. „Dar capul, durerea, ți-a trecut, nu?”, o întreabă vraciul-preot. Toată lumea s-a întors la femeie. „Da.. mi-a trecut”, spune femeia, nu foarte sigură pe ea. „Acum, să rezolvăm întreaga problemă”, strigă preotul. A început s-o apese pe cap, să urle și să „ordone” durerii să iasă. După două minute în care preotul s-a învârtit ca titirezul în jurul femeii, care stătea cu ochii închiși și pumnii strânși, acesta o întreabă din nou: „Acum, a trecut de tot?”. Aceleași priviri întoarse către femeie. „Ți-a trecut de tot?”, o întreabă din nou preotul. „De tot. „, răspunde femeia.

Alte persoane au răspuns că au mai rămas cu dureri. Același tratament, același răspuns.

După fiecare reușită, preoții și oamenii începeau să aplaude și să cânte ceva pe ritm de manea, legat de puterea Domnului.

Te doare piciorul? Sectanții te vindecă de dureri de spate

După cântec, preotul îi întreabă pe toți dacă se simt bine. O femeie, cu lacrimi în ochi, spune că pe ea o doare piciorul. „Dar spatele, spatele vă mai doare?”, întreabă preotul. „Spatele nu, dar… mă doare rău piciorul”, spune, dezamăgită femeia. „O să-ți treacă”, spune preotul și începe din nou să țipe, să ridice mâinile și încheie toată demonstrația cu un cântec, în aplauzele celor prezenți.

Oamenii sunt rugați să se așeze. Cei „vindecați” rămân pentru a da un scurt interviu despre minunea pe care au pățit-o. Cinci oamenii stau în față, cu un microfon și toate privirile pironite asupra lor. Toți spun ce bine se simt, că s-au vindecat de toate bolile în minutele de când sunt aici.

Preotul începe să vorbească despre puterea credinței si despre cât de important este să nu lași boala să te pătrundă. Presăra câte un „Ați înțeles?” și „Așa e?” la sfârșit fiecărei fraze. Oamenii răspund, sunt interactivi, îi sorb cuvintele. „Când vine boala spre voi, voi trebuie să țipați! Ieși, boală, ieși! Nu vă lăsați!”. Pe ecranul din față rulează un filmuleț cu un om care îl vede noaptea pe Iisus, se duce spre el, dar Iisus îi dă un cot în față, apoi îl bate până-l lasă lat. La sfârșit, îl binecuvântează. Morala: „Nu te las să pleci până nu mă vei binecuvânta!”. Toți se închină, își ridică mâinile spre cer. 

Biserica Universală cere sacrificiul suprem: „Minim 300 de lei, poate chiar și tot salariul”

Slujba a ținut două ore. Toate aceste discuții au durat aproximativ de jumătate de oră. În timpul care a mai rămas, adică trei sferturi din slujbă, preotul a vorbit despre importanța sacrificiului pe care oamenii trebuie să-l facă pentru Dumnezeu, pentru ajutorul lui. „Nimic nu vine așa, fără efort. Pentru orice dorință îți pui, trebuie să dai ceva, să faci un sacrificiu, doar așa Domnul se convinge că sunteți fideli și vă va ajuta. Altfel, nu”, începe preotul pledoaria prin care încerca să ia banii de la oamenii prezenți. Sacrificiul oamenilor înseamnă, conform învățămintelor preotului, bani dați către biserică. „Unica forță de a învinge invincibilul este forța sacrificiului”, continuă.

Ei cer bani de pe toate părțile, când și cât de des pot și au ocazia. Lună de lună, sectanții cer de la adepți zeciuiala lunară (a zecea parte din profitul oricărui om). O bătrână a dat zeciuiala chiar la slujba de marți.

Pe data de 14 iulie, la Catedrala Credinței a avut loc așa-zisa campanie „Acum e rândul tău!”. Ce se întâmplă la această campanie? Oamenii primesc ajutor pentru toate dorințele de la Dumnezeu. Bineînțeles, niciun ajutor nu este pe gratis. Credințele, faptele bune, toate pălesc în fața banilor. Adeptul trebuie să cotizeze la sectă. Și nu cu cât îl lasă inima. Cei de la Biserica Universală cer sacrificiul suprem. Trebuie să se înceapă de la 300 de lei. Cea mai mică sumă. Iar pentru salarii mai mari, pot fi donații de 500, 1000, 50.000, 100.000 lei. Cât înseamnă pentru omul acela un sacrificiu. „Puteți să vă dați toată pensia”, îi spună preotul unei bătrâne. „Dumnezeu va avea grijă să aveți ce mânca, trebuie doar să credeți!”, continuă acesta. Ce anume se întâmplă cu banii și în buzunarele cui ajung…. nu se știe. Important e că oamenii se uită atent la preot, aprobă, se duc și-și iau plicuri. Toți ridică mână și spun că vor face sacrificiul mult așteptat.

Preotul insistă pe subiect și amintește de Solomon,  care a sacrificat 1000 de oi pentru Domnul și a primit ajutor. „Ca să respectăm tradiția, pentru o rezolvare completă a problemelor, trebuie să sacrificați și dumneavoastră 1000 de lei sau mai mult”, sfătuiește portughezul. 

Preotul – sectant: „Imaginați-vă câți bani ați fi dat la doctor, pentru vindecare!”

Preotul subliniază că acest sacrificiul este unul mic pe lângă ajutorul pe care îl vor primi. „Imaginați-vă câți bani ați fi dat la doctor, pentru vindecare!”, le spune oamenilor. Toți dau aprobator din cap.

Omul povestește că el și ceilalți preoți ai bisericii s-au plimbat în noaptea de vineri spre sâmbătă, în weekend-ul care trecuse, de pe Șoseaua Fundeni până la Tribunalul București. Pe jos, „ca să se facă dreptate pentru oameni!”. „Noi, preoții, n-avem unde să dăm bani… De unde bani? Că noi dormim aici, pe jos, pe altar…N-avem de niciunele. Dar asta e menirea noastră”. Oamenii se uită la ei, se închină și se aud șușoteli: „Săracii…”.

Oamenii ridică din nou mâinile sus, spre cer, cu buletine, poze, apă sau haine în mână. „Sfințește, Doamne, toate aceste lucruri!”, țipă preotul.

 „Dați cât aveți. Dar nu vă zgârciți. Dați cea mai mare bacnotă pe care o aveți în portofel”

Preotul anunță sfârșitul slujbei. Nu înainte să ceară alți bani, o donație pentru biserică. „Dați cât aveți. Dar nu vă zgârciți. Dați cea mai mare bacnotă pe care o aveți. Dacă aveți una de 50 de lei, nu o dați pe aia de 30 de lei, că Domnul știe!”, avertizează preotul. Și oamenii se duc și pun bani într-un sac cu care celălalt preot se plimbă.

Când a fost întrebat de reporterii B365.ro de ce se cer atâția bani de la oameni și unde se duc banii, preotul a răspuns: „În biserică. Și Domnul cerea zeciuială. Nu știți că înainte se sacrificau animale pentru Dumnezeu?”. Nereușind să convingă cu niciun fel de argument, preotul conchide: „Așa erau și apostolii Domnului pe vremuri. Bătuți, asupriți…”.

Ce este Biserica Universală: fondator închis pentru fraudă, maneliști chemați să cânte în incintă

 „Biserica Universala” este o sectă care a fost creată în Brazilia, în anul 1977, de un fost preot romano-catolic, Edir Macedo. Macedo a stat după gratii 11 zile, fiind închis pentru fraudă, în 1992. În ianuarie 2013, Macedo era încă sub urmărire penală de către autoritățile americane și venezuelene. În martie 2013, Macedo apare pe lista miliardarilor Forbes, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari. Optzeci de foști episcopi ai Bisericii Universale au dat în judecată secta pentru salarii pe care nu le-au primit, în ciuda faptului că majoritatea donaseră tot ce aveau sectei. Există acuzații și de conexiuni ai episcopilor cu traficanții de droguri. Evaziuni fiscale, împrumuturi de zeci de milioane de dolari fără dobândă sunt numai câteva dintre ilegalitățile din interiorul granițelor Braziliei. Dar ilegalitățile sectei au trecut de mult aceste granițe. În numeroase țări s-au găsit firme controlate de sectă care spălau bani.

Biserica Universală își adaptează toate principiile după români: primesc acatiste, propovăduiesc cuvântul lui Dumnezeu și Biblia. „Noi credem în Scripturile Sfinte ale Noului şi Vechiului Testament în formele lor originale ce au fost totalmente inspirate şi insuflate de Dumnezeu şi astfel le acceptăm ca fiind o Autoritate Supremă şi decisivă pentru viaţa de credinţă şi pentru viaţa de zi cu zi. Credem într-un Dumnezeu care există sub forma unei Treimi: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh și că Iisus Hristos a fost zămislit prin Duhul Sfânt fiind născut de Fecioara Maria şi este Dumnezeu Fiul cel Adevărat şi Fiul Omului”, se prezintă ei pe site-ul propriu. Până aici, nicio diferență între ei și creștinism. Nici preotul nu a știut să ne explice ce fel de religie au ei. „Noi credem în Dumnezeu”. Singurul lucru care-i diferențiază de restul sunt sumele de bani pe care îi cer constant, fără niciun ascunziș.

Dovada că Biserica Universală încearcă să atragă adepți și să se adapteze necesităților și dorințelor oamenilor care le frecventează biserca este un filmuleț pe care l-am găsit pe site-ul Youtube: o trupă de maneliști a fost chemată să cânte pe altarul bisericii.

Părintele Lucian, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai sectei în România, explică la o slujbă importanța zeciuielii. „Domnul ajută pe cei fideli, pe cei zeciutori..”, spune el.

Sectanții de la Biserica Universală țin slujbe de trei ori pe zi, în fiecare zi a săptămânii. Luni este slujba pentru cuceriri Financiare: șomaj, datorii, neajunsuri, firma în faliment, lipsa locului de muncă. Marți pentru sănătate, miercuri este ziua dedicată studiului biblic, joi, este slujba pentru familie:  neînțelegeri, trădare, singurătate, certuri, probleme conjugale, vineri pentru dezlegare – Insomnie, blesteme, depresie, vrăjitorie, nervozitate, vicii. Dacă vreți un lucru imposibil, preoții ți-l garantează sâmbăta, la slujba pentru Lucruri imposibile. Sâmbătă este terapia iubirii, iar duminică este slujba de credință și minuni.

În București Centrul de Ajutor are o catedrală principală pe Şoseaua Fundeni, nr. 11 – Sector 2, precum şi o filială în Ferentari.

Cookies