Există anumite lucruri pe lumea asta pe care refuz să le mai mănânc, darămite să mai scot și bani din buzunar pentru ele. Parizerul este unul dintre aceste lucruri, iar asta se datorează faptului că l-am mâncat sub toate formele posibile, prea mult timp, în toate pozițiile și la orice oră.
Spre exemplu, mi-aduc aminte cum, la un moment dat, pe la începutul anilor ‘90, eu și frate-miu prăjeam parizer în tigaie, îl puneam între două felii de pâine unse cu muștar de Tecuci și bulion de la ruși și ne prefăceam că mâncăm burger. C-așa văzuserăm noi în filme, Dallas sau ce era pe-atunci.
Tot prin ’90 circula și o legendă conform căreia parizerul a fost desemnat cel mai misterios produs din lume, pentru că nimeni nu știa din ce este făcut: e carne de porc, pasăre, berberiță, mistruț sau chițovâr? Dacă te uiți pe etichetă, legenda este valabilă și în ziua de astăzi. Am fost prea muult timp pe felie cu Adi Ilie.
50% carne, dacă ai noroc, și de restul…
Pe de altă parte, curiozitatea m-a împins să-mi calc pe orgoliu și să dau curs invitației lui Cosmin la evenimentului intitulat Degustare de parizer ca la carte. Degustare profesinistă by Cosmin Dragomir and Friends.
De fapt, am vrut să aflu dacă parizerul a rămas aceeași mizerie ordinară cu gust îndoielnic de acum 20 de ani sau a mai evoluat și poate fi din nou consumat măcar o dată pe lună, să zicem. Dar mai bine hai să vedem care-i treaba cu acest eveniment. Spoiler: timp de patru ore, intri într-o gaură de iepure cu și despre parizer, vorbești cu experți, bei, mănânci și cunoști oameni noi.
Dana Pop, inginer în biotehnologii alimentare și vicepreședinte FNDA
Ce se întâmplă la degustarea de parizer, ce se bea și ce se (mai) mănâncă
În cadrul evenimentului, deguști “în orb” 14 tipuri de parizer (câte o felie de fiecare). Ai parizer de pui, porc, curcan, mix, MDM, cât și vegetal. MDM înseamnă carne separată mecanic, destul de îndoielnică dpdv calitativ. Pentru degustare există o fișă de evaluare folosită la concursurile de profesioniști, în care acorzi note de la 1 la 10 fiecărei felii în parte. Oferi note pentru aspect, gust, miros, consistență și așa mai departe.
Mai mult, afli câte-n lună și-n stele despre parizer și înveți cum să citești o etichetă de la Dana Pop, inginer în biotehnologii alimentare și vicepreședinte FNDA. Apoi, Marian Timofti, lector și președinte al Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați, te învață cum să analizezi ca un profesionist o felie de parizer sau orice alt produs.
Spre exemplu, eu am reținut diferența dintre “parizer CU carne” și “parizer DE carne”. Dacă pe etichetă scrie “parizer CU carne”, produsul conține sub 50% carne, pe când “parizer DE carne” conține peste 50% carne. Pe de altă parte, având în vedere calitatea cărnii folosite, mai contează?
Dezmăț cu pâine artizanală, vin de Cotnari, sosuri de la Sosin și pălincă
Tot aici deguști vinuri din gama Euforia, de la Cotnari și pălincă de pere de La Horincie. Ambele dezleagă limbi și leagă prietenii ad hoc. Toate astea vin la pachet cu o degustare de pâine artizanală de la Casa del Pan și minunatele sosuri de la Chef Sosin.
Pregătește-ți papilele pentru specialități de pâine cu muștar, pâine cu iaurt, pâine cu cărbune și prima baghetă croissant din București.
Sigur că, personal, mi s-a părut o blasfemie să pui parizer în ea, dar după 3 ciocănele de pălincă, cerul gurii e limita. Îl vezi pe tipul ăla chel? Nu ăla. Celălalt. Cu ochelari. Și mai slăbuț. Îl cheamă Sosin și de curând a scos o nouă șarjă de sosuri artizanale iuți cu arome citrice și orientale care-ți fac creierul pateu și papilele să bubuie. Eu le-aș uni sub umbrela JAR. Pentru că jar mănânci. Scoate fachirul din tine.
Pâine de la Casa del Pan și sosuri de la Chef Sosin. The perfect COMBO. În video, baghetă croissant cu parizer notoriu și sos de clementine de la Chef Sosin
La desert, o felie de tort de parizer. Stai liniștit, nu e obligatoriu
Desertul e și el cărnos. Mai cu seamă, un tort de parizer cu topping de brânză, pregătit special de Cosmin Dragomir. Nu știu dacă a gustat cineva, pentru că toată lumea era ocupată cu ciocănelele Horinciei și dealurile Cotnariului.
Cum participi la degustarea de parizer, cât costă și cât durează
Următoarea degustare are loc pe 13 septembrie, la CORKS, în centrul vechi, costă 175 de lei , durează undeva la 3-4 ore, iar toate detaliile le sunt disponibile aici.
Poftă mare la parizer!
Cauți crâșme cu mâncare bună. Uite niște locuri evaluate de mine:
Ce poate fi mai nobil decât gestul de a-ți invita iubita la o degustare profesionistă de parizer în Micul Pariz? S-o vezi cum mușcă, în orb, legată la ochi, dintr-o feliuță rozalie,