Ce se întâmplă dacă lucrezi din pat, timp de un an. Tinerii sunt cei mai afectați

21 feb. 2021
200 afișări
Ce se întâmplă dacă lucrezi din pat, timp de un an. Tinerii sunt cei mai afectați

Pentru mulți oameni, lucrul de acasă sau „WFH”, a ajuns să însemne și „WFB” - lucrul din pat (working from bed). Îmbrăcatul și deplasarea la un birou au fost înlocuite prin stropirea feței cu apă și deschiderea unui computer în timp ce vă așezați sub pătură. Tendința de a lucra din pat este puternică - dar transformarea saltelei în birou poate declanșa o serie de probleme de sănătate, atât psihologice, cât și fizice.

Un număr uimitor de oameni își instalează biroul pe salea; potrivit unui studiu din noiembrie 2020, 72% din 1.000 de americani chestionați au declarat că au lucrat de la distanță din pat, în timpul pandemiei – o creștere de 50% de la începutul crizei. Unul din 10 a raportat că și-a petrecut „cea mai mare parte sau toată săptămâna de lucru” – 24-40 de ore angajații cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani sunt cel mai puțin susceptibili pentru a avea un birou și un scaun adecvat și sunt de două ori mai predispuși să lucreze din pat decât angajații mai în vârstă, potrivit BBC.

Dar lucrul din pat nu este doar din cauza lipsei unui scaun adecvat – mulți iubesc pur și simplu confortul și ușurința. Pe Instagram, hashtag-ul #WorkFromBed a strâns mii de fotografii, multe dintre ele având oameni zâmbitori înfășurați în pijamale cu căni de cafea, poate chiar și micul dejun pe o tavă.

Dar realitatea este că transformarea patului în birou poate declanșa o serie de probleme de sănătate, atât psihologice, cât și fizice. Și chiar dacă nu le observați acum, efecte adverse – posibil permanente – ar putea apărea mai târziu în viață.

Coșmarul ergonomic

Este important să recunoaștem că lucrul de acasă este un privilegiu care nu este acordat sutelor de milioane de oameni. În plus, pentru unii angajați care lucrează de la distanță, spațiul pentru o stație de lucru completă nu este disponibil, ceea ce înseamnă că lucrul din pat poate fi singura lor alegere.

Totuși, pentru alții, este cea mai simplă opțiune și calea celei mai puțin rezistente. (La urma urmei, motivația este scăzută în toate timpurile.) Este posibil ca oamenii să aibă un birou sau o masă de bucătărie pe care să își așeze computerul – pur și simplu aleg să nu o facă.

Tinerii sunt victimele acestui obicei

Este foarte probabil ca tinerii să cadă victime ale acestor obiceiuri proaste, deoarece este posibil să nu simtă încordarea imediat.
Dar experții spun că, indiferent dacă lucrul din pat este sau nu evitat, sfatul ergonomic este același: nu este bun pentru corpul tău, deci este foarte important să-ți modifici postura și să susții diferite părți ale corpului ori de câte ori este posibil.

Gâtul, spatele, șoldurile și multe altele sunt tensionate atunci când vă aflați pe o suprafață moale care vă încurajează să vă întindeți. „Nimic din toate acestea nu este optim”, spune Susan Hallbeck, directorul ingineriei sistemului de îngrijire a sănătății la Clinica Mayo, una dintre cele mai mari instituții de cercetare medicală din SUA. „Nu sunteți într-adevăr susținut într-un mod care să favorizeze munca”.

Tinerii, subliniază ea, sunt deosebit de susceptibili să cadă victime ale acestor obiceiuri proaste, deoarece este posibil să nu simtă încordarea lor imediat. Dar durerea va izbucni pe drum. Și în funcție de cât de proaste au fost obiceiurile tale în ultimul an, daunele ar putea fi deja făcute. Depinde de persoană, dar poate fi prea târziu pentru a anula problemele ergonomice cu care te vei confrunta când vei îmbătrâni.

Aceste afecțiuni ar putea include dureri de cap simple și s-ar putea extinde și la rigiditatea permanentă a spatelui, a artritei și a ceea ce se numește durere cervicală – adică durerea oaselor, ligamentelor și mușchilor gâtului care permit mișcarea. „Orice este mai bun decât să continui prostul obicei. Ori de câte ori te poți opri, oprește-te ”, spune Hallbeck.

Sfaturi pentru lucrul din pat

Dacă trebuie să continuați să lucrați din pat, încercați să recreați cât mai mult posibil experiența de a sta pe un scaun vertical și vizați „o postură neutră” – adică evitați să vă strângeți pe orice parte a corpului tău.

Rulați o pernă și lipiți-o sub partea inferioară a spatelui pentru sprijin lombar, puneți perne sub genunchi, încercați să separați afișajul de tastatură (dacă puteți) și puneți afișajul la nivelul ochilor sau mai sus. Orice ai face, evită să te întinzi pe burtă pentru a tasta; chiar îți încordează gâtul și coatele.

Când aveți dubii, fiți creativi, cum ar fi utilizarea unei mese de călcat ca birou improvizat. Dar, dacă poți, merită să acorzi atenție confortului. „Dacă veți lucra de mult timp de acasă” – și majoritatea experților prezic că vom face acest lucru – „într-adevăr merită să investiți într-o stație de lucru bună, chiar dacă este o stație de lucru foarte mică”, adaugă Hallbeck.

Patul trebuie să fie pentru cei trei S

Când lucrezi din pat timp de un an, nu doar că îți poate distruge corpul. Este posibil să fie și rău pentru productivitatea și obiceiurile de somn.

„În calitate de specialiști în somn, avem tendința de a recomanda ca patul să fie pentru cei trei S: dormit, pentru sex sau pentru când sunteți bolnav. Gata ”, spune Rachel Salas, profesor asociat de neurologie și expert în somn la Universitatea Johns Hopkins din Maryland.

„Cu cât te uiți mai mult la televizor în pat, joci jocuri video în pat și nu dormi în pat, creierul tău începe să învețe:„ oh, OK, putem face oricare dintre aceste activități în pat ”. Începe construirea acestor asociații, care în cele din urmă evoluează spre comportamente condiționate. ”

„Igiena somnului” și „Coronasomnie”

Aceasta este ceea ce experții numesc „igiena somnului” – în esență, cele mai bune practici în ceea ce privește faptul că se află în pat. Să-ți îmbraci pijamalele noaptea este o igienă bună a somnului, deoarece îi spune corpului că este timpul să începi să te deconectezi. Derularea sau trimiterea e-mailurilor în pat este o igienă proastă a somnului.

Așadar, când vă instalați biroul în pat cu laptopul, telefonul, Slack și toate ecranele strălucitoare pe care vi le cere slujba în fiecare zi, creierul și corpul opresc în cele din urmă să asocieze patul cu odihna. Acesta este un motiv important pentru care pandemia a dus la „coronasomnie”, spune Salas, referindu-se la creșterea globală a insomniei și a tulburărilor de somn care a însoțit Covid-19.

„Îți antrenezi cu adevărat creierul pentru a fi alert și [spunându-i] aici îți vin ideile și aici este modul în care funcționează complet” atunci când faci WFB, adaugă Salas. „Când încercați să vă relaxați și să mergeți la culcare, creierul dvs. este ca -„ așteptați un minut, ce facem? Acesta este timpul de lucru”.

Practicarea acestui lucru timp de un an sau orice perioadă extinsă de timp ar putea duce la insomnie sau la ceva numit tulburare de ritm circadian. Atunci ceasurile naturale ale corpului nostru, care ne spun când este timpul să dormim, sunt scoase din bătăi pe termen lung. Salas spune că poate agrava și probleme legate de somn, cum ar fi sindromul picioarelor neliniștite, caz în care părțile afectate ale corpului au nevoie de odihnă pentru a evita simptomele asociate cu această afecțiune.

Și nopțile tulburate, durerea corporală sau ambele înseamnă că, din punct de vedere al muncii, este mai puțin probabil să fii productiv, creativ sau concentrat, spun experții, ceea ce face ca munca ta să sufere.

O problemă pentru toată lumea?

Cu toate acestea, cea mai periculoasă situație este că toate acele probleme potențiale pot apărea la unii lucrători WFB, dar nu la alții.

„Unii oameni vor jura că nu este o problemă pentru ei: pot lucra în pat, pot dormi în pat”, spune Salas. „Pot face orice vor în pat și nu le afectează negativ somnul.”

Genetica, factorii de mediu, cât de proaste sunt obiceiurile și cât timp le îndeplinești, vârsta ta: toate acestea joacă un rol în faptul că lucrul din pat timp de un an sau mai mult va fi de fapt rău pentru tine. „Nu este o relație doză-răspuns”, spune Hallbeck.

Și, deși lucrul din pat poate să nu fie neapărat ceva pe care îl puteți schimba – sau doriți să schimbați – este important să rețineți că este posibil ca corpul și creierul dvs. să nu simtă căderea în acest moment. Dar se poate, într-o zi. „Nu o vor simți chiar acum”, spune Hallbeck, în special în ceea ce privește angajații mai tineri care sunt WFB. „Dar pe măsură ce îmbătrânesc, va apărea.”

S-ar putea să simțiți încă un lucru de care să vă faceți griji în epoca Covid-19. Dar dacă această perioadă ne-a învățat ceva, este că, în ceea ce privește sănătatea, este mai bine să fii în siguranță decât să-ți pară rău. „Dacă nu aveți niciun efect negativ, grozav”, spune Salas. „Dar s-ar putea să nu fie întotdeauna cazul.”

Cookies