Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare în România. Guvernul a modificat legea

21 aug. 2021
3866 afișări
Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare în România. Guvernul a modificat legea
Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare în România. Guvernul a modificat legea

Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare în România. Guvernul a modificat legea, iar anunțul a fost făcut de Federația Sanitas.

Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare în România. Guvernul a modificat legea. La Ministerul Sănătății au avut loc noi discuții în ceea ce privește vârsta de pensionare.

Reprezentanții Federației Sanitas au declarat că, în urma discuțiilor avute miercuri, 18 august, în cadrul Comisiei de dialog social de la nivelul Ministerului Sănătății, au fost aduse modificări proiectului OUG pentru schimbarea Legii 95/2006.

Recomandăm și: Modificare majoră la legea pensiilor. Prevederea a intrat deja în vigoare joi. Cine iese mai devreme la pensie

Modificarea adusă stabilește vârsta de pensionare a medicilor. Astfel, cadrele medicale se vor putea pensiona la vârsta general valabilă prevăzută în lege, în continuare. Iar depășirea vârstei de pensionare este opțiunea fiecărui medic.

Modificările Articolului 391 din Legea 95/2006, potrivit Sanitas

Articolul 391 din Legea 95/2006 se modifică, potrivit unei postări pe Facebook facute de reprezentanții Federației Sanitas. Astfel, Articolul 391 cuprinde:

Cadrele medicale se vor putea pensiona în baza Legii nr. 263/2010, în condițiile sistemului unitar de pensii publice.

,,Art. 391 (1) Medicii se pensionează în condiţiile prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.”, potrivit Federației Sanitas.

Medicii pot profesa în continuare până la împlinirea vârstei de 67 de ani, însă este nevoie de aprobarea managerului. Cadrele medicale trebuie să depună cererea pentru continuarea activității până la împlinirea vârstei de 67 de ani, cu cel puțin 3 luni înainte de împlinirea vârstei de pensionare.

„Art. 391 (2) Medicii îşi pot continua activitatea peste vârsta de pensionare prevăzută de lege, până la împlinirea vârstei de 67 de ani, indiferent de sex, cu aprobarea managerului. Cererea privind menţinerea în activitate până la împlinirea vârstei de 67 de ani se depune, de către medic, la unitatea angajatoare, cu cel puţin 3 luni înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.”, conform sursei citate.

Întreaga postare a Federației Sanitas despre vârsta de pensionare a medicilor din România poate fi văzută mai jos.

Ministrul Muncii, despre vârsta de pensionare a medicilor

O controversă privind vârsta de pensionare a cadrelor medicale a apărut în spațiul public în ultima perioadă. Și anume: se vehicula că Guvernul României ar fi vrut să crească vârsta obligatorie de pensionare, de la 65 de ani, la 67 de ani, pentru toți medicii din țară.

Recomandăm și: Noua lege a pensiilor va fi aprobată anul viitor și va intra în vigoare în 2023, spune Florin Cîțu

Ministrul Muncii a declarat că totul este o „invenție pură” în momentul în care a fost contactată de capital.ro.

„Acum se pot pensiona la 67 de ani. Altceva nu cunosc. Nici măcar nu am discutat lucrul acesta. O invenţie pură”, a declarat Raluca Turcan pentru sursa citată.

Raluca Turcan spunea în urmă cu o săptămână că, pensionarea la vârsta de 67 de ani este opțională, așa cum spune legea, iar Guvernul nu intenționează să facă schimbări.

Cookies