LA MINE-N CARTIER

Ce se întâmplă cu tabletele destinate elevilor din Sectorul 5?

Peste 30.000 de tablete destinate elevilor sunt încă blocate în depozitul Economat Sector 5 SRL.

După decizia Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Sector 5 din 06.11.2020, primarul Cristian Popescu Piedone a convocat o şedinţă extraordinară a Consiliului Local (de îndată) în scopul de a găsi soluţii legale pentru a distribui tabletele achiziţionate de Economat Sector 5 SRL, printr-o procedură de atribuire directă (procedură de negociere fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare).

Explicații neclare

Consiliul Local, prin consilierii săi, a cerut suspendarea şedinţei, deoarece această achiziţie directă în valoare de peste 53 de milioane de lei (aproximativ 11 milioane de euro), efectuată de către Economat Sector 5 SRL, a ridicat foarte multe suspiciuni şi dezbateri, iar, în cadrul ședinței, au fost oferite doar explicații neclare de către directorul Petre Leonard şi conducerea Economat Sector 5 SRL.

Clarificări solicitate

Liderii de grup ale partidelor politice, reprezentate în Consiliul Local, au solicitat mai multe clarificări cu privire la procedura folosită la plăţile efectuate înainte de semnarea contractului, la modul de semnare a acestuia, la atribuirea directă a contractului către un furnizor, la modul de selecţie care a ridicat numeroase suspiciuni, unde conducerea Economat Sector 5 SRL nu a putut să ofere o explicaţie coerentă. Printre cele mai importante probleme sesizate de către consilierii Sectorului 5 s-a aflat cea referitoare la Legea 98/2016, privind achiziţiile publice, anume aceştia au susţinut că achiziţiile directe se pot realiza până în pragul sumei de 130 de mii de lei, echivalentul a aproximativ 30 de mii de euro, nu 53 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 11 milioane de euro, aşa cum este situaţia contractului între Economat Sector 5 SRL şi firma DAP Team & Partners SRL.

Membrii Consiliului Local au solicitat suspendarea ședinței şi reluarea ei luni, 09 noiembrie, la ora 14.00, pentru a avea timp să se informeze şi să consulte experţi în domeniul achiziţiilor publice.

Declarația primarului Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone

Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5, le-a explicat în mai multe rânduri membrilor Consiliului Local importanţa rezolvării acestei situaţii, care durează de mai bine de două luni: Dreptul la educaţie este garantat de Constituţia României. Conştientizaţi că nu putem fi la fel de iresponasbili ca vechiul legislativ. Să ai achiziţionate şi plătite peste 30.000 de tablete şi să le ţii închise sub cheie, acest lucru înseamnă să privaţi cu bună ştiinţă dreptul la educaţie. Că au fost lupte politice, interese economice sau nerespectarea procedurilor de achiziţie, ele aparţin trecutului. Trebuie să deblocăm această situaţie acum, în plină pandemie, când copiii din Sectorul 5 nu au cum să înveţe. Interesul cetăţeanului este o prioritate, nu interesele meschine ale unor partide politice. Nu putem facem experimente pe viitoarea generaţie de copii din Sectorul 5. Această achiziţie, dacă a fost sau nu legală, dacă a fost sau nu plătită, înainte sau după termen, modul de atribuire a contractului şi orice consecinţă trebuie să existe doar asupra conducerii Economat Sector 5 SRL şi nu asupra copiilor şi dascălilor noştri din sector. Guvernul României a distribuit aproximativ 2.000 de tablete în Sectorul 5, iar noi ţinem în depozit peste 30.000 de astfel de dispozitive.”

Potrivit hotărârilor emise de fostul consiliu local nr. 80, 96 şi 180, distribuirea trebuia să fie făcută de către Primăria Sectorului 5. Luând în calcul suspiciunile apărute asupra acestei proceduri de achiziţie, Piedone a propus ca nu doar achiziţia şi depozitarea să fie efectuate de către Economat, ci şi distribuţia în totalitate. Direcţia de Tineret, Învăţământ şi Sport ar urma să transmită doar lista beneficiarilor (elevi şi profesori), nedorind să aplaneze asupra Primăriei Sectorului 5 nicio suspiciune de ilegalitate sau parteneriat cu Economat Sector 5 SRL şi conducerea acestuia. Societatea Economat Sector 5 SRL are ca obiect principal de activitate comerţul cu amănuntul al cărnii şi al produselor din carne în magazine specializate.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button