Ce se întâmplă cu salariile când firma intră în insolvență (P)

25 apr. 2023
47 Afișari
Ce se întâmplă cu salariile când firma intră în insolvență (P)
Sursă imagine: musatoiu.com

Privind situația economică din România din ce în ce mai instabilă în ultima perioadă, ne putem aștepta la o creștere a numărului de firme care se vor afla în dificultate financiară. Procedura insolvenței devine, astfel, un subiect de interes atât pentru companii cât și pentru salariații acestora.

Conform legislației în vigoare privind insolvența, toate contractele în derulare la data declanșării procedurii de insolvență sunt considerate valabile, iar orice clauze care prevăd posibilitatea de reziliere, decădere din beneficiul termenului sau declanșare a exigibilității anticipate în cazul insolvenței se consideră nescrise.

Cu alte cuvinte, potrivit avocatului Alexandru Mușătoiu din Timișoara, specializat în insolvență și dreptul muncii, contractele individuale de muncă ale angajaților unei firme pentru care a fost deschisă procedura de insolvență nu vor înceta automat. Conform art. 123 din Legea 85/2014, contractele aflate în derulare în momentul deschiderii procedurii de insolvență se consideră menținute însă administratorul/lichidatorul judiciar poate denunța, în termen de 3 luni de la deschiderea procedurii, orice contract pe termen lung neajuns încă la termen sau care nu a fost executat în totalitate, pentru a maximiza veniturile firmei.

În ceea ce privește salariile, în cazul în care compania intră în procedură de insolvență și nu le poate plăti, atât angajații cât și angajatorii, se pot adresa Agenției Teritoriale a Forței de Muncă. Agenția, după stabilirea cuantumului creanțelor salariale, va dispune plata acestora din Fondul de Garantare la care toți angajatorii sunt obligați să plătească contribuția asiguratorie pentru muncă. Astfel, conform art.13 din Legea 200/2006, din acest Fond de Garantare pot fi suportate următoarele tipuri de creanțe salariale:

  1. Salariile restante;
  2. Plățile compensatorii datorate în cazul concedierilor colective;
  3. Compensațiile aferente concediului de odihnă pentru maxim un an de muncă;
  4. Compensațiile oferite pentru accidentele de muncă sau bolile profesionale;
  5. Indemnizațiile oferite în cazul întreruperii temporare a activității.

Înainte de a se adresa agenției teritoriale, angajații care doresc recuperarea creanțelor salariale  trebuie mai întâi să facă o notificare scrisă către administratorul sau lichidatorul judiciar al angajatorului. Cererea adresată agenției teritoriale de muncă va fi însoțită de o copie a acestei notificări și de hotărârea judecătorească definitivă de deschidere a procedurii de insolvență. De reținut este faptul că din acest Fond de Garantare, nu se pot plăti creanțe salariale în cuantum mai mare de 5 salarii medii brute pe economie pentru fiecare angajat.

Angajatorii aflați în stare de insolvență care au beneficiat de sumele din Fondul de Garantare pentru achitarea creanțelor salariale trebuie să știe că sunt obligați să restituite sumele în termen de 6 luni de la data încheierii procedurii de insolvență, în caz contrar, Agenția Teritorială de Ocupare a Forței de Muncă poate începe acțiunea de executare silită.

 

 

Cookies