Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Se impozitează cu 99% valoarea care depășește indemnizația președintelui României?

17 feb. 2021
44 Afișari
Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Se impozitează cu 99% valoarea care depășește indemnizația președintelui României?

Ce se întâmplă cu pensiile speciale. După ce Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au decis, marți, să introducă pe ordinea de zi a ședinței comune a Parlamentului dezbaterea privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, Coaliția de Guvernare s-a împiedicat în procedură.

Astfel, în prezent există trei proiecte de lege care propun tăierea pensiilor speciale pentru senatori și deputați. Adoptarea unui proiect în acest sens s-ar putea amâna pe săptămâna viitoare din cauza procedurilor legislative. La nivel public PNL, USR-PLUS și PSD susțin eliminarea acestor, dar viciile de procedură pot duce la o tergiversarea eliminării acestora.

În prezent bugetul alocat de către Senat pentru pensiile speciale ale foștilor parlamentari este de 18,2 milioane de lei în 2021, iar la Camera Deputaților efortul anual este de aproximativ 36 milioane de lei. Totodată, 870 de foști parlamentari primesc pensie specială.

Se impozitează cu 99% valoarea pensiilor speciale care depășește indemnizația președintelui României?

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, marți seară, la B1TV, că o idee cu privire la pensiile speciale ar fi impozitarea cu 99% valoarea care depășește indemnizația președintelui României, astfel încât să nu mai existe pensii de 70.000 de lei.

„Haideți să impozităm pensiile speciale cu 99% acea valoare care depășește indemnizația președintelui României. Tot ce este un venit din pensii peste această sumă se impozitează cu 99%. Atunci nu se mai pune problema de constituționalitate. Parlamentarii nu ajung, militarii nu ajung la această sumă. Mie îmi plac abordările nuanțate, nu îmi plac abordările populiste. Am spus în coaliție să abordăm corect problematica și să facem un lucru just. Mie nu îmi plac abordările populiste de dragul de a fi mai frumos decât colegul din politică”, a declarat Kelemen Hunor marți seară, la B1TV.

 

Cookies