Miercuri dimineața DSP a anunțat că rata de incidență în București a depășit deja pragul de 6, ajungând chiar la 6,33, asta după ce sâmbătă, atunci când a fost ținut congresul PNL, de abia trecuse de 3 și ceva. În mod normal, toate școlile ar trebui să intre în sistem online. Totuși, ministrul Educației spune că acest prag ar putea fi schimbat cât de curând.
O veste bună pentru elevii care în ultimul an au făcut mai mult școală online. Se pare că pragul de infectări de 6 la mie, stabilit ca fiind limita până la care puteau funcționa fizic școlile, va fi eliminat în curând. Practic, elevii din București ar fi intrat în format online de luni, dacă legea nu se schimbă.
Informația a fost aflată astăzi de Edupedu.ro, care citează surse guvernamentale. Conform acestora, în cursul zilei de astăzi, miercuri, 29 septembrie, urmează să aibă loc o ședință a miniștrilor și specialiștilor în sănătate implicați în decizia guvernamentală. Aici, ar urma să fie luată decizia eliminării acestui prag de infectare cu noul coronavirus. În același timp, va crește numărul testărilor în școli și extinderea în școli a regulilor aplicate în funcționarea grădinițelor în acest an școlar.
„Până vineri va trebui să anunțăm cât se poate de clar, pentru că vineri e ziua în care se decide scenariul de funcționare a școlilor, care sunt regulile, dacă rămânem pe aceleași reguli sau dacă, așa cum ne dorim cei din educație, dacă și cei din sănătate sunt de acord, vom putea să menținem, pe modelul grădinițelor și școlile deschise până la apariția unor cazuri„, a declarat ministrul Educaţiei miercuri.
Miercuri, reprezentanții INSP și CNSU discută ca pe modelul grădinițelor să se stabilească și funcționarea școlilor. Noua decizie ar urma să se aplice până vineri, adică fix în ziua în care se decid scenariile pentru săptămâna următoare privind funcționarea școlilor.
Propunerea ar fi venit chiar de la ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a făcut mai multe declarații pe acest subiet în ultimele zile. El propune extinderea testării în școli și funcționarea școlii pe modelul grădiniței din punct de vedere al regulilor în timp de pandemie. De acum, deciziile de închidere a școlilor se vor lua în funcție de numărul de îmbolnăviri din fiecare unitate de învățământ.
Conform reglementărilor actuale, grădinițele se închid la intrarea localității în carantină, decizie care este luată de autorități independent de indicele de infectare din zona respectivă.
Sorin Cîmpeanu spunea ieri că nu știe cine a propus pragul de 6 la mie pentru închiderea școlilor. Acesta a propus ca școlile să rămână deschise până la atingerea pragului de 6 la mie încă de acum o lună.
„Acum ne întrebăm cu toții cum am ales această limită de prag de 6 la mie. Nu credeam că ne vom mai apropia de acest prag. (…) Mie, ca ministru al Educației, fără competențe medicale, evident că nu mi-e clar. Ne-am bazat pe opiniile epidemiologilor.
Fac o mărturisire. E o convingere personală, nu vreau să o ridic la alt nivel. În momentul în care s-a stabilit acel prag de 6 la mie, multă lume a fost convinsă că nu ne vom mai apropia vreodată de pragul de 6 la mie”, a spus ministrul Educației, marți seară.