Ce se întâmplă cu bătrânele bănci, coșuri și cu stâlpișorii din Cișmigiu. O organizație civică acuză lucrări de mântuială, ALPAB promite restaurarea mobilierului istoric

25 feb. 2025
3249 afișări
Ce se întâmplă cu bătrânele bănci, coșuri și cu stâlpișorii din Cișmigiu. O organizație civică acuză lucrări de mântuială, ALPAB promite restaurarea mobilierului istoric
Ce se întâmplă cu bătrânele bănci, coșuri și cu stâlpișorii din Cișmigiu. O organizație civică acuză lucrări de mântuială, ALPAB promite restaurarea mobilierului istoric | Sursa foto: Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu - Facebook

Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu s-a întâlnit cu reprezentanții ALPAB pentru a discuta mai multe probleme legate de buna întreținere a Grădinii Cișmigiu și de investițiile necesare pentru remedierea stării de degradare. Un subiect important pe ordinea de zi a fost și restaurarea mobilierului istoric (bănci, stâlpișori, coșuri de gunoi).

Ce s-a întâmplat cu mobilierul istoric din Cișmigiu

Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu transmite, printr-o postare pe pagina de Facebook, că pe ordinea de zi a întâlnirii pe care a avut-o cu reprezentanții ALPAB s-a regăsit și restaurarea mobilierului istoric din parc, care face parte din identitatea acestuia: bănci, stâlpișori, coșuri de gunoi.

În primăvara anului trecut, în momentul reabilitării aleilor, băncile, stâlpișorii și coșurile de gunoi existente au fost înlăturate și trimise la reabilitat. Încă din momentul îndepărtării lor, în mai 2024, am insistat că este esențial ca elementele identitare ale parcului să fie reparate și aduse cât mai repede înapoi. Ni s-a spus că durează doar câteva luni.

GIC Cișmigiu spune că în locul vechilor coșuri de gunoi au fost amplasate unele noi, dar de o calitate îndoielnică, care în prezent sunt deja degradate.

În cadrul întâlnirii, ALPAB a promis că vor fi reparate coșurile vechi care încă mai există în gestiune și că vor fi reamplasate în teren, în completarea celor „noi”.

În ceea ce privește stâlpișorii și băncile emblematice din Cișmigiu, în momentul îndepărtării lor, nu s-a făcut un releveu pentru a ști exact în ce amplasament trebuie întoarse în teren și cum erau fixate.

După lucrările de reparații ce s-au desfășurat anul trecut în parc, configurația aleilor a fost modificată și face imposibilă reamplasarea băncilor vechi, mai precizează grupul de inițiativă.

Mai mult, părțile metalice au fost sablate și revopsite într-o culoare necorespunzătoare, un verde aprins, iar lemnul vechilor bănci a fost casat.

Grupul de inițiativă a atras atenția privind lucrările dintr-o grădină istorică, care trebuie executate respectând legislația monumentelor istorice. Totodată, reprezentanții acuză faptul că reparațiile au fost făcute „pe repede înainte”, având în vedere contextul electoral.

Rezultatele le vedem azi în teren, Cișmigul își pierde imaginea istorică.

ALPAB vrea realizarea unui proiect pentru restaurarea și reamplasarea mobilierului istoric

Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) dorește realizarea unui proiect dedicat restaurării si reamplasării mobilierului istoric, motiv pentru care a inițiat un parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului.

Proiectul urmărește să stabilească forma și culoarea inițială a băncilor și stâlpișorilor, precum și cele mai bune soluții pentru reamplasarea și fixarea lor, considerând configurația aleilor din prezent.

Există și o veste mai puțin bună. Avizarea de către Direcția de Cultură a Ministerului, achiziția materialelor și a lucrărilor de restaurare o să dureze câteva luni bune. Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu nu a primit un răspuns clar legat de termenul de finalizare a acestor proceduri.

Am cerut o soluție provizorie astfel încât, pe durata necesară realizării documentației și lucrărilor de reabilitare, vizitatorii s aibă asigurate locuri de odihnă în parc.

Lucrările de reabilitare în Parcul Cișmigiu au început la data de 1 aprilie 2024. În 2023, Primăria Capitalei anunța finalizarea lucrărilor de restaurare și consolidare a Podului Mare. Tot în acel an s-au făcut reparații și la cuva lacului mare.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies