Ce se alege de Casa Nicolae Petrașcu din centrul Bucureștiului? Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, amenință proprietarii cu somații și creșteri de impozit

16 aug. 2022
2557 Afișari
Ce se alege de Casa Nicolae Petrașcu din centrul Bucureștiului? Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, amenință proprietarii cu somații și creșteri de impozit
Ce se alege de Casa Nicolae Petrașcu din centrul Bucureștiului? Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, amenință proprietarii cu somații și creșteri de impozit. Sursa foto: Facebook

Situată în Piața Romană, chiar la numărul 1, se află Casa Nicolae Petrașcu, o capodoperă a arhitectului Ion Mincu dedicată bunului său prieten, diplomatul Nicolae Petrașcu. Din păcate, monumentul istoric se află într-o stare avansată de degradare, fapt pentru care primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a declarat că a emis somații către proprietari pentru ca aceștia să restaureze imobilul. În caz contrar, aceștia riscă majorarea impozitului cu până la 500%. Cazul nu este unul izolat, deoarece Poliția Locală Sector 1 a identificat în doar 7 luni din acest an peste 100 de clădiri istorice aflate în această situație.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a postat marți pe pagina sa de Facebook un semnal de alarmă cu privire la clădirile istorice aflate în stare avansată de degradare din București, dar mai cu seamă din sectorul său.

Ar putea fi o imagine cu în aer liber şi templu

Ce se alege de Casa Nicolae Petrașcu? A cui e responsabilitatea întreținerii clădirilor istorice?

Una dintre aceste clădiri este Casa Nicolae Petrașcu, aflată în Piața Romană, la numărul 1. Armand atrage atenția cu privire la faptul că responsabilitatea îngrijirii imobilelor istorice revine proprietarilor conform legii.

„Casa Nicolae Petraşcu – opera marelui arhitect Ion Mincu a ajuns astăzi o rană pe obrazul Bucureștiului – află într-un proces de degradare și nimeni nu face nimic pentru salvarea ei. Acest imobil monument istoric și o bijuterie a arhitecturii românești riscă să dispară sub ochii noștri. Aș vrea să știți că noi nu vom sta nepăsători. Responsabilitatea reparării, întreținerii și modernizării imobilelor revine proprietarilor, persoane fizice sau juridice, conform art. 9 din Ordonanța Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale.”, a scris Clotilde Armand pe Facebook.

Ar putea fi o imagine cu în aer liber

Clădirea a fost proiectată gratuit de Ion Mincu pentru prietenul său Nicolae Petrașcu, fapt care a fost amintit de acesta în scrierile sale:

„La urmă, Mincu îmi arătă cele două faţade ale casei, atât de frumoase în simplitatea lor. După puţin, se începu construcţia clădirei şi, o vară întreagă, el veni aproape zilnic ca să-i observe mersul. Pe la cinci ceasuri, când trecea soarele spre apus, îl vedeam sosind şi urcând uşor scările de scânduri cu stinghii, bătute în cuie drept trepte, până sus pe schele, unde vorbia cu lucrătorii şi cu antreprenorul, iar după aceea, se aşeza pe treptele de piatră dela statua lui Lascăr Catargiu privind lucrarea în lumina amurgului şi jucând în mintea lui ritmul liniilor ce urmau s’o completeze. Când ea fu gata, îmi păru atât de frumoasă, încât într’o seară, mărturisindu-i, mişcat profund, sentimentul meu, Mincu îmi zise: «Sinceritate pentru sinceritate: este poate singura plată care am avut-o în vieaţă». In adevăr, pentru cine priveşte bine lucrarea aceasta mică, vede în ea o arhitectură aleasă prin proporţiile şi armonia ei. Uşa aceea de fier, nu prea mare, pusă în zidul plin, balconul care o adăposteşte, ferestrele rari şi potrivite, acoperământul frumos inclinat, distanţele dintre ferestre şi bovindovul delicat, sprijinit pe contrafortul de desubt, atât de graţios, ca şi mica colonetă care susţine la spate marginea calcanului de lângă streaşină, sunt elemente atât de fericite şi atât de fericit împreunate, că ele fac din casa aceasta, de o discreţiune mânăstirească, o perlă arhitectonică a Capitalei. În mijlocul celorlalte clădiri ce o înconjoară și care nu spun nimic, ea vorbește o limbă cu un înțeles profund și tainic”

Ar putea fi o imagine cu monument şi în aer liber

Proprietarii au fost somați, a declarat Clotilde Armand

Potrivit postării lui Armand, proprietarii au fost somați pentru a restaura imobilul și au la dispoziție 6 luni pentru a demara lucrările. În caz contrar, aceștia pot fi aduși în fața legii pentru distrugerea de monumente istorice și vor plăti un impozit pe imobil majorat cu 500%. Majorarea impozitului este efectuată conform HCLS1 nr. 91/2020 privind aprobarea Regulamentului privind stabilirea condițiilor de majorare a impozitului pe clădirile și terenurile situate pe teritoriul administrativ al Sectorului 1 al Municipiului București.

Din păcate, acesta nu este un caz izolat, susține Armand, deoarece Poliția Locală Sector 1 ar fi identificat în primele 7 luni ale acestui an peste 100 de clădiri istorice aflate în aceeași situație.

CITEȘTE ȘI

Suprataxă de 200 de lei pentru șoferii care întârzie cu plata parcării din centrul Bucureștiului

Pasajul Olteniței-Popești Leordeni. În ce stadiu sunt lucrările și când ar trebui să fie gata

Prognoză specială pentru Municipiul București. Ce mesaj transmit meteorologii ANM

Cookies