Ce scumpiri s-au anunţat pentru 2011: benzină, ţigări, RATB, curent electric…Vezi aici ce preţuri cresc şi cu cât

de:
29 dec. 2010
0 Afișari
Ce scumpiri s-au anunţat pentru 2011: benzină, ţigări, RATB, curent electric...Vezi aici ce preţuri cresc şi cu cât

Cu toate că preţul la combustibili a crescut în 2010 în România cu 30%, una din cele mai mari creşteri ale preţului în Europa, benzina şi motorina vor continua să se scumpească şi în 2011. Pentru început, din cauza creşterii accizelor aplicate carburanţilor, anunţate de guvern prin proiectul de modificare a Codului Fiscal.  Astfel, acciza pentru benzina fără plumb va creşte de la 1 ianuarie cu 15 euro pe tonă, respectiv de la 452 de euro/1.000 litri la 467 euro/1.000 de litri. Cât priveşte motorina, accizele vor urca cu 11 euro pe tonă, de la 347 de euro/1.000 de litri la 358 euro/1.000 de litri, se menţionează în proiectul de ordonanţă de urgenţă care modifică Codul Fiscal. Ca de obicei, scumpirea carburanţilor va conduce şi la scumpirea produselor transportate prin mijloace rutiere, aşa că ne putem aştepta şi la creşteri ale preţurilor la produsele din supermarketuri. Pâinea, cel puţin, se va scumpi şi fără a pune la socoteală preţul carburanţilor: alimentul de bază se scumpeşte cu 15 % din luna februarie a anului viitor, din cauza importurilor de grâu, a anunţat preşedintele ROMPAN, Aurel Popescu.

De altfel, managerii societăţilor comerciale se aşteaptă ca preţurile de vânzare cu amănuntul să crească în general la produse, în următoarea perioadă, conform unui sondaj dat publicităţii de Institutul Naţional de Statistică chiar în 28 decembrie.

Pentru maşina personală vom plăti mai mult nu doar pentru combustibili, ci şi pentru asigurarea obligatorie, RCA, care va fi mai mare, în medie, cu 10% decât anul acesta.

Acelaşi proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede creşterea accizelor la carburanţi prevede şi creşterea taxelor la tutun. Conform actului normativ aflat în dezbatere publică la Ministerul Finanţelor Publice, acciza calculată la 1.000 de ţigarete va fi de 76,6 euro anul viitor, în creştere de la 74 euro în 2010. Acciza specifică va fi în prima jumătate a anului viitor de 48,5+22% din valoare.

Dacă transportul cu maşina personală va deveni mai scump, nici cel cu mijloacele în comun nu va rămâne la acelaşi preţ. Altă scumpire anunţată deja este cea anunţată de directorul RATB, Adrian Criţ. Călătoria cu mijloacele de transport în comun de suprafaţă va costa mai mult cu 40%:  în acest moment, preţul unei călătorii cu mijloacele de transport RATB costă 1,3 lei. Dacă ele vor fi majorate cu 40%, aşa cum a anunţat directorul regiei, bucureştenii vor plăti în 2011, aproximativ 1,82 lei pe călătorie. Creşterea preţului este cauzată şi de reducerea subvenţiilor pentru RATB acordate de Primăria Municipiului Bucureşti.

Având în vedere că deplasările ne vor costa din ce în ce mai mult, poate vom fi înclinaţi să stăm mai mult în casă. Asta şi pentru că, deocamdată, costul întreţinerii, în Bucureşti, nu va creşte decât pentru a acoperi creşterea Taxei pe Valoarea Adăugată.  Vom scăpa însă doar până la toamna lui 2011, deoarece pentru viitorul sezon friguros, edilii Capitalei anunţă că vor regândi sistemul de subvenţionare a gigacaloriei, urmând ca doar cei în nevoie să beneficieze de ea.

Nici preţul curentului electric nu va rămâne neschimbat. Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), a declarat că energia produsă din surse eoliene ar putea duce la o creştere cu 2% a preţului final al electricităţii în 2011. Majorarea va fi determinată, în principal, de faptul că furnizorii vor trebui să cumpere anual „certificate verzi”. Lungu a estimat că, la un preţ mediu al electricităţii furnizate consumatorilor casnici de 400 de lei/MWh, un adaos de 7-8 lei, generat de energia verde, ar însemna o creştere de 2-3%.

Cuantumul amenzilor de circulaţie va fi şi el modificat, pentru a fi corelat cu salariul minim pe economie. Creşterea salariului minim la 670 de lei va provoca mărirea amenzilor de circulaţie, având în vedere că un punct de penalizare “costă” 10% din indemnizaţia minimă pe ţară.

Din fericire pentru majoritatea bucureştenilor, taxele şi impozitele pentru case şi maşini vor rămâne la fel. Excepţie vor face, în 2011, proprietarii cu mai multe locuinţe şi deţinătorii de maşini puternice, care vor plăti impozite şi de două ori mai mari decât în 2010.

La categoria veşti bune, momentan se anunţă doar o ieftinire pentru bucureşteni: la serviciile de furnizare a apei curente şi canalizare. De la 1 ianuarie 2011, bucureştenii vor plăti mai puţin pentru serviciul de alimentare cu apă potabilă. Astfel, dacă acum tariful este de 3,03 lei/ m3 (TVA inclus), din 2011 acesta va fi de doar 2,86 lei/m3 (cu TVA), anunţă Apa Nova. Tarifele vor fi reduse şi pentru serviciul de canalizare. De la 0,67 lei/ m3 (TVA inclus) cât este perceput acum, în 2011 se va plăti doar 0,63 lei/m3 (cu TVA).

Cookies