Unele publicaţii internaţionale notează că investigaţiile în dosarul Mineriadei au fost blocate mulţi ani din cauza prezenţei unor „comunişti” în administraţia de la Bucureşti, potrivit zf.ro.
„Un fost preşedinte al României a fost chemat miercuri la Parchetul instanţei supreme, fiind cercetat penal pentru infracţiuni împotriva umanităţii comise în reprimarea unui protest desfăşurat acum 25 de ani”, comentează agenţia Associated Press.
„Cazul nu a fost investigat niciodată în mod adecvat din cauza prezenţei unor foşti comunişti în cadrul administraţiei guvernamentale de la Bucureşti”, notează agenţia de presă americană.
„Fostul preşedinte al României Ion Iliescu este cercetat pentru infracţiuni împotriva umanităţii în cazul reprimării violente a unui protest izbucnit la câteva luni după căderea regimului comunist”, relatează postul britanic BBC.
„Ion Iliescu, ajuns din urmă de propriul trecut”, titrează Agenţia France-Presse.
„La 25 de ani după venirea violentă la Bucureşti a mii de mineri folosiţi pentru contracararea opozanţilor regimului Ion Iliescu, fostul preşedinte al României este cercetat pentru crime împotriva umanităţii şi riscă 25 de ani de închisoare”, comentează AFP.
„Procurorii au decis în martie redeschiderea procedurii de instrumentare în acest caz, după o decizie a CEDO din septembrie 2014, care a condamnat România pentru o anchetă «lacunară şi deficientă», marcată de «perioade îndelungate de inactivitate». Ion Iliescu a fost inculpat deja în anul 2005 pentru crimă şi tentativă de crimă, dar în 2007 Parchetul a infirmat inculparea, stabilind că ancheta a fost afectată de vicii de procedură astfel că trebuia reluată de la zero”, notează AFP.
Parchetul ICCJ a anunţat, miercuri, începerea urmăririi penale în dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infracţiunii contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea altor trei.
Potrivit unui comunicat oficial al Parchetului, fostul şef al statului, Ion Iliescu, este acuzat de infracţiuni contra umanităţii în dosarul Mineriadei în care au murit 4 persoane, alte trei fiind rănite prin împuşcare. De asemenea, alte 1.000 de persoane au fost rănite în dosarul Mineriadei din 14-15 iunie 1990.
Potrivit comunicatului, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii.
„Ca urmare a ordonanţei procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de infirmare a soluţiei şi confirmare a ordonanţei de către judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorii militari continuă ancheta în dosarul nr. 47/P/2014 privind evenimentele din 13-15 iunie 1990. Prin ordonanţa nr. 47/P/2014 din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g şi j din Codul penal constând în reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aprox. 1.000 de persoane în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanşat de către muncitori din unele centre industriale şi bazine carbonifere din ţară”, se arată într-un comunicat al Parchetului.
Mai multe detalii AICI.