Ce scrie presa internaţională despre desemnarea lui Dacian Cioloş în funcţia de premier al României

de:
10 nov. 2015
0 Afișari
Ce scrie presa internaţională despre desemnarea lui Dacian Cioloş în funcţia de premier al României

Iată ce scrie presa străină despre desemnarea lui Dacian Cioloş ca premier al României, conform realitatea.net.  

Le Monde: „Dacian Cioloș, un nou prim-ministru foarte francofil”

„Preşedintele român, Klaus Iohannis, l-a desemnat marţi premier pe fostul comisar european pentru Agricultură Dacian Cioloş, după demisia lui Victor Ponta în urma incendiului produs la un club din Bucureşti”, scrie Le Monde, precizând, la finalul articolului, că premierul desemnat este un apropiat al eurodeputatului francez Michel Barnier, fost comisar european.

Agenția France-Presse: „Fost comisar european, desemnat oficial noul prim-ministru al României”

„Fostul comisar european al Agriculturii, Dacian Cioloș, a fost desemnat, marți, noul premier al României, după ce Victor Ponta și-a înaintat demisia, săptămâna trecută, în urma protestelor masive anti-guvernamentale declanșate din cauza incendiului mortal dintr-un club de noapte din București”, notează Agenția France-Presse.

Le Figaro: „Dacian Cioloș, noul premier desemnat”

Reuters: „Fost comisar european, desemnat pentru a fi premierul României”

„Preşedintele român, Klaus Iohannis, l-a desemnat pe fostul comisar european Dacian Cioloş, un tehnocrat, în fruntea unui Guvern cu o largă susţinere, în locul celui condus de Victor Ponta, care a demisionat, săptămâna trecută, pe fondul furiei publice generate de incendiul produs într-un club de noapte”, relatează agenţia Reuters.

UPDATE Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a ajuns marţi la Palatul Victoria, în jurul orei 17.30, imediat după ce a ieşit de la Cotroceni. 

„Mulţumesc pentru încrederea pe care mi-o acordaţi, domnule preşedinte. Voi face tot ce îmi stă în putinţă ca să mă ridic la nivelul încrederii acordate. Voi lucra îndeaproape cu Parlamentul, chiar dacă e un guvern tehnocrat.„, a declarat Dacian Cioloş. Declaraţiile complete făcute de premierul desemnat şi de preşedintele Klaus Iohannis, AICI.

Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat astfel propunerea PSD, pe viceguvernatorul BNR Liviu Voinea.

Fostul comisar european, Dacian Ciolos, a primit garantii ca isi va alege singur echipa de ministri, fara influenta din partea partidelor, au declarat pentru HotNews.ro surse politice.

♦♦♦

Consilier al presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, fost Comisar European pentru Agricultura si fost ministru al Agriculturii in mandatul lui Tariceanu, Ciolos a absolvit Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, dupa care a urmat l’Ecole nationale superieure agronomique Montpellier, unde a cunoscut-o pe sotia sa, Valerie Villemin.

Ciolos a fost ministru al Agriculturii din octombrie 2007 pana in decembrie 2008, in guvernul lui Calin Popescu-Tariceanu, iar anterior, in 2002-2003, a lucrat pentru Delegatia Comisiei Europene in Romania.

Cine este Dacian Cioloş, premierul desemnat de preşedintele Iohannis

Dacian Cioloş (46 ani) a urmat cursurile Facultăţii de Horticultura din cadrul Universităţii de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, obţinând diploma de inginer horticultor în 1994.

Şi-a continuat studiile în Franţa unde a făcut un master la École Nationale Supérieure Agronomique şi Université Montpellier I, pentru ca apoi să obţină şi un doctorat a Institutul Naţional de Cercetări Agronomice din cadrul École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier. Ascensiunea lui Cioloş a fost una treptată, fără a sări etapele şi a fi propulsat într-o funcţie decizională de impact, încă de tânăr.

Din 1995 până în 1999 s-a ocupat de mai multe proiecte de dezvoltare rurală pentru judeţul Argeş, ulterior fiind avansat pentru perioada noiembrie 1999 – decembrie 2001 în funcţia de coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă si rurală la Centrul Internaţional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă – CICDA în cooperare cu Asociaţia Naţionala de Dezvoltare Agricola – ANDA, Franţa.

În intervalul 2002-2003 a lucrat la Comsiia Europeană, iar din ianuarie 2005 a fost cooptat în Ministerul Agriculturii, unde a deţinut mai multe funcţii, de la consilier al ministrului până la cea de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, scrie romaniatv.net.

În octombrie 2007, Cioloş l-a înlocuit la cârma ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe Decebal Traian Remeş, politician acuzat la acea vreme de trafic de influenţă în celebrul „dosar Caltaboşul”. Pe fondul acestui scandal, Cioloş a fost numit ministru, funcţie pe care a păstrat-o până la formarea primului Guvernul Boc.

În ianuarie 2009, acesta a refuzat să fie cooptat în cadrul guvernului Boc, unde să deţină o funcţie pe partea de agricultură. „Nu ar fi un lucru bun nici pentru mine, nici pentru actualul ministru care va veni cu echipa lui de lucru, nu cu a mea”, a spus Cioloş la aceea vreme. În plus, acesta a subliniat că vrea să-şi păstreze independenţa politică. O lună mai târziu, Dacian Ciolos a fost numit director pentru programe de dezvoltare rurală în cadrul Comisiei Europene.

Această poziţie nu l-a împiedicat ca în iulie 2009 să devină şi şeful Comisiei Prezidenţiale pentru elaborarea unei strategii în domeniul agriculturii. Guvernul României condus de Emil Boc, acelaşi om pe care îl refuzase în urmă cu nouă luni, l-a nominalizat la 12 octombrie 2009 pe Cioloş pentru funcţia de comisar european, susţinându-l pentru un portofoliu pe domeniul agriculturii.

Dacian Cioloş a deţinut, în perioada 2010-2014, funcţia de comisar european pe Agricultură şi Dezvoltare Durabilă în cadrul cadrul Comisiei lui José Manuel Barroso, coordonând reforma Politicii Agricole Comune pentru 2014 – 2020.

În vara lui 2014, Cioloş a fost în cărţi pentru primirea unui nou mandat de comisar european, însă Guvernul condus de Victor Ponta a optat pentru un social-demorat, Corina Creţu, nume ţinut ascuns la aceea vreme de premier.

Dacian Cioloş este căsătorit cu o franţuzoaică

Dacian Cioloş, noul premier desemnat al României, este căsătorit cu o franţuzoaică, Valerie Villemin, nepoata fostului ministru francez de Externe Michel Barnier.

Valerie Cioloş-Villemin este expertă în domeniul agriculturii, iar în trecut a ocupat funcţia de cercetător la Montpellier SupAgro, precum şi funcţia de director la Agence Universitaire de la Francophonie, filiala din Republica Moldova.

În calitate de expert la Agro Montpellier, în 2004 ea a întocmit un raport în care critica vinurile româneşti, spunând despre acestea că sunt de slabă calitate sau contrafăcute, scrie romaniatv.net. 

Cookies