Ce schimbări aduce luna noiembrie în campania de vaccinare. Recomandările Ministerului Sănătății

29 oct. 2021
319 Afișari
Ce schimbări aduce luna noiembrie în campania de vaccinare. Recomandările Ministerului Sănătății
Ce schimbări aduce luna noiembrie în campania de vaccinare. Recomandările Ministerului Sănătății

Luna noiembrie aduce schimbări în campania de vaccinare. CNCAV transmite care sunt noutățile în ceea ce privește doza de rapel a vaccinului împotriva coronavirusului.

Ce schimbări aduce luna noiembrie în campania de vaccinare. Recomandările Ministerului Sănătății, potrivit unui comunicat oficial transmis de CNCAV (Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19).

Ce schimbări aduce luna noiembrie în campania de vaccinare

CNCAV transmite noi recomandări ce fac referire la administrarea dozei de rapel a vaccinurilor împotriva coronavirusului.

Începând de luni, 1 noiembrie 2021, persoanele care au schema completă primară de vaccin împotriva covid-19, efectuată cu serul produs de compania Moderna și care decid să efectueze doza 3 de rapel cu același tip de ser, vor primi o jumătate de doză (½ doză) din acest tip de vaccin.

Persoanele care au schema completă primară de vaccin împotriva covid-19 cu alt tip de vaccin (produs de Pfizer BioNTech, AstraZeneca sau Johnson&Johnson) și care decid să efectueze doza 3 de rapel cu serul produs de Moderna, li se va administra o doză întreagă din acest tip de ser.

Te-ar mai putea interesa și: Recomandare EMA: jumătate de doză booster pentru Moderna. Explicațiile date de Valeriu Gheorghiță

Aceste reglementări menționate mai sus se bazează pe studiile de siguranță și recomandările făcute de EMA (Agenția Europeană pentru Medicamente) care demonstrează că răspunsul imun rămâne maximal pentru persoanele vaccinate în cazul administrării unei doze înjumătățite, iar frecvența reacțiilor adverse cunoscute este diminuată.

Începând de luni, 8 noiembrie 2021, persoanele care au schema primară de vaccin cu serul produs de Johnson&Johnson, se recomandă ferm efectuarea dozei de rapel cu unul din produsele pe bază de ARN Messager (Pfizer BioNTech sau Moderna). La cerere, opțional, persoanele vaccinate cu acest ser pot face doza de rapel tot cu vaccinul produs de Johnson&Johnson.

Autoritățile amintesc: se recomandă ca doza de rapel să se efectueze doar cu vaccinuri pe
bază de ARNm (Pfizer BioNTech, Moderna) pentru toate persoanele care au schema completă de vaccinare finalizată în urmă cu cel puțin 6 luni.

Sursă foto: Facebook/ RO Vaccinare

Recomandările Ministerului Sănătății

  • persoanelor care s-au vaccinat și au prima schemă completă cu serurile produse de Pfizer BioNTech sau Moderna, li se recomandă ca doza trei de rapel să se facă cu același tip de produs. La cerere, opțional, se poate permite schimbarea celor două tipuri de vaccin pentru rapel.
  • persoanelor care s-au vaccinat și au prima schemă completă cu serul produs de AstraZeneca, li se
    recomandă ca doza trei de rapel să se efectueze cu unul din produsele pe bază de ARNm
    (Comirnaty/Pfizer BioNTech sau Spikevax/Moderna).

Recomandăm și: Maraton de vaccinare în București. Lista completă a centrelor din Capitală deschise în weekend

Căror grupe de populație li se recomandă administrarea dozei de rapel a vaccinului împotriva covid-19:

  • persoanelor cu risc mare de expunere (personalul medico-sanitar și social, personalul din
    educație);
  • persoanelor considerate vulnerabile (persoanele cu vârsta peste 65 de ani și persoanele cu boli
    cronice indiferent de vârstă).

Persoanele care doresc administrarea dozei de rapel o pot face astfel:

  • prin programare online în Platforma ROVaccinare,
  • prin prezentare directă în centrele de vaccinare,
  • prin cabinetele medicilor de familie.

„Personalul medico-sanitar se poate vaccina în centrele existente la locul de muncă sau în locațiile arondate”, transmite CNCAV.

Cookies