Ce sărbătorim astăzi, 6 august: Ziua mersului pe bicicletă la serviciu, a miedului, a castelelor de nisip și a baloanelor împotriva armelor

06 aug. 2022
186 Afișari
Ce sărbătorim astăzi, 6 august: Ziua mersului pe bicicletă la serviciu, a miedului, a castelelor de nisip și a baloanelor împotriva armelor

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute. În orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie. Astăzi, 6 august, avem o multitudine de motive de sărbătoare.

6 august. Ziua pedalatului spre locul de muncă

În 2013, organizaţia britanică Cyclescheme, care susţine deplasarea cu bicicleta la locul de muncă prin beneficii acordate angajaţilor prin intermediul angajatorilor, a înfiinţat Ziua mersului pe bicicletă la serviciu (#CycletoWorkDay) pentru a încuraja populaţia să lase maşinile acasă şi să se bucure de libertatea şi de avantajele acestui mijloc de transport. Cel puţin o zi pe an.

Iniţiativa a fost inspirată de zile similare dedicate încurajării mersului pe bicicletă la serviciu, organizate de decenii în ţări precum Statele Unite, Canada şi în unele state europene. Una dintre aceste zile a fost înfiinţată în 1956 de Liga Bicicliştilor Americani, potrivit daysoftheyear.com.

Mersul pe bicicletă oferă numeroase beneficii, nu doar la nivel personal, ci şi pentru comunitate şi mediul înconjurător. În plus, cei care se hotărăsc să facă naveta pe două roţi s-ar putea să descopere că pedalatul pe o bicicletă clasică, dar mai ales pe una electrică, poate fi şi foarte distractiv, îndeosebi când este „fentat” astfel traficul aglomerat!

În plus, pedalatul este benefic organismului – ce modalitate mai bună de a începe ziua de lucru decât cu puţin sport, care creşte nivelul de endorfine şi conferă o stare de bine, asigură o doză de energie, ajută la menţinerea unei greutăţi optime şi susţine sănătatea articulaţiilor şi a aparatului cardiovascular.

De asemenea, alegând acest mijloc de deplasare pentru a parcurge drumul către şi dinspre locul de muncă se pot face economii considerabile la bugetul personal, tăind de pe lista de cheltuieli contravaloarea abonamentelor pentru mijloacele de transport în comun sau a combustibilului. În acest caz, suma economisită într-un an poate fi un argument destul de convingător.

Nu în ultimul rând, evitând ambuteiajele şi situaţiile neprevăzute din trafic se economiseşte timp preţios.

6 august. Sărbătoarea miedului

În prima sâmbătă din august este celebrată o băutură cu rădăcini străvechi, miedul, pentru a ajuta la conservarea reţetelor tradiţionale, a contribui la popularizarea istoriei acesteia, dar şi pentru a încuraja prepararea ei, chiar şi în vremurile moderne.

Miedul este una dintre cele mai vechi băuturi fermentate din lume, fiind consumată chiar şi în anul 6500 î.e.n., potrivit izvoarelor istorice. Această licoare, care se obţine într-un mod simplu, prin fermentarea drojdiei, apei şi mierii, era preparată şi consumată inclusiv de către daci.

Asociaţia Berarilor din America a înfiinţat Ziua miedului în 2002 şi organizează anual competiţii la care este premiat cel mai gustos mied.

6 august. Sezonul castelelor de nisip

Una dintre sărbătorile cele mai potrivite în această perioadă a vacanţelor estivale petrecute la malul mării este Ziua castelului de nisip (#SandcastleDay), marcată în fiecare an în prima sâmbătă din luna august.

Puţine amintiri din copilărie sunt evocate cu mai mult drag decât clipele trăite pe plajă, cu soarele fierbinte deasupra capului, picioarele în valurile răcoroase ale mării, construind castele de nisip efemere. Aceste amintiri magice pot fi însă recreate oricând, chiar şi la vârsta adultă, mai ales în această zi dedicată castelelor de nisip.

Cu ocazia #SandcastleDay, în numeroase colţuri ale lumii sunt organizate campionate la care sunt premiate cele mai frumoase sculpturi în nisip.

Potrivit daysoftheyear.com, până în iulie anul trecut cel mai înalt castel de nisip din lume era cel construit pe Myrtle Beach din Carolina de Sud, Statele Unite, în timpul Festivalului Sun Fun din 2007. Structura avea o înălţime de circa 15 metri, iar construcţia castelului, la care au fost folosite 300 de camioane cu nisip, a necesitat zece zile de muncă.

Totuşi, la 2 iulie 2021, Danemarca a intrat în Cartea Recordurilor cu cel mai înalt castel de nisip construit vreodată. Construcţia ridicată în localitatea Blokhus de la Marea Nordului, a măsurat 21,16 metri şi a fost realizată de Skulpturparken Blokhus cu scopul de a stimula industria turismului, afectată de restricţiile impuse în timpul pandemiei de COVID-19. Acest castel, deloc efemer deoarece a fost conceput pentru a rezista circa şase luni, a măsurat la bază peste 30 de metri şi a fost ridicat cu 6.400 de tone de nisip, conform guinnessworldrecords.com.

6 august. Aprecierea efortului lucrătorilor agricoli

Efortul depus de muncitorii din agricultură, datorită cărora legumele, fructele, alimentele pe bază de cereale şi alte produse ajung pe rafturi şi pe mesele noastre, este recunoscut în fiecare an la data de 6 august, în Ziua aprecierii lucrătorilor agricoli (#FarmworkerAppreciationDay).

Această zi a fost creată pentru a creşte nivelul de conştientizare cu privire la activitatea acestor lucrători şi la problemele cu care ei se confruntă în fiecare an pentru a asigura hrana populaţiei. Printre aceste probleme, care pot să difere de la ţară la ţară, se numără caracterul sezonier al activităţii lor, lipsa unei protecţii adecvate oferite de legislaţia muncii din statul respectiv, dar şi unele pericole precum expunerea la soarele puternic, la intemperii şi la pesticide şi îngrăşăminte care pot avea efecte negative.

6 august. Sărbătoarea muştarului

Prima sâmbătă din luna august este şi Ziua muştarului, unul dintre cele mai îndrăgite şi mai vechi condimente. De altfel, #MustardDay a fost înfiinţată tocmai pentru a celebra planta de muştar şi seminţele sale, utilizate de mii de ani atât în alimentaţie cât şi în scop medicinal. Totodată, prin această sărbătoare se încearcă popularizarea diverselor reţete şi sortimentele de pastă de muştar, apreciate în întreaga lume, de la cele mai cunoscute, precum Dijon şi muştar englezesc sau chinezesc, până la variantele îmbogăţite cu alte arome, cu miere, cu seminţe întregi sau deosebit de picante.

 

6 august. Baloane împotriva armelor

În fiecare zi de 6 august este marcată Ziua baloanelor înălţate spre cer (#BalloonstoHeavenDay), înfiinţată în memoria victimelor incidentelor cu focuri de armă în Statele Unite, ţară care continuă să se confrunte cu astfel de violenţe, ce lasă în urmă numeroase familii îndoliate.

În această zi populaţia este încurajată să elibereze câte un balon – simbol al speranţei, al libertăţii, dar şi al inocenţei – un gest simbolic în memoria victimelor armelor de foc şi totodată un demers pentru creşterea gradului de conştientizare cu privire la durerea pe care armele de foc o provoacă familiilor victimelor.

Cu această ocazie, când se încearcă eliberarea durerii şi transformarea experienţelor negative în acţiuni pozitive pentru un viitor mai bun, se obişnuieşte ca de fiecare balon să fie agăţate bilete cu mesaje referitoare la stoparea violenţelor armate.

Articol AGERPRES/(AS – autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu, editor online: Irina Giurgiu)

Îți mai recomandăm și:

Cookies