Ce șanse are să se treacă la vot concesionarea Parcului Izvor din București. Gabriela Firea anunță poziția consilierilor PSD din CGMB

29 iul. 2022
511 Afișari
Ce șanse are să se treacă la vot concesionarea Parcului Izvor din București. Gabriela Firea anunță poziția consilierilor PSD din CGMB
Sursa foto: Grupul de Inițiativă Civică Parcul Izvor

Apar tot mai multe reacții la cererea de concesionare a Parcului Izvor, pe care a depus-o la Primăria Capitalei o firmă din grupul care organizează Festivalurile Untold și Neversea,  cerere publicată de Hotnews.

Firea: Parcul Izvor nu se va concesiona, PSD nu va vota cererea în CGMB

Zilele trecute, mai mult de 20 de organizații nonguvernamentale i-au cerut primarului general Nicușor Dan să respingă solicitare.

Acum, Gabriela Firea, fost primar al Capitalei, anunță că PSD va respinge cererea, atunci când aceasta va ajunge la vot în Consiliul General al Municipiului București.

PSD București nu va fi de acord cu cererea de concesionare a parcului Izvor.  Am discutat subiectul cu toți consilierii generali PSD București. Orice proiect care nu este în interesul tuturor cetățenilor nu poate fi acceptat. Pentru concesiunea propusă este nevoie de votul a două treimi dintre consilierii generali. Social-democrații nu vor vota și doar cu voturile majorității de dreapta proiectul nu poate fi aprobat. Așa că putem spune de pe acum că această idee este istorie. (…) Situația din Parcul Izvor este și mai strigătoare la cer. Compania care ar vrea să obțină spațiul pentru mulți ani profită tocmai de lipsa de interes a primăriei.”

Gabriela Firea vs Nicușor Dan și viceversa

Gabriela Firea mai spune că parcurile sunt și trebuie să rămână publice și gratuite și îl atacă pe Nicușor Dan pentru felul în care gestionează spațiile verzi din oraș.

Poate în al 12-lea ceas, Nicușor Dan își înțelege misiunea de primar și începe să-și facă datoria: să întrețină spațiile verzi, nu să le dea unor companii private.  (…) Parcurile bucureștene arată rău, chiar foarte rău, par a fi abandonate. Pentru dezastrul din Grădina Cișmigiu au fost aplicate și amenzi, dar nimic.

Nicușor Dan declara, acum câteva zile, în legătură cu posibilitatea concesionării Parcului Izvor, că un proiect eficient poate avea efecte benefice. Tot atunci, a criticat din nou strategia predecesoarei sale, Gabriela Firea, care organiza  din bani publici evenimente în București. Nicușor Dan spunea:

În anii precedenți, Primăria Capitalei organiza, pe bani foarte mulți, târguri, festivaluri sau concerte, însă eu susțin că municipalitatea trebuie să-și canalizeze fondurile către alte obiective de investiții. Aceste evenimente publice trebuie organizate de operatori privați, eventual în parteneriat cu administrația locală.”

Acum, Gabriela Firea îi dă replica:

(Nicușor Dan) mă certa pentru organizarea de spectacole și târguri gratuite. Îi reamintesc că Primăria Capitalei nu este o companie care trebuie să facă profit de pe urma cetățenilor. E tocmai invers, municipalitatea trebuie să le ofere oamenilor, dar prima grijă a lui Nicușor Dan este să golească buzunarele bucureștenilor. Așa cum a făcut de Crăciun: târg al Primăriei cu taxa la intrare. 

Parcul Izvor – de la „Scandalul Nostalgia” la „Scandalul Concesionarea”

Toată această dispută a început după ce Hotnius a publicat că o firmă din grupul de companii organizează festivalurile Untold și Nversea  a depus o cerere de concesionare a Parcul Izvor din București pe tot parcursul anului. Firma a trimis propunerea de concesionare printr-o scrisoare adresată consilierilor generali ai municipiului București.

În cerere se precizează că, dacă solicitarea va fi aprobată, firma va organiza în Parcul Izvor „o multitudine de activități de exprimare artistică, ce se vor combina cu elemente de food & beverages, shops sau hub de dezvoltare a ONG–urilor. (…)”

În iunie, festivalul “Nostalgia” a provocat ceva în București, mai ales printre locuitorii din preajma Parcului Izvor, dar nu numai. Și asta din cauză că parte din parc a fost închis pe durata evenimentului. Mulți s-au plâns, deopotrivă, de zgomotul – cu muzici care se auzeau până-n Panduri – și de lipsa îndelungată de acces în Parcul Izvor. În final, organizatorul festivalului a fost amendat pentru zgomot și distrugerea spațiului verde.

Cookies