Ce să faci dacă angajatorul îţi tot întârzie plata salariului?

de:
04 nov. 2010
29 afișări
Ce să faci dacă angajatorul îţi tot întârzie plata salariului?

Data la care ar trebui să intre salariul în cont este, tot mai des, o necunoscută pentru o bună parte dintre angajaţi. Lipsa de lichidităţi cu care se confruntă patronii şi sumele restante de recuperat de la partenerii de afaceri nu pot ţine însă nici de foame, nici de cald salariaţilor. Angajaţii din capitală au ajuns să reclame din ce în ce mai frecvent la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti situaţia creată, dar şi administratorii aceloraşi companii se justifică prin faptul că la mijloc nu este vorba de rea-voinţă. Un control şi o eventuală amendă din partea inspectorilor de profil pot rezolva conflictul. În cazul în care lefurile tot nu sunt virate, urmează instanţa de judecată.

„Nu mi-am mai luat salariul de 3 luni”

„Lucrez de cinci ani şi două luni în firmă şi de trei luni nu mi-am mai luat salariul”, aşa îşi începe povestea un angajat din Bucureşti care a depus reclamaţie la ITM în luna octombrie. În situaţia sa sunt, poate, zeci de mii de bucureşteni, însă doar aproximativ 5.000 şi-au asumat şi în scris acest lucru, sesizând inspectorii de profil. „Din cele aproximativ 11.500 de sesizări înregistrate în acest an, circa 5.200 vizează relaţiile de muncă. Cele mai frecvente se referă la faptul că nu sunt plătite salariile sau sunt plătite cu întârziere, nu se acordă repaosul săptămânal, nu se respectă timpul de muncă şi de odihnă şi nu sunt remunerate orele lucrate suplimentar”, a exemplificat Constantin Bujor, inspectorul şef al ITM Bucureşti.

„Nu sunt bani în firmă”

De cealaltă parte, reprezentanţii mediului de afaceri consideră că salariaţii sunt îndreptăţiţi în acest caz, însă nu sunt de acord cu sancţionarea administratorilor rău platnici. Asta în condiţiile în care plecăm de la premiza, spun ei, că una din priorităţile patronilor este să se achite de obligaţiile salariale prevăzute prin contractul de muncă. „Niciodată nu voi fi de acord ca angajatorul să nu respecte legea, dar atât timp cât statul este principalul generator de blocaj financiar, puneţi-vă în situaţia întreprinzătorului privat. Pe de o parte îl hărţuieşte Fiscul şi nu-i plăteşte nici TVA-ul la timp, în al doilea rând stopajul la sursă e caz penal, dacă nu e virat la stat. Spuneţi-mi şi mie de unde să plătească salarii, dacă şi ceilalţi clienţi ai săi întârzie plăţile. Aceşti oameni (n.r. – patronii) ar trebui decoraţi fiindcă încearcă să menţină locurile de muncă actuale”, a comentat Neculai Viţelaru, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. (foto Neculai Viţelaru).

Ultima instanţă, Tribunalul Muncii

În urma controlului, inspectorii ITM pot aplica patronilor „întârziaţi” o amendă de până la 3.000 de lei şi pot dispune plata retroactivă a salariilor restante. Dacă nu se conformează, angajaţii se pot adresa instanţei de judecată, respectiv Tribunalului Muncii. În situaţia în care nici aşa nu intră banii în cont, salariaţii pot cere insolvenţa firmei inscriindu-se, totodată, la masa credală pentru recuperarea debitelor.

Cookies