“Ce să fac? Să-i pun cip cu video ca să-l urmăresc, să știu că-i bine?” O mamă prinsă-n conversație aprinsă la telefon în STB. Marea teamă a părinților și o veste bună

20 feb. 2024
1050 Afișari
“Ce să fac? Să-i pun cip cu video ca să-l urmăresc, să știu că-i bine?” O mamă prinsă-n conversație aprinsă la telefon în STB. Marea teamă a părinților și o veste bună
“Ce să fac? Să-i pun cip cu video ca să-l urmăresc, să știu că-i bine?” O mamă prinsă-n conversație aprinsă la telefon în STB. Marea teamă a părinților și o veste bună | Foto simbol; sursa: Agerpres

Este una dintre marile temeri care macină orice părinte din București cu fiecare an cu care îi crește copilul și se apropie de adolescență. E, probabil, imediat după teama de boală și e teama că substanțele păcătoase vor ajunge în preajma sa.

Iar mama aceasta cu care o colegă a împărțit o bună bucată de traseu STB fix de asta se temea. Chiar dacă se străduia să vorbească încet, uneori șoptit, fără să deranjeze, era clar că e ba speriată, ba tristă, ba disperată, ba aprinsă .Părea într-un moment de reală criză: din când în când,

Că ai auzit zeci de povești din cercul tău de cunoscuți sau, mai înfricoșători, ai auzit  știri despre dealerii care pândesc copiii la poarta școlii încă din generală.

Dependențele adolescenților, între tabu, vehemență și neputință

Se mai întâmplă câte o nenorocire uriașă, precum accidentul îngrozitor de la 2 Mai, când un puști din București care, drogat,  a lovit cu mașina și a omorât doi tineri și vorbim pe internet și la știri despre această realitate îngrozitoare a consumului de stupefiante la vârste mici. O vreme, toată lumea e terifiată sau își dă cu părerea, autoritățile zic și, eventual, promit și ele ceva, după care apare următoarea întâmplare care fură atenția. Problema rămâne, cu tot cu dramele puștilor și părinților lor.

Concret, nu se întâmplă nimic care să ajute la rezolvare. Cum zicea Maria Coman, psiholog, jurnalist și contributor B365.ro, când încerca să răspundă la întrebarea “Cum poți să îți ferești copilul de droguri în București”:

Am putea, dacă s-ar face în sfârșit ceva care să implice pe toată lumea. Centre de dezintoxicare, apropo, nu există mai deloc centre de stat și private sunt câteva și de obicei foarte scumpe. Nu vom scăpa de asta fără un efort comun, ba dimpotrivă, va fi din ce în ce mai rău. Nu are niciun sens și nicio utilitate să îi amenințăm pe toate drumurile că, dacă vor consuma, ajung la închisoare. Nu asta e soluția, nu asta e ieșirea. E necesar să le spunem copiilor și adolescenților și oricui ce li se întâmplă dacă, ce efect au substanțele, ce înseamnă fiecare dintre ele. Nu să îi amenințăm.

Pentru că problema consumului și dependenței de droguri a abordată cu amenințări și frică, cu polițiști, procurori și pedepse cu închisoarea și nu este privită așa cum e, de fapt: o problemă medicală. Dar adicția/dependența  este o boală și încă una dintre cele cu cel mai bun prognostic printre diagnosticele psihiatrice.

Doar că, la noi, centre de recuperare practic NU există. Sistemul medical de stat – unde își au locul și nevoia – efectiv nu e prevăzut cu așa ceva.  În toată țara nu există un singur centru de stat cu paturi specializat pe tratarea minorilor care consumă substanțe psihoactive.

„Nu există nici măcar un singur centru, de stat sau privat, pentru tratarea dependențelor”

Eugen Hriscu, medic psihiatru, psihoterapeut, specialist în prevenirea și tratamentul dependențelor de substanțe în cadrul Clinicii Atelier Psy, spune:

Plecăm de la realitatea extrem de dureroasă că în România, în 2024, nu există niciun singur centru, de stat sau privat, care să ofere îngrijiri rezidențiale profesioniste, de psihiatrie și psihologie, copiilor și adolescenților care se confruntă cu probleme legate de consumul de substanțe – alcool, droguri, medicamente. În acest context, noi cei de la Clinica de psihiatrie și psihoterapie Atelier Psy București, clinică specializată în tratarea dependențelor și prima clinică de sănătate mintală care s-a adresat specific adolescenților dependenți de droguri, ne bucurăm să facem parte dintr-un parteneriat cu oameni și instituții care cred că dependențele pot fi tratate și că putem oferi o șansă de vindecare acestor tineri al căror început de drum în viață a fost marcat de consumul de droguri.

Practic, în momentul de față, dacă ai un copil care are probleme cu drogurile, nu ai unde să-l internezi, într-un centru specializat de stat, să primească îngrijire medicală. Totul se reduce la o buclă de internări-externări la psihiatrie, unde se tratează simptomele, nu boala, nu problema în sine.  

Primul centru pentru tratarea dependențelor se face la 2 pași de București

Și-acum, vestea excelentă: Asociația Zi de Bine, care face niște minuni prin București și prin țară, a pus un fel de nebunesc pariu că poate schimba această realitate. Și face acum  CREAATiV – Centrul de Recuperare și Educație împotriva Adicțiilor pentru Adolescenți și Tineri la Voila. Efectiv colea, la Câmpina, la vreo 100 de kilometri de București, distanță pe care suntem dispuși aproape oricând s-o parcurgem pentru o ieșire, evadare de weekend.

Proiectul e descris simplu și convingător de Zi de Bine:

Este un centru de cazare pe termen lung, în inima pădurii din Câmpina, un spațiu sigur, modern, fresh, care nu miroase a spital și unde tinerii pacienți cu adicții pot să aibă parte, pe lângă tratament medical, de intervenții de psihoterapie, de reconectare cu familiile lor, ergoterapie, sport și art-terapie, de un program complet gândit de specialiști în adicții, poate să fie primul exemplu de bune practici din România, ușor replicabil în spitale de stat sau private!

Profesioniștii din domeniul psihiatriei pediatrice avertizează asupra unei epidemii invizibile a consumului de etnobotanice, lucru confirmat de altfel de cifre oficiale care atestă că este cel mai consumat drog în România.  O statistică predictibilă, explică Asociația Zi de Bine:

Etnobotanicele sunt cel mai ieftin drog, găsești și la 1 leu prin centrul Capitalei,ca să nu mai zicem că nici nu ies la teste, nu poți fi depistat în trafic sau la școală, pentru că majoritatea substanțelor din compoziție sunt prea noi și se schimbă tot timpul. dar asta nu le face mai puțin droguri de risc.

Dar, adicția este o boală tratabilă, una dintre cele care au cel mai bun prognostic printre diagnosticele psihiatrice. DACĂ ai instrumentele terapeutice eficiente, psihoterapeutice, tratamentul medical, grupuri de suport și tot ce se mai folosește în exemplele de bune practici de peste mări și țări. DACĂ le ai pe toate astea, dependenții au o șansă extrem de bună de recuperare. 

Puștii, drogurile și un adevăr simplu: dependența e o boală. Tratabilă!

La Centrul de Recuperare de la Câmpina se vor aduna aceste resurse,  la Spitalul de Psihiatrie Voila,  un loc minunat, cu un castel înconjurat de păduri de foioase și livezi de meri, terenuri de sport și sere de legume, pomi fructiferi în curtea de aproape 12 hectare, unde au fost amenajate părculețe cu bănci și foișoare, leagăne, cu muzică în boxe.

Pe terenul unde este Școala Sanatorială, Zi de Bine va  amenaja un Centru medico-educațional pentru tineri și adolescenți cu adicții:

E un spațiu de liniște, un spațiu de reflecție și reconstruire de sine, un spațiu sigur unde tinerii pacienți să aibă parte, pe lângă tratament medical, de intervenții de psihoterapie, de reconectare cu familiile lor, ergoterapie, sport și art-terapie, pe termen lung, și unde să poată reveni oricând. Totodată, vom renova un salon de băieți și unul de fete, cu baie proprie și câte 7 paturi fiecare, astfel încât șederea să fie cât mai confortabilă și departe de ideea de spital. Știm că de foarte multe ori părinții au reticență față de aceste centre pentru că sunt legate de un spital de psihiatrie și nu trebuie să fie așa.

Despre acest proiect, managerul spitalului de Psihiatrie Voila, medicul Irina Minescu, spune că este exact ceea trebuie clinicii:

Amplasamentul Spitalului Voila, la distanță de marile aglomerări urbane, parcul natural în care ne desfășurăm activitatea, alături de dorința noastră, a echipei Voila, de a contribui la ”mai binele” aproapelui nostru fac ca acest proiect să fie nu doar necesar, dar și o reușită, pentru că vom crea prin acest parteneriat o opțiune de încredere, profesionistă, în domeniul psihiatriei copilului și adolescentului – un Centru rezidențial specializat de tratament al adicțiilor la adolescenți/tineri. Un parteneriat cu psihologi instruiți în domeniul adicției, cu Clinica Atelier Psy – dedicată acestei patologii, și îmbunătățirea condițiilor de cazare prin aportul Asociației Zi de Bine este exact ce Spitalul de Psihiatrie Voila are nevoie.

Medicii de la Spitalul de Psihiatrie Voila, împreună cu medicii psihiatri din cadrul Clinicii de psihiatrie și psihoterapie Atelier Psy București, printre puținii psihiatri din România cu specializare în prevenția și tratarea dependențelor, vor colabora în cadrul proiectului pentru dezvoltarea unui program de terapii complementare pentru acest Centru, care poate să devină primul exemplu de bune practici din România, ușor replicabil în spitale de stat sau private.

Cookies