Ce s-ar întâmpla în București în cazul unui cutremur mare? Estimări sumbre ale autorităților

05 iun. 2022
582 Afișari
Ce s-ar întâmpla în București în cazul unui cutremur mare? Estimări sumbre ale autorităților
Ce s-ar întâmpla în București în cazul unui cutremur mare? Estimări sumbre ale autorităților. Sursa foto: Unsplash

Mii de morți, zeci de mii de răniți și sute de mii de oameni rămași sub cerul liber. Așa ar arăta Bucureștiul după un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, se arată în documentul întocmit de Comitetul pentru Situații de Urgență al Municipiului București. Mai mult, lipsa de măsuri concrete pregătite de autorități pentru acest scenariu dar și lipsa educației în rândul populației pentru un astfel de scenariu pot contribui în mod negativ la un astfel de dezastru.

Scenariu sumbru al Comitetului pentru Situații de Urgență al Municipiului București în cazul în care un cutremur cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter ar zgudui Capitala. Astfel, în urma seismului ar putea fi înregistrate peste 6.500 de decese dar și peste 16.000 de răniți grav. Totodată, 100 de blocuri s-ar prăbuși iar peste 20.000 de clădiri nu ar putea fi locuite temporar. Specialiștii avertizează că pericolul nu ocolește pe nimeni, și că în acest scenariu vor exista clădiri noi care vor fi transformate în moloz, dar și clădiri „cu bulină” care vor rămâne în picioare, conform Digi24.

Ce ar aduce un cutremur mare în București? O treime dintre spitale funcționează în clădiri șubrede sau cu „bulină roșie”

Lipsa de pregătire concretă din partea autorităților este dublată de lipsa de educare și informare a populației generale. Raportul a scos la iveală faptul că în cazul unui seism salvatorii sunt printre cei mai vulnerabili: o treime dintre spitalele bucureștene și din mai multe unități ISU se află în clădiri cu rezistență slabă sau chiar cu bulină roșie.

Circa 23.000 de clădiri de locuit din București ar fi grav avariate de un cutremur mare, în timp ce o mie s-ar prăbuși cu totul. De asemenea, circa 100 de blocuri cu opt etaje ar fi complet distruse. În plus, o treime dintre unitățile sanitare, o parte dintre unitățile de pompieri dar și mai multe școli și grădinițe se află în pericol real de a ajunge una cu pământul.

Curtea de Conturi a acuzat într-un raport recent Municipalitatea că nu ia destule măsuri necesare pentru a limita efectele unui cutremur major, astfel că autoritățile locale încep să ia măsuri și să facă planuri pentru consolidarea clădirilor.

40% dintre români nu știu ce să facă în caz de cutremur – studiu

Un sondaj realizat anul trecut a scos la iveală faptul că bucureștenii nu știu ce trebuie să facă în caz de cutremur. 4 din 10 locuitori au declarat că nu știu ce trebuie făcut în timpul și imediat după un seism de mare intensitate.

„Dacă are loc un cutremur și e un cutremur major noi avem concepția de intervenție la cutremur cu o mobilizare națională la nivelul IGSU și a serviciilor de urgență prevede o intervenție cu o forță majoră și prevede toate mecanismele inclusiv de solicitare de sprijin internațional pt problemele de cautare salvare.”, a declarat șeful DSU, Raed Arafat.

Când vine vorba de legi în acest sens, există două proiecte care navighează cu greu aparatul legislativ: unul presupune interzicerea închirierii clădirilor cu bulină, iar celălalt trebuie să reglementeze consolidarea clădirilor cu risc pe banii statului.

Cookies