ESENTIAL

Ce s-a întâmplat azi-noapte, la București, de s-a trezit România marți dimineața cu un guvern PSD-PNL-UDMR

PNL se răzgândește. Liberalul desemnat să facă guvernul, Nicolae Ciucă, își depune mandatul, dar nu se retrage. PNL deschide negocierile pentru formarea unui guvern majoritar. PSD anunță că intră în negocieri. Sorin Grindeanu obține interimar postul de președinte al Camerei Deputaților. PSD revendică, pe surse, postul de premier. Aceasta ar fi, pe scurt, cronologia evenimentelor care s-au derulat de luni seara, de la ora 21.00, până marți la prânz, în plan politic în România.

PNL s-a răzgândit cu 12 ore înainte de audierile din Parlament, unde, previzibil, guvernul minoritar nu avea nicio șansă de a trece, iar Nicolae Ciucă ar fi fost respins. Dacă PNL a ajuns voit aici, jucând teatru, pentru a justitifica un guvern cu PSD sau lucrurile au fost concepute greșit de la bun început de liberali, concluzia este că, în acest moment, PSD negociază de pe poziție de egalitate cu PNL.

PSD speculează acum momentul de slăbiciune al liberalilor, aflați în incapacitate de a forma guvernul fără social-democrați, dar și cu o forță slăbită în Parlament de plecarea din grupul parlamentar a celor 14 liberali din jurul lui Ludovic Orban.

Cum și-ar împărți ministerele PNL-PSD-UDMR

Liberalii încep astăzi negocierile cu PSD, iar primele planuri ar arăta o împărțire a portofoliilor după algoritmul 8 la PSD, 8 la PNL și 2 la UDMR. Mai mult, PSD ar putea cere postul de prim-ministru într-o eventuală coaliție guvernamentală cu PNL, având în vedere că PNL a pierdut din numărul de parlamentari. Cele două ministere în jurul cărora se dau cele mai mari lupte sunt Justiția care, în calculele liberalilor ar urma să le revină, și Finanțele, care să fie dat la schimb PSD.

Ședința crucială a zilei de marți

După o serie de întâlniri informale privind împărțirea ministerelor între PNL-PSD-UDMR, ședința decisivă va avea loc la ora 18.00 la PNL. Biroului Politic Național (BPN) al PNL va decide numele viitorului premier desemnat.

Chiar dacă și-a depus mandatul, Nicolae Ciucă, preferatul lui Klaus Iohannis, ar putea fi desemnat din nou premier, susțin mai multe surse liberale. Totodată, este la fel de posibil ca PNL să meargă la consultările de la Cotroceni cu mai multe propuneri de premier, iar decizia finală să îi aparțină președintelui Iohannis.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button