ARHIVA B365

Ce s-a discutat în „biroul oval” de la Guvern. Duicu: Tobă știa tot!

In referatul de arestare al baronului DNA, procurorii au mentionat ca seful IGP, Petre Toba a mers la guvern la soclicitarea premierului Victor Ponta si ca la discutiile cu Duicu ar fi participat si ministrul de interne de atunci, Radu Stroe. Ponta a negat insa ca l-a chemat pe Toba, iar acesta, la randul sau a declarat ca nici premierul, nici ministrul Stroe nu au participat la discutiile cu Duicu, scrie Hotnews.ro.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a propus-o in septembrie 2013 pe Elisabeta Ponea pentru un post de conducere in DNA, insa ministrul a negat ca a formalizat aceasta propunere. A admis doar ca a avut discutii, intre alti candidati, si cu Elisabeta Ponea, intrucat era procuror sef la Curtea de Apel Craiova si era firesc sa discute cu ea. Ulterior, la data de 30 iunie, Directia Nationala Anticoruptie confirma informatia ca ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a propus-o pe data de 2 septembrie 2013 pe Elisabeta Ponea, sotia fostului inspector -sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Mehedinti, Constantin Stefan Ponea, in functia de procuror-sef al Sectiei Judiciare a DNA. 

Fragment din interceptarile aflate in dosarul Duicu

In data de 13.06.2013, la ora 11:38, Duicu primeste un SMS de la Ponea, cu urmatorul continut: „Sunteti cel mai tare…Stiam eu dar nu ma asteptam chiar asa! Am emotii!”. O ora mai tarziu, la Duicu il suna pe Ponea.

Ponea: Alo?
Duicu: Sefu’? Ce faceti, sefu’?
Ponea: Am raspuns mai tarziu ca am iesit…eram dincolo, in sala. 
Duicu: Sunteti cel mai mare smecher!
Ponea: Eu?
Duicu: Da!
Ponea: (Rade)…
Duicu: Suta la suta…
Ponea: Ei! Sunt?!
Duicu: Un sfert de ora, in birou’ oval, s-a vorbit despre familia dumneavoastra!…
Ponea: Eu ma bucur daca ma apreciaza si pe mine presedintele de la Mehedinti, in rest…n-am nici o treaba!
Duicu: Da? Deci, o cunoaste pe sotie, sefu’ tau, Toba. Au avut niste actiuni impreuna la Craiova.
Ponea: Da. Pai si pe la Mehedinti a fost.

Duicu: Da. Da. O stie bine. Stia unde vrea sa se duca. Tie ti-a rezervat director adjunct la Ordine Publica si-l tine pana te hotarasti tu sa pleci acolo. Si am spus: Domne’, nu pleaca acuma de-aicea. Iasa o promotie de absolventi noi acuma, pe 28, din care o sa-ti dea un numar mai consistent de oameni acia, la Mehedinti. Sa-i faci raportu’ ala cu Ianosi, fara niciun fel de problema. 

Ponea: Ihi. 
Duicu: Asa. Il suni tu si o sa vezi cam cum…
Ponea: Asa am si discutat, am analizat in sedinta de comanda, mi-a propus domnu” Stoica, sa-l imputernicim pe Ianosi in locu’ lu’ Oprita si trebuie sa-i trimit documentele maine, poimaine, la…
Duicu: Poti sa-l suni, sa vezi cum te abordeaza acuma da’ mai lasa-l putin ca eu plecai, el mai ramasa doua minute dupa mine, acolo. Ca l-a chemat sefu’ al mare acolo. 
Ponea: I! Veniti astazi?
Duicu: Vin astazi. Da. E ok si cu partea cealalta. Absolut ok! 
Ponea: Pai, asta ma intereseaza cel mai…
Duicu: Absolut ok! Absolut ok! Pentru ca ti-am spus…subiectu’ a fost si…cand venii cu treaba asta, zic: Este sotia…A! Da. Stia subiectu’ de ea, ca vrea sa vina la Parchetu’ General, ca la DNA, a avut o problema si ca n-a pus-o acolo. Stia tot Toba! Tot stie. Absolut stie! Ca zice ca ti-a dat un numar mai mare de oameni si anu’ trecut…ti-a dat mai multi oameni. 
Ponea: Pai, da. Da’ n-a fost atat de mare. 
Duicu: Pai, da. Da’ a zis ca au fost cincizeci de oameni…din promotie…sau nu stiu cum dracu’ a zis. Cincizeci de oameni pe toata Romania si ce inseamna aia la…
Ponea: I! Nu. Eu am avut inainte o relatie buna. Dupa aia, cred ca din cauza lu’ domnu’ Stanisoara…mi-a stricat-o cu domnu’ Toba. 
Duicu: Ma, tu n-auzi ce-ti spun?! Sa vezi ce relatie ai de-acum incolo!
Ponea: Abia astept sa va intoarceti, sa-mi povestiti.
Duicu: Da. Ti-am spus, suna-l peste vreo ora. 
Ponea: Ihi. 
Duicu: Intelegi? 
Ponea: Da.

Duicu: Ca l-a chemat acolo la birou. 

Ponta: Il sun. Il mai las un pic si dupa aia-l sun. 
Duicu: …Daca ai fi fost cu mine acolo sa…
Ponea: Pai, daca mi-a zis sa nu vin. 
Duicu: Nu. Da’ intelegi ce zic?
Ponea: Ihi…
Duicu: Deci, e absolut ok. O sa urmeze treaba aia cat de curand. Cealalta zic. Ceea ce te intereseaza cel mai mult adica. 
Ponea: Da. Da. Da. 
Duicu: Si a zis: Da, o cunosc, am avut niste actiuni impreuna cu ea acolo. Mai multe actiuni zice ca a avut , pe contrabanda cu tigari, cu nu stiu ce, cu…
Ponea: Ihi. 
Duicu: Ca spunea…
Ponea: Da. I-a trimis si felicitari si multumiri si…a trimis acasa. 
Duicu: Da, ma. Da. N-auzi? Stia absolut tot vis-a-vis de tine! Tot! 
Ponea: Asta-i bine. Da’ sper ca nu ma stie de rau. 
Duicu: Nu. nu. Nu. Esti dubios, atata mi-a spus. Esti dubios, esti…si foarte reticent, esti asa…tot timpu’ tu ai o problema. 
Ponea: (Rade)…
Duicu: Dubios, nu in sensu’ ca faci prostii. Intelegi? Dubios in sensu’ ca esti dificil. Dificil e mai bun termenu’ decat dubios. 
Ponea: Aha. Sunt suspicios. 
Duicu: Dificil. In zona asta a fost. Dificil. Si exemplu’ cu dificilu’ a fost de la plecatu’ tau ca ti-a asigurat postu’ de directoru’ adjunct la Ordine Publica si nu te-ai dus. Si…Cum sa se duca, ba?! Ca ce sa faca pe-aci? Vine gura-casca?! Aia ramane acolo si el gura-casca prin Bucuresti?! Ce sa faca?! Isi crea o problema si mai mare cu sotia decat o avea! Ca zicea ca se rezolva pentru el si…Ti-am spus… nu era in alta parte. Intelegi? 
Ponea: Grigore e in concediu. Si-a luat o zi de concediu. Il cautai astazi pe-acia, nu e. E in Bucuresti. 
Duicu: Nu stiu. Da’ n-are ce sa mai faca. Cu el e inchisa treaba. Intelegi? (…)

Curtea de Apel Bucuresti a decis, pe 30 iunie, ca presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu, sa ramana in arest preventiv. Duicu, baron PSD de Mehedinti, e urmarit penal de DNA intr-un dosar in care e acuzat pentru sapte infractiuni, printre care trafic de influenta, cumparare de influenta si instigare la dare de mita. Potrivit referatului DNA, Duicu ar fi comis trafic de influenta inclusiv in sediul Guvernului, in biroul premierului. Victor Ponta a negat ca ar avea o implicare in acest caz.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button