CE: România a cerut ajutor de la Bruxelles, dar nu a activat Mecanismul de protecţie civilă

de:
08 nov. 2015
1 Afișari
CE: România a cerut ajutor de la Bruxelles, dar nu a activat Mecanismul de protecţie civilă

Potrivit lui Adamowicz, Guvernul a trimis joi Comisiei Europene (CE) o solicitare pentru transferul in alte state membre a aproximativ 80 de pacienti care nu pot fi tratati in Romania, informeaza Mediafax, citat de HotNews.ro

„Nu am primit nicio notificare de la autoritatile din Romania ca ar fi fost activat vreun mecanism, raspunsul este clar nu. Nu am primit nicio notificare de la Guvernul roman sau de la autoritatile romane ca Mecanismul UE de protectie civila ar fi fost activat”, a declarat duminica Jakub Adamowicz, purtator de cuvant al Comisiei Europene pentru politica regionala.

Comisia Europeana a primit joi o cerere din partea Guvernului de la Bucuresti pentru ajutor, care include cautarea la nivel european a unor optiuni in ce priveste transferul a aproximativ 80 de persoane ranite in alte tari membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European, care nu pot fi tratate in Romania, a precizat Adamowicz.

Dupa primirea cererii de la Bucuresti, CE a cerut membrilor Comisiei pentru sanatate si securitate sa ia in considerare cererea Romaniei si sa transmita aceasta cerere autoritatilor competente din tarile respective.

„Examinam in momentul de fata cu colegii din comisiile specifice (Sanatate si securitate, Ajutor umanitar si managementul crizelor) pentru a identifica optiuni pentru rambursarea oricarui tratament administrat in alta tara membra”, a mai precizat purtarorul de cuvant.

Sorin Cimpeanu a declarat sambata ca Romania nu a solicitat declansarea mecanismului de ajutor pentru dezastre intrucat tragedia din clubul Colectiv nu s-ar inscrie in definitia formala a dezastrelor si pentru ca pasii de urmat erau exact aceiasi si cu mecanismul activat si cu el neactivat.

Mecanismul UE de protectie civila poate fi activat de orice tara din lume daca dezastul cu care se confrunta depaseste posibilitatile nationale de raspuns. In momentul in care este ceruta asistenta de o tara, Mecanismul UE de protectie civila poate mobiliza mai multe tipuri de ajutor, cum ar fi adaposturi, provizii medecale, inclusiv echipe de experti, echipament si expertiza.

In cazul activarii mecanismului, asistenta este oferita de statele participante la programul european, iar CE co-finanteaza transportul in tara care a facut cererea.

Mecanismul UE de protectie civila a fost lansat in 2001 si a fost activat in cazul cutremurului din Haiti, in 2010, in cazul cutremurului din Japonia, urmat de tsunami si avaria la centrala nucleara, din 2011, in cazul inundatiilor din Serbia si Bosnia Hertegovina, in 2014, in cazul conflictului din Ucraina, in 2014.

Cookies