CE revizuieşte în jos prognoza de creştere pentru România, din cauza scăderii investiţiilor

de:
05 nov. 2014
0 Afișari
CE revizuieşte în jos prognoza de creştere pentru România, din cauza scăderii investiţiilor

Potrivit Prognozei de toamna emise marti de Comisia Europeana, Romania va avea o crestere economica de 2% in anul 2014, prognoza de crestere fiind revizuita in jos fata de estimarile precedente, ca urmare a scaderii investitiilor. Pe 5 mai, in Prognoza de primavara, Comisia Europeana estima ca Romania va avea o crestere a produsului intern brut de 2,5% in anul 2014.

Si pentru anul 2015, Comisia a revizuit in jos prognza de crestere economica pentru Romania: 2,4% in noua estimare, fata de 2,6% in prognoza emisa in primavara, informeaza HotNews.ro.

„Scaderea investitiilor cantareste in economia anului 2014”, titreaza Comisia Europeana analiza dedicata Romaniei.

In prima jumatate a anului 2014, „consumul privat si exporturile nete au fost principalele motoare ale cresterii economice, in timp ce investitiile au continuat sa contribuie negativ (formarea bruta de capital fix a scazut cu 11,1% de la an la an, in prima jumatate a anului 2014). Ca rezultat, cresterea PIB in anul 2014 este proiectata la 2%”, noteaza Comisia Europeana.

Executivul comunitar se asteapta, insa, ca in a doua jumatate a anului 2014 investitiile sa reinceapa sa creasca, sustinute atat mediul privat, cat si de investitiile publice.

De asemenea, crestere economica va fi sustinuta de o majorare a consumului populatiei, ca urmare a cresterii increderii si a veniturilor.

In context, Bruxelles-ul mai arata ca in prima jumatate a anului 2014 Romania a cunoscut o crestere a exporturilor de marfuri, depasind asteptarile, cu 12,8%, in timp ce importurile au crescut cu 10,6%.

In schimb, in a doua jumatate a anului, Comisia se asteapta ca avansul exporturilor tarii sa se estompeze, urmand ca in 2015-2016 Romania sa treaca pe scadere in acest domeniu.

In acelasi timp, cresterea importurilor va depasi avansul exporturilor, din cauza cererii interne, a mai avertizat CE.

In privinta cresterii economice bazate pe consumul intern, Comisia Europeana arata ca in Romania consumul intern ar putea fi stimulat de „derapajele fiscale” legate de alegerile prezidentiale din acest an.

Continuarea pe HotNews.ro.

Cookies