Ce reprezintă Joia Mare pentru creștin-ortodocși? Ce tradiții și obiceiuri sunt în această zi

28 apr. 2021
131 Afișari
Ce reprezintă Joia Mare pentru creștin-ortodocși? Ce tradiții și obiceiuri sunt în această zi

Denumită și Joia Neagră sau Joia Patimilor, Joia Mare este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Mare. Această zi simbolizează smerenia, deoarece li se amintește credincioșilor cum Iisus Hristos le-a spălat picioarele ucenicilor. Această zi este marcată și prin slujba celor 12 Denii, dar și prin rugăciune și post strict. În Joia Mare se vopsesc ouăle roșii, potrivit tradiției.

În săptămâna Patimilor, credincioșii rememorează pas cu pas călătoria lui Iisus Hristos spre mântuirea omului și învingerea morții, călătorie pe Pământ care culminează cu evenimentul crucial al creștinismului: Sfânta Zi de Înviere.

Ce însemnătate biblică are Joia Mare?

Joia Mare este cunoscută și sub denumirea de Joia celor 12 Denii, Denia pentru Joia Mare este închinată amintirii a patru evenimente deosebite in viața lui Iisus: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă pentru smerenie, cina cea de taină, rugăciunea din Grădina Ghetsimani și începutul patimilor. Se spune că cele 12 lumânări aprinse la citirea Deniilor trebuie aprinse întregul an, acestea având puteri deosebite, ferind oamenii și locuința acestora de rău.

Spălarea picioarelor ucenicilor este un eveniment esențial mărturisit e Sfântul Ioan Evanghelistul și îl înfățișează pe Iisus Hristos spălând picioarele ucenicilor Săi. Spălarea are caracter purificator – Iisus i-a curățat pe ucenici de păcate. Tot prin acest moment este ilustrată smerenia. Ritualul a precedat Cinei cea de taină.

Cina cea de taină reprezintă momentul când Iisus, cu ajutorul vinului şi a pâinii, le arată ucenicilor cum urmează să fie jertfit. „Cina Domnului a fost instituită de Iisus Hristos în noaptea în care a fost vândut”, spune apostolul Pavel făcând referire la momentul în care Iuda îl va trăda pe Mântuitor, potrivit crestinortodox.ro.

La slujba din Joia Mare se citesc cele 12 evanghelii al patimilor Mântuitorului. În cadrul acestei slujbe sunt cuprinse Denia şi Vecernia care sunt unite cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.

Ce tradiții și obiceiuri se respectă în Joia Mare?

Unul dintre cele mai populare obiceiuri din Joia Mare se leagă de faptul că gospodinele vopsesc în această zi ouăle în roșu. În Sâmbăta de dinainte de Înviere acestea vor coace pasca și cozonacul ce urmează a fi aduse la Biserică pentru a fi sfințite. Cojile de la ouăle folosite la pască nu se aruncau si nici nu se ardeau. Ele se strângeau cu multă grijă într-un vas special şi se aruncau în Sâmbăta Paştelui pe o apă curgătoare, crezându-se că astfel găinile si puii vor fi păziţi de păsările prădătoare peste vară.

Obiceiul înroșirii ouălor de Paste vine de la patimile pe care le-a suferit Iisus Hristos pentru a mântui omenirea. Atunci cand a fost răstignit, Fecioara Maria i-a adus Mântuitorului un coș cu ouă pe care i l-a lasat la picioare, iar acestea s-au înroșit de la stropii de sânge care s-au scurs de pe trupul lui Iisus.

In trecut, ouăle se vopseau cu fierturi de frunze și legume, precum sfecla roșie pentru a obține culoarea roșie, cu frunze de nuc pentru culoarea verde, cu fiertură de mure pentru albastru, cu ceapă pentru galben si cu cafea pentru a obține culoarea maro. Astăzi, există numeroase vopseluri, precum și alte accesorii de încondeiere a ouălor, autocolante sau sclipici.

Tot potrivit obiceiului se spune că din Joia Mare și până la Înviere nu se mai bat clopotele, ci doar toaca.

În unele regiuni din țară, oamenii aprind focuri în curți, pe dealuri sau în cimitire, pentru ca sufletele morților, despre care se crede că se întorc la vechile lor locuințe, să aibă lumină și căldură.

Ce alimente nu se consumă în Joia Mare?

Două alimente sunt total interzise de tradiţie în această săptămână, inclusiv în Joia Mare, chiar şi pentru cei care nu ţin postul efectiv: oţetul şi urzicile. Se spune că, atunci când era răstignit pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, înţepându-i rănile, şi stropit cu oţet, pentru a-i provoca şi mai multe usturimi. Mai mult, legenda spune că, atunci când a cerut câteva picături de apă, Mântuitorului i s-a oferit tot oţet: de aici şi obiceiul popular, care exclude cele două alimente de pe lista mâncărurilor recomandate în ultima săptămână de post.

În Joia Mare femeile nu au voie să spele haine, nici cu mâna si nici cu maşina de spălat. Ultima zi în care puteau face asta era Miercurea Mare, potrivit obiceiurilor stramoşeşti.

Cookies