Consiliul General al Municipiului Bucureşti a avut de aprobat în şedinţa de luni un număr record de PUZ-uri. Mai exact 105, dintr-un total de 109 proiecte aflate pe ordinea de zi (la care s-a mai adăugat unul pe ordinea suplimentară). Aglomeraţia se explică prin faptul că de la 1 februarie intră în vigoare modificările la Legea urbanismului, şedinţa de luni fiind astfel ultima în care aleşii bucureştenilor mai pot discuta PUZ-uri iniţiate de investitorii privaţi sau mai pot introduce în legalitate construcţii ridicate ilegal. Consilierii locali nu s-au grăbit însă. Într-o şedinţă ce a ţinut şase ore au aprobat doar 29 de PUZ-uri, restul de 76 fiind respinse.
PUZ-uri aprobate: Turn de 30 de etaje în Chitila şi construcţie ilegală în Ferentari
Printre PUZ-urile aprobate de consilieri se numără o construcţie ridicată ilegal pe Calea Ferentari. Clădirea a fost construită de GNB Imob Group şi are înălţimi variind între 3 şi şapte etaje. În Planul Urbanistic General însă înălţimea maximă admisă în zonă este de 4 etaje.
Consilierii generali au fost de acord şi cu ridicarea unui turn de 30 de etaje în zona Chitila Triaj. Mai exact, investitorul Mavi Trans vrea să construiască o clădire de 7 etaje şi un turn de 30 de etaje. Conform PUZ-ului aprobat noile construcţii ar urma să aibă funcţiune mixtă: birouri, locuinţe, comerţ, servicii, hotel, restaurante, parcaje, instituţii publice. PUG-ul nu impune în această zonă limite de înălţime.
De asemenea, în zona Parcului Tineretului (strada Pridvorului – strada Gura Ocniţei) a fost aprobat un ansamblu de patru clădiri cu înălţimi de 8, 10, 12 şi 14 etaje cu funcţiune mixta: birouri, locuinţe, comerţ, servicii. Conform PUG, în zonă înălţimea maximă admisă este de 14 etaje.
PUZ-uri respinse: Modernizarea Sălii Palatului şi turn de 20 de etaje pe spaţiu verde
Consilierii generali au respins însă construirea unui turn de 20 de etaje pe spaţiul verde în zona Răzoare. Terenul se află la intersecţia dintre Șoseaua Panduri şi Bulevardul Geniului, iar în PUG, terenul figurează ca spaţiu verde. În 2008 însă, când a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru Pasajul subteran de la Răzoare, pe teren a fost trecut şi un accent de înălţime. Astfel, s-a permis practic construcţia unei clădiri înalte pe spaţiul verde. Conform PUZ-ului de atunci, terenul în cauză rămânea spaţiu verde, cu un procent de ocupare a terenului (POT) prin construcţii de 15%, restul de 85% urmând a rămâne spaţiu verde. În vara acestui an, Comisia de Urbanism din Primăria Capitalei a mai făcut un pas. Membrii Comisiei au majorat procentul de ocupare a terenului de la 15% la 27%. Astfel au schimbat destinaţia de spaţiu verde pe încă 12% din teren, lucru interzis de actuala legislaţie.
Tot în şedinţa de luni a fost respins şi PUZ-ul care ar fi permis construirea unei clădiri de 12 etaje pe spaţiul verde în zona de Nord a Capitalei. Mai exact, PUZ-ul prevedea schimbarea destinaţiei a 1,3 hectare teren situat pe Strada Parcul-Poligrafiei, din spaţiu verde în spaţiu construibil.
Consilierii generali nu au fost de acord nici cu proiectul de modernizare a Sălii Palatului care prevede construirea a două parcări subterane.