Galeriile Lafayette, practic primul mall din București, deschis pe Calea Victoriei pe vremea Micului Paris, avea o terasă cochetă, unde lumea bună a orașului venea la prânz ori cină.
Iar terasa, ca orice cârciumă respectabilă din urbe, își făcea reclamă la gazetă. Un meniu poate fi oricând un obiect de colecție, un fel de ferestruică deschisă spre lumi care, uneori, dispar cu repeziciune.
Să ai prilejul să descoperi ce mâncau la prinz ori cină bucureștenii de acum 84 de ani e un dar nesperat. O adevărăată comoară pe care am descoperit-o la Reclame Vechi Românești (1940-1997)
Ziua de 12 august 1940 a picat, ca și ziua de 12 august 2024, într-o zi de luni. Și era, ca-n orice an, în postul Sfintei Mării, lucru care se regăsea și în meniul terasei Lafayette.
Meniul nu-i tocmai fistichiu. Ba chiar e mai degrabă simplu. Și cinstit!
La prânz, terasa Galeriilor Lafayette te ăși aștepta oaspeții bucureșteni cu:
Cina era și ea simplă:
Poate că voi știți, noi am descoperit că „iofca” e un cuvânt care produce multă mirare. Așadar, s-o lămurim: iofca este un aperitiv delicios, lesne de pregătit și dacă nu ești zvârlugă în bucătărie.
Rețeta de pe vremuri, din reclama de la Lafayette, ne spune că iofca de brânză se face așa:
Se face un aluat de tăiței din 4 ouă și făină cât cuprinde, se întinde foaia, se taie pătrățele, se fierb, se scurg, se pun într’o formă unsă și presărată cu pesmet straturi de aluat și brânză, se stropește cu unt și se rumenește la cuptorul mașinei de aragaz.
Poftă bună!❤️