Ce proiecte au finanţat bancherii de 17 ani din Bucureşti

de:
19 iun. 2011
0 Afișari
Ce proiecte au finanţat bancherii de 17 ani din Bucureşti

Cei 18 voluntari, membri ai echipei YouthBank, au căutat sponsori, au vândut felicitări către companiile din Bucureşti şi au planificat şi organizat un eveniment de strângere de fonduri pentru finanţarea proiectelor propuse de 12 echipe de liceeni. La cea de-a doua ediţie a programului, YouthBank Bucureşti a obţinut, în total, suma de 28.300 lei, care a asigurat suma necesară implementării proiectelor propuse de echipe de elevi din 14 licee din Sectoarele 1 şi 2.

„YouthBank mizează pe talentul şi ideile tinerilor; nu ne taie elanul, nu ne dă totul pregătit pe tavă, ne învaţă cum să ajungem unde vrem, ne arată că nu e vorba de scurtături, ne dă oportunitatea de a ne maturiza fără a ne pierde identitatea sau optimismul”, explică, după o experienţă de doi ani, Ana-Roxana Popescu, cea care este membru fondator YouthBank Bucureşti, şi elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Sfântul Sava”.

12 proiecte pentru comunitate, finanţate de micii bancheri cu 28.300 de lei

Prin „Copiii de ieri”, iniţiativa echipei Asul de verde, elevii de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” şi-au propus să resusciteze relaţiile dintre generaţii şi îi să convingă pe oameni că acceptarea vârstnicilor în societate este necesară. Cu suma de 2.300 de lei, în trei week-end-uri, liceenii au vrut să aducă vârstnicilor un dram de bucurie prin dans, muzică bună, teatru, fotografie, flori, vorbe frumoase şi gânduri senine.

Din cauza reticenţei celor în vârstă, proiectul nu s-a putut realiza aşa cum şi-au dorit tinerii iniţial, astfel că s-a ajuns la realizarea unor ateliere în care cei mici au croşetat, au făcut pandantive şi s-au jucat cu bunicii lor. Beneficiarii acestei iniţiative au fost elevii de la şcoala cu numărul 58 din sectorul 2 al Capitalei şi bunicii acestora.

Proiectul „Superstiţii în vânt”, propus de echipa Lucky ThirTEEN, de la Liceul de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza” a fost finanţat cu 2.000 de lei. Elevii liceului de arte plastice au pictat 25 de tablouri şi au organizat o expoziţie de pictură şi desen.

Liceenii au vrut ca prin acest vernisaj să demonstreze faptul că arta este un mod plăcut şi util, prin care omul modern se poate destinde şi învăţa lucruri noi. Expoziţia cu vânzare a dus la comercializarea a cinci tablouri, iar banii strânşi, 1.000 de lei, au fost donaţi Spitalului “Marie Curie”, pentru secţia de cardiochirurgie.

“Caravana lui Noe”, proiect iniţiat de echipa ArCa LuI nOe, formată din elevii Colegiului Naţional Aurel Vlaicu, ai Colegiului National I.L. Caragiale şi cei ai Colegiului Naţional Bilingv George Coşbuc, a avut ca scop promovarea teatrului tânăr. Cu 2.700 de lei, bani necesari pentru implementarea proiectului, liceenii şi-au propus să aducă teatrul în viaţa colegilor lor şi le insufle acestora spiritului teatral. La finalul reprezentărilor teatrale, 60 de doritori s-au încris pentru a duce mai departe această caravană.

Proiectul „Rosetti pictează”, propus de echipa Quiz de Rosetti, de la Liceul Teoretic C.A. Rosetti, a fost realizat cu 2.080 de lei. Această iniţiativă a venit cu o alternativă la modul de petrecere a timpului din pauzele dintre ore. Astfel, elevii au încercat să descopere dacă au aptitudini în arta Grafitti-ului.

Cei care au vrut să îşi pună în valoare talentul în acest domeniu, au realizat o serie de desene axate pe mesaje anti-drog.

Echipa Ansamblul Hora Unirii, formată din elevii Colegiului Naţional “Ion Neculce” şi cei ai Liceul teoretic “C.A.Rosetti” i-au invitat pe colegii lor la horă. Prin proiectul ”Hai la horă!”, finanţat cu suma de 2.500 de lei, iniţiatorii au vrut ca elevii basarabeni şi români, care studiază în liceele bucureştene, să cunoască tradiţiile româneşti prin metode non-formale în anul 2011.

Implementarea acestei iniţiative a presupus înfiinţarea unei mici formaţii de dansuri populare şi susţinerea a două concerte proprii în cadrul a două evenimente ale Asociaţiei Studenţilor şi Elevilor Basarabeni (ASEB), din care face parte şi grupul care a venit cu ideea.

Cel de-al şaselea proiect, ECO Style, realizat de ECOlogiştii care studiază la Colegiul Naţional ,,Mihai Viteazul, a fost implementat cu 2.000 de lei. Liceenii şi-au propus să promoveze o viaţă sănătoasă şi să încurajeze protecţia mediului.

Proiectul i-a implicat pe 20 de elevi din clasele V-VIII, de la Şcoala Iancului, care au participat, în cinci week-end-uri, la workshop-uri desfăşurate în aer liber. În ultima etapă, ei au luat parte, alături de alţi 20 de elevi din afara proiectului, la un altfel de decathlon, ECOthlon, eveniment în cadrul căruia au fost promovate ideile care mizează pe ecologie şi pe o viaţă sănătoasă, iar toate activităţile din ultimul week-end s-au desfăşurat într-un mediu distractiv, bazat pe educaţia non-formală.

“SOS – Sport – Organizare – Sănătate”, proiect propus de echipa L&S – Life and Sport, de la Colegiul Tehnic de Material Rulant pentru Transporturi Feroviare, a fost implementat cu suma de 2.000 de lei. Elevii de şcoală generală, din clasele a-VII-a şi a-VIII-a, au participat la scurte sesiuni de informare, cu privire la importanţa unei diete sănătoase. La aceste evenimente au participat profesorii, dar şi un specialist în nutriţie şi un sportiv.

Proiectul a presupus şi organizarea unor competiţii sportive, demonstraţii de rugby şi fotbal din partea elevilor de la clasele de rugby ale liceului şi ale echipei de fotbal CTMRTF. După aceste activităţi, cei mici au participat la un concurs de reţete sănătoase, organizat în cantina liceului, iar la finalul competiţiei, elevii, alături de invitaţi şi organizatori, au mâncat un prânz sănătos. Elevii au încheiat ziua în aer liber, în parcul de la Politehnică, unde au fost amenajate spaţii pentru parkour şi unde câţiva elevi din liceu, pasionaţi de acest sport, le-au demonstrat colegilor că îşi poţi petrece altfel timpul liber.

Çava – “Revista oficială a SAVArinelor”, a fost realizaă de Çava redaction, echipa de la Colegiul Naţional Sfântul Sava. Cu 2.000 de lei, liceenii au realizat revista lunară gratuită a liceului, un proiect dorit de mult timp de elevii instituţiei de învăţământ.

Liceenii au aflat, prin intermediul acestei publicaţii, care sunt evenimentele care s-au organizat în şcoală, târgurile interesante din oraş, locurile bune şi sigure de ieşit după ore, performanţele elevilor liceului, programul olimpiadelor, dar şi care sunt creaţiile trimise de elevii talentaţi.

Festivalul de teatru, organizat de echipa cu acelaşi nume, de la Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu, a fost pus în practică cu suma de 2.485 de lei. Liceenii au organizat acest eveniment pentru a-i încuraja pe colegii lor să păşească în lumea actoriei.

La festival a fost invitat şi renumitul actor şi regizor român, Dan Puric, cel care a făcut parte din juriu şi a ţinut un discurs la eveniment. Dacă numele lui Dan Puric i-a atras ca un magnet pe bucureşteni, odată cu plecarea actorului de pe scenă, numărul spectatorilor s-a diminuat, dezamăgindu-i astfel pe liceenii care au muncit din greu să facă un spectacol reuşit.

Echipa Fruhling, formată din elevii Colegiului Naţional Bilingv George Coşbuc şi cei ai Liceului Teoretic “Nicolae Iorga”, a propus proiectul Journey to Magic Eco World. Cu 2.300 de lei, iniţiatorii au organizat un târg pentru copii, la data de 1 iunie, în parcul de lângă Palatul Copiilor. La eveniment, copiii şi-au etalat talentul prin pictură, desene, au practicat diferite activităţi sportive, precum badminton, volei, sărituri cu coarda, dar şi alte jocuri ale copilăriei pe care acum mulţi le-au uitat, au dansat şi au cântat karaoke, iar atmosfera de poveste a fost întreţinută de un clovn.

La târg au participat şi copiii de la centrul de plasament Adăpostul de Noapte şi Zi pentru Copiii Străzii, care au fost invitaţi să se distreze, să îşi dezvolte anumite calitaţi şi să capete o altă perspectivă asupra mediului înconjurător. Toţi banii proveniţi în urma donaţiilor, 155 de lei, vor fi folosiţi pentru achiziţionarea unor produse de igienă pentru copiii din acelaşi orfelinat.

„Mind the Book”, proiect iniţiat de CLTB1 by the book, echipă formată din elevii Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza, cei ai Colegiului Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, ai Colegiului Teoretic „George Călinescu”, ai Colegiului Economic „Virgil Madgearu” şi cei de la Liceul Teoretic „Jean Monnet”, a fost dezvoltat cu suma de 2.400 de lei. Proiectul propus a fost realizat, într-o primă etapă, de consilierii din primul mandat al Consiliului Local al Tinerilor din Bucuresti – Sector 1 (CLTB1).

Liceenii şi-au propus să aducă lectura, dar şi spaţiile pentru citit, în vizorul tinerilor, să le ofere acestora o nouă perspectivă şi să îi atragă cât mai mult spre (re)descoperirea plăcerii cititului. Cei interesaţi au primit cupoane de reduceri la cărţile achiziţionate din librăriile partenere, au fost implicaţi în dezbateri referitoare la demodarea cărţilor în favoarea accesibilităţii informaţiei în mediul online. La aceste discuţii au fost invitate şi personalităţi literare contemporane, precum Stoian G. Bogdan, Georgiana Sârbu, Doina Ioanid, Oana Cătălina Ninu. Tinerii au participat şi la un concurs de explorare urbană cu titlul „Comoara din bibliotecă”, în cadrul căruia echipele de „cititori-exploratori” au descoperit fotografia şi au experimentat cititul în spaţiile publice din Bucureşti.

Prin proiectul Sport to support, echipa The Supsporters, de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” a obţinut suma de 2.300 de lei pentru promovarea mişcării şi a spiritului de echipă, prin organizarea unui eveniment, la care au participat liceeni din Bucureşti.

În proiect au fost incluse şi două competiţii, de baschet şi de volei, la care s-au înterecut echipe formate din elevi de liceu. Cei din public au primit pliante, care mizau pe beneficiile practicării sportului pentru sănătate şi pe dezvoltarea armonioasă a organismului. Prin promovarea celor două sporturi, liceenii şi-au propus să realizeze o mai bună informare cu privire la importanţa sportului, să se împotrivească tendinţelor de sedentarism, să militeze pentru un stil de viaţă sănătos într-un cadru competitiv.

„Tinerii români au un potenţial extraordinar, iar YouthBank le oferă şansa să şi-l pună în valoare. Implicându-i în rezolvarea problemelor comunităţilor locale, adolescenţii sunt motivaţi să devină mai buni, sunt îndrumaţi să evolueze şi să se perfecţioneze ca lideri de opinie şi ca manageri de top. Prin ei, investim în viitorul comunităţii noastre”, spune Bianca Dordea, directorul de comunicare al BRD – Groupe Société Générale.

YouthBank este un program administrat de către liceeni cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, care au ca scop crearea unui fond pe care îl investesc apoi în comunitate, sub forma de granturi pentru proiecte gândite şi realizate de alţi liceeni. Programul a fost apreciat pentru rezultatele şi impactul asupra beneficiarilor direcţi – liceenii – şi a obţinut, în acest an, premiul II la categoria Proiecte de Tineret, la Gala Societăţii Civile.

Citeşte şi: Bancherii de 17 ani, acum “in business” şi la Bucureşti

Cookies