ARHIVA B365

Ce profit va face noul Stadion Naţional

Municipalitatea intenţionează să concesioneze serviciile de operare şi administrare a Stadionului Lia Manoliu unui operator extern.

Conform estimărilor municipalităţii, cel ce va prelua administrarea noului stadion va înregistra în primii doi ani pierderi de aproximativ 710.000 euro. Operatorul va înregistra profit abia în al treilea an, şi atunci în cuantum de 15.000 euro. Administratorul va recupera însă în următoarea perioadă. Conform studiului de fundamentare, începând cu al treilea an şi până la al 20-lea an al contractului operatorul va înregistra un profit de 30 milioane euro.

În schimb, Primăria va primi din partea operatorului o redevenţă. Conform studiului citat anterior, Primăria Capitalei va avea de la stadionul Lia Manoliu un profit de 4,4 milioane euro în 20 de ani.

„Având în vedere scopul pentru care a fost reconstruit noul stadion şi sumele semnificative alocate pentru finanţarea acestuia, se impune ca exploatarea şi administrarea stadionului să se realizeze la cel mai înalt grad de eficienţă în vederea organizării fără întârziere a unor evenimente sportive şi artistice de referinţă, şi pentru crearea unui cadru favorabil amortizării investiţiei într-un termen cât mai scurt”, spun reprezentanţii municipalităţii. Astfel, justifică Primăria Capitalei necesitatea concesionării serviciilor de administrare şi mentenanţă a stadionului către „un operator de reputaţie internaţională, care să asigure şi finanţarea costurilor legate de determinarea şi implementarea strategiei de operare a stadionului”.

În acest scop, primarul general, Sorin Oprescu, va organiza o licitaţie internaţională. Până atunci însă, Consiliul General al Municipiului Bucureşti va trebui să îşi dea acordul asupra indicatorilor tehnico-economici privind concesionarea acestor servicii. Proiectul de hotărâre privind contractul de concesiune va fi supus votului consilierilor în şedinţa de joi.

Stadionul Lia Manoliu va fi terminat la începutul lunii august şi va avea 55.000 de locuri şi două parcări supraetajate, una cu 1.800 de locuri, ce va avea pe acoperiş terenuri de sport, şi alta  cu 850 de locuri. Noua construcţie va fi inaugurată la 10 august, cu meciul de fotbal România-Argentina, iar în 2012, va găzdui finala UEFA Europa League. Costul lucrării a ajuns în prezent la 736 milioane de lei. Contractul iniţial, semnat în 2007, prevedea un cost de doar 489 milioane de lei.

Vezi cum va arăta stadionul:


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button