Ce alimente primesc la școală și grădiniță elevii și copiii din Sectorul 2, în anul școlar 2018-2019

de:
14 iul. 2018
2 Afișari
Ce alimente primesc la școală și grădiniță elevii și copiii din Sectorul 2, în anul școlar 2018-2019

Potrivit deciziei Consiliului Local Sector 2, în anul școlar 2018-2019, elevii și copiii de grădiniță vor beneficia, în cadrul Programului pentru școli, de mere, lapte și produse de panificație. 

Pentru a putea fi acceptate, alimentele distribuite în școlile și grădinițele din Sectorul 2 trebuie să îndeplinească anumite criterii, după cum urmează:

mere – cel puțin 100 gr. bucata

lapte tratat termic UHT – 200 ml. porția

produse de panificație: corn sau baton și biscuiți – 80 gr. porția. 

„Încercăm să asigurăm tot ce e mai bun pentru copiii noștri în sistemul actual și de aceea vom avea grijă ca toate aceste produse să fie proaspete și de calitate. Bazele unei alimentații sănătoase se pun încă din copilărie, așa că vom face tot ce ține de administrația locală pentru ca acest lucru să se întâmple”, a declarat primarul Sectorului 2, Mugur Mihai Toader. 

Alimentele vor ajunge la copii și elevi numai însă dacă aceștia merg la grădiniță, respectiv la școală. 

„Conform Hotărârii 640/2017 pentru aprobarea Programului pentru școli al României în perioada 2017-2023 și pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia, programul pentru școli al României prevede realizarea cumulată a următoarelor măsuri:

– acordarea gratuită pentru preșcolarii din grădinițele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/acreditate și particulare acreditate și pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și particular de fructe și legume proaspete, lapte și produse lactate și de produse de panificație în limita unei valori zilnice. Limita valorică zilnică curprinde prețul integral de achiziție a produselor, inclusiv TVA, cheltuielile de transport, distribuție și depozitare a acestora

– dreptul de a primi produsele, pe perioada cursurilor, conform structurii anului școlar, îl au numai preșcolarii și elevii prezenți la cursuri”, se precizează în hotărârea adoptată de Consiliul Local Sector 2.

CITEȘTE ȘI 31 de şcoli, licee şi grădiniţe din Sectorul 2 intră în reabilitare. Ce lucrări se vor face 

Guvernul a aprobat Programul pentru şcoli în anul şcolar 2018-2019, cu un buget de 572 milioane lei, prin care elevii primesc gratuit fructe, legume şi lapte. 

În anul şcolar 2018-2019, conform datelor comunicate de Ministerul Educaţiei Naţionale, Programul pentru şcoli al României se va adresa unui număr estimativ de 2.184.462 preşcolari din grădiniţele de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate cu program normal de 4 ore şi elevi din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat autorizat/acreditat.

Din suma totală, 87,37 milioane lei vor fi alocate pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 43,68 milioane lei pentru derularea măsurilor educative aferente.

Alte 192,21 milioane lei vor fi acordate pentru lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 43,68 milioane lei pentru derularea măsurilor educative.

De asemenea, 205,02 milioane lei sunt alocate pentru acordarea gratuită de produse de panificaţie, exclusiv din bugetul naţional.

„Din suma totală, ajutorul financiar total din partea Uniunii Europene pentru programul pentru şcoli al României este de 6.866.848 euro pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi derularea măsurilor educative aferente şi de 10.743.836 euro pentru acordarea gratuită de lapte şi produse lactate şi derularea măsurilor educative aferente”, arată un comunicat transmis de Ministerul Agriculturii.

Prin acest act normativ se introduc unele prevederi legate de stabilirea modului de repartizare a plafonului financiar al ajutorului financiar al Uniunii Europene, astfel încât să fie alocat pe componente: măsuri educative şi acordarea gratuită de fructe şi legume, respectiv lapte şi produse lactate iar la toate cererile de plată depuse şi eligibile să li se efectueze plăţi reprezentând ajutor financiar al Uniunii Europene.

Bugetul pentru implementarea Programului pentru şcoli al României pentru anii şcolari 2017-2018 şi 2018-2019 cuprinde şi ajutorul financiar din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) alocat conform Deciziei de punere în aplicare a Comisiei din 27 martie 2018 de stabilire a repartizării definitive a ajutorului din partea Uniunii către statele membre pentru fructe şi legume în şcoli şi pentru lapte în şcoli, pe perioada 1 august 2018 – 31 iulie 2019.

Cookies