Ce poţi face în WEEKEND în BUCUREŞTI. Balet, expoziţii şi târguri

de:
07 oct. 2016
0 Afișari
Ce poţi face în WEEKEND în BUCUREŞTI. Balet, expoziţii şi târguri

Conferința de presă susținută de coregrafii și dansatorii, Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke și Dominique Mercy, cu prilejul prezentării spectacolului de dans contemporan Quartet Gala în cadrul celei de-a XVII-a ediții a Întâlnirilor JTI, scrie Agerpres.

Mats Ek, care este laureat al Premiului Europa pentru Teatru, decernat pe 26 aprilie, la Craiova, a mai fost prezent la Întâlnirile JTI în 2005, în calitate de coregraf al Cullberg Ballet, cu trei lucrări antologice: Aluminium, creație proprie, Empty House și Negro con Flores, ambele semnate de Johan Inger, foarte apreciate la momentul respectiv de public, presa de specialitate și critică.

La ediția din 2016 a Întâlnirilor JTI, alături de Mats Ek, în vârstă de 70 de ani, și Ana Laguna, în vârstă de 61 de ani, vor dansa alte două nume legendare, Susanne Linke (71 de ani) și Dominique Mercy (65 de ani). Cei patru artiști, selectați de coregraful Daniele Cipriani, vor interpreta o gală originală — Quartet Gala — demonstrând că în pofida trecerii anilor, sau poate chiar din acest motiv, dansatorii maturi sunt izvor nesecat de experiență, emoții, înțelepciune și profunzime, menționează sursa citată.

Inaugurate în anul 2000, de compania de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI au găzduit dansatori, coregrafi și trupe de balet celebre: Nacho Duato și Compania Nacional De Danza, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem și Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu și Baletul Național din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Vortice Dance Company, Maria Pagés și Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company.

Evenimentul este organizat și în acest an de Fundația Art Production, beneficiind de consilierea artistică a Silviei Ghiață.

* La împlinirea a 30 de ani de la câștigarea de către soprana Leontina Văduva a Concursului Internațional de Canto de la Toulouse, care i-a deschis porțile Europei și ale întregii lumi muzicale, ilustra interpretă este omagiată printr-o serie de evenimente aniversare organizate sub titlul: „Leontina Văduva 30”, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

Cu această ocazie, creart — Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Théâtre du Capitole din Toulouse organizează în perioada 8-19 octombrie expoziția de costume „Leontina Văduva On Stage”.

Inaugurarea expoziției va avea loc sâmbătă, 8 octombrie, ora 17.30, la Galeria creart (Piața Alexandru Lahovari nr. 7). Participarea la eveniment se face pe bază de invitație.

Expoziția reunește atât costumele purtate de soprană pe scena teatrului din Toulouse în operele: Romeo și Julieta, Boema, Traviata, Manon și Giani Schicchi, cât și câteva ținute de gală ale celebrei soprane, fotografii de pe marile scene ale lumii (din arhiva personală) și afișe ale unor spectacole de operă.

* Sâmbătă, 8 octombrie, și duminică, 9 octombrie, Galeria de Artă țărănească își cheamă meșterii din nou la un târg marca Muzeul Național al Țăranului Român.

Potrivit unui comunicat al MNȚR, vor fi scoase în curte lucruri frumoase, numai bune de admirat și cumpărat, iar zeci de meșteri din toată țara vor aduce la târg: haine de sărbătoare, ștergare din bumbac, scoarțe, lepedee și fețe de masă, ploști și ulcioare, căni, farfurii, obiecte din lemn — linguri, casete, scaune — ouă încondeiate, icoane pictate pe lemn sau pe sticlă, împletituri și alte meșteșuguri.

De asemenea, la târg pot fi cumpărate și miere, dulceață, prăjituri, zacuscă, sucuri și țuică.

Muzeul invită cu acest prilej „prietenii mai vechi și noi să regăsească frumusețea obiectelor unui patrimoniu țărănesc excepțional și mărturia gestului firesc de reîntoarcere la meșteșug”.

Intrarea este liberă.

Cookies