De multe ori se întâmplă să vedem pe la colțurile străzilor din București saci cu molozul ce rămâne în urma renovărilor din casa. Aruncarea acestor deșeuri „la gard” sau „la stâlp” face ca orașul să arate precum o groapă de gunoi.
În încercarea de a remedia această problemă, Poliția Locală din Sectorul 6 le transmite bucureștenilor ce pot face cu gunoiul ce rămâne în urma renovărilor.
De asemenea, agenții le reamintesc oamenilor că riscă amenzi mari pentru deșeurile lăsate-n stradă.
Problema deșeurilor aruncate pe străzile Capitalei este una care persistă și care afectează locuitorii. Toți am văzut, cel puțin odată, sacii de gunoi lăsați la margine de drum, de persoanele care se gândesc că vor fi ridicate de mașina de gunoi.
Poliția Locală Sector 6 a transmis următorul mesaj:
Resturi de faianță, gresie, tencuială, rigipis, tocuri de geamuri sau de uși, wc-uri sau baterii de chiuvetă și alte asemenea piese provenite din renovări. Într-un cuvânt moloz! Sute de saci depistăm pe domeniul public în fiecare lună! Si îi amendăm pe proprietari!
Ne dorim un sector civilizat și curat, însă, din păcate, vechile metehne trec greu! Mulți dintre cei care se apucă de renovări fie sună la vreun transportator ilegal de moloz al cărui număr de telefon îl iau cu ușurință de pe internet, fie confundă strada cu pubela și aruncă pe te miri unde materialele provenite din construcții.
Unde mai pui că pe lângă se adună și gunoi menajer, iar impactul vizual și cel olfactiv sunt greu puse la încercare!
Polițiștii le-au mai spus bucureștenilor și că, în situația în care lasă gunoaie pe domeniul public, riscă amenzi usturătoare. Sancțiunile pe care cetățenii le pot primi sunt cuprinse între 2.000 – 5.000 de lei.
Pe lângă asta, și aruncare deșeurilor pe terenuri virane, publice sau private, se pedepsește. Amenzile sunt cuprinse între 1.500 – 2.000 de lei.
De la începutul anului 2023 și până acum, polițiștii locali din Sectorul 6 au dat mai mult de 50 de amenzi pentru deșeurile rezultate din construcții sau renovări. Valoarea totală a acestora este de aproape 100.000 de lei.
Au existat și patru situații în care au fost date doar avertismente.
Bucureștenii din S6 sunt informați că, legal, pot să se descotorosească în mod gratuit de deșeurile sau de mobila pe care nu o mai folosesc.
Molozul poate fi dus la containerele special amenajate în 16 locații din Sectorul 6. Acestea pot fi utilizate în ultimele 8 zile calendaristice alte fiecărei luni, după cum urmează:
Deșeurile din construcții pot fi ridicate și contra-cost, în orice zi din lună. Numărul de telefon la care trebuie să sune locuitorii din S6 este: 021.413.91.15.
Care sunt costurile:
De asemenea, există și posibilitatea montării unui container, de 7 mc, pentru aruncarea deșeurilor, la adresa beneficiarului. Pentru golirea acestuia, cetățenii trebuie să sune la Urban, iar prețul este de 30,23 de euro/mc +TVA.
Bucureștenii sunt încurajați să sesizeze poliția locală dacă observă deșeuri abandonate pe domeniul public. Sesizările pot fi făcute telefonic la numărul: 021.9546, sau prin aplicația eSector 6.