BAZAR

Ce pericole letale pândesc în detergenții folosiți zi de zi

În noiembrie, UE a propus interzicerea fosfaţilor în detergenţi. Oricare detergent de rufe din supermarket (Grand Maximo, Dero, Bonux, Persil, Ariel, Tide, Rex, Omo, Bona sau Dash) are aceleași îngrediente: între 15% şi 30% sufractanţi aniotici (sau zeoliţi); 5% surfactanţi neionici; agenţi de înălbire pe bază de oxigen activ, fosfaţi şi fosfonaţi; enzime, parfumuri, informează EVZ.

Detergenţii ieftini conţin LAS (liniar alchibenzen sulfonat) ce poate cauza iritaţii ale pielii la contactul prelungit; înălbitori optici (fluorescenţi) care nu albesc rufele, ci doar ne conferă percepţia de alb şi strălucire, convertind razele ultraviolete în lumină. Potrivit profesorilor de la Facultatea de Chimie Industrială Bucureşti, surfactanţii sunt „substanţe chimice care se concentrează la suprafaţă şi solubilizează materialele care au o mică afinitate unele faţă de altele”.

Experţii atrag atenţia că surfactanţii anionici (cei mai utilizaţi) nu sunt biodegradabili, iar spuma lor e otrăvitoare şi în concentraţii mici. Alchibenzensulfonatul de sodiu, pe lângă faptul că poluează mediul când e produs, conţine aluminiu care potrivit celor mai recente cercetări, s-a dovedit că are efect toxic asupra creierului şi sistemului nervos, iar cercetătorii spun că poate favoriza apariţia unor afecţiuni neurovegetative precum Alzheimer şi Parkinson.

SLS (Sulfat lauril de sodiu) – alt surfactant anionic prezent în detergenţii de rufe, agent de spumare dur, este cunoscut ca iritant al pielii şi ochilor, care duce la căderea părului şi declanşează reacţii alergice.
Substanţa care îi lasă infertili pe bărbaţi

Potrivit unui raport publicat în Jurnalul Colegiului American de Toxicologie, încă din 1983 s-a arătat că şi concentraţiile mai mici de 0,5% provoacă iritaţii, iar în concentraţii de 10-30% cauzează coroziunea pielii. Cu toate acestea, SLS e aproape nelipsit din reţeta detergenţilor noştri. Acţiunea lui distructivă nu se opreşte aici. Odată absorbit de organism, prin piele, SLS imită activitatea estrogenului. „Studiile realizate de cele mai bine cotate institute din lume arată că poate declanşa sindromul premenstrual, simptomele menopauzei, scăderea fertilităţii masculine şi creşterea riscului de cancer de sân la femei”, explică medicul Ioana Vârtosu. Asociaţia americană „National Poison Prevention” vorbeşte despre detergenţii de rufe ca despre „otrăvuri cu acţiune lentă care ucid ambii părinţi şi milioane de copii”.
Românii, tot mai alergici.

Un copil din cinci suferă de diferite forme de astm, cel puţin 20% dintre copii fac dermatite sau alte boli de piele, iar creşterea bolilor alergenice din România este de-a dreptul alarmantă, arată Mihaela Dumitrescu, Business Concepts Manager la Sensiblu. „Pe de altă parte, în procesul de spălare cu maşini automate, timpul de limpezire a rufelor este extrem de scurt, el neputând să elimine în totalitate detergentul. Persoanele care suferă de o acţiune cutanată inflamatorie (dermatită atopică, eczeme, psoriazis etc.) vor suferi exacerbarea acestor afecţiuni”, explică Mihaela Dumitrescu. Ce este de făcut? Trebuie să evităm contactul cu detergentul uscat sau spuma acestuia şi să clătim de mai multe ori hainele.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button