Ce pericol îi pândește pe bucureșteni în parcuri. Medic: „Cei mai vulnerabili sunt copiii”

05 mai 2021
325 Afișari
Ce pericol îi pândește pe bucureșteni în parcuri. Medic: „Cei mai vulnerabili sunt copiii”

Medicii infecționiști ne avertizează că a început sezonul căpușelor, care sunt foarte active și foarte periculoase, mai ales în parcurile din București. Primăria Capitalei nu doar că nu a început dezinsecția, dar nici nu se știe cu cine va desfășura activitatea în anul 2021.

Ce pericol îi pândește pe bucureșteni în parcuri

„După temperaturile ridicate din ultimele zile, căpușele sunt foarte active și reprezintă un pericol imens pentru cei care merg la iarbă verde. Aceste insecte sunt foarte păcătoase, sunt agresive și transmit boli destul de grave. Nu este normal ca Primăria Capitalei să nu fi făcut dezinsecția până acum și suntem deja în luna mai, aproape de vară”, a declarat pentru Gândul.ro dr. Gheorghe Enache, medic primar boli infecțioase și conferențiar universitar.

Medicul Gheorghe Enache a mai declarat că în lipsa unui plan de acțiune a primăriei împotriva acestor insecte, bucureștenilor nu le rămâne decât să se ferească singuri de căpușe și să evite statul pe iarbă.

Medic: „Cei mai vulnerabili sunt copiii”

„Cei mai vulnerabili sunt copiii. La spitalele de boli infecțioase au existat foarte multe cazuri în anii trecuți de așa-zise mușcături de căpușe, încă de la începutul lunii mai. Este bine să evităm să stăm pe iarbă, iar dacă o facem trebuie să avem pantaloni lungi și încălțăminte mai lungă. Iar dacă stăm pe iarbă, peste pătură trebuie să punem ceva alb, că să putem vedea insectele”, mai spune medicul Gheorghe Enache pentru sursa citată.

Medicul infecționist avertizează și spune că în cazul în care suntem mușcați de căpușe trebuie să mergem neapărat la spital și să nu le scoatem singuri.

„Nu încercați cu foc, cu gaz, sau cu alte metode care nu fac altceva decât să agraveze situația”, mai spune medicul.

Potrivit specialistului, căpușele transmit boli grave precum febra butunoasă, care se manifestă prin erupții pe tot corpul și febră mare, dar și borelioza, sau Boala Lyme, ce poate fi extrem de gravă în unele cazuri.

Nici vorbă de vreun proiect de dezinsecție

În mod normal, prima dezinsecție ar fi trebuit făcută în luna martie. Iată-ne ajunși în luna mai și Primăria Capitalei nu are vreun plan pentru aceste acțiuni atât de importante, iar specialiști din domeniu au avertizat asupra unui pericol în ceea ce privește sănătatea publică din București.

Ultima ședință ordinară a Consiliului General al Municipiului București a avut loc la sfârșitul lunii aprilie, dar Primăria Capitalei nici măcar nu a propus pentru vot un proiect pentru astfel de acțiuni.

De asemenea, tot la sfârșitul lunii aprilie, consilierii PSD au propus un proiect pentru finanțarea unui Plan de Acțiune Unitară (PUA) de dezinsecție și deratizare pentru anul 2021, care să fie realizat de către Compania Municipală „Eco Igienizare”, însă, ceilalți consilieri au respins ordinea de zi cu acest proiect, conform sursei citate.

„Noi am propus acest proiect, iar acum rămâne să vedem dacă celor de la USR și PNL le pasă de sănătatea publică din Capitală, pentru că aici vorbim de un proiect extrem de important, nu de unul politic”, a declarat Aurelian Bădulescu pentru Gândul.ro, înainte de votul pentru proiectul care ulterior a fost respins.

Cookies