Ce pățesc proprietarii din București care își lasă clădirile neîngrijite. DECIZIA Primăriei

de:
23 iul. 2018
0 Afișari
Ce pățesc proprietarii din București care își lasă clădirile neîngrijite. DECIZIA Primăriei

Potrivit unei decizii recente a Consiliului Local Sector 2, „pentru clădirile neîngrijite de pe raza sectorului stabilite potrivit regulamentului, impozitul se va majora cu 500% pentru fiecare clădire individual”, se menționează în hotărârea aprobată de aleșii locali. 

Astfel, începând din 2019, proprietarii caselor lăsate în paragină vor achita un impozit de cinci ori mai mare decât în mod obișnuit pentru același imobil. 

De asemenea, conform prevederilor în vigoare, proprietarii de imobile din Sectorul 2, care îşi lasă terenurile sau curţile neîngrijite, vor plăti începând de anul viitor, impozite majorate cu până la 400%. Deja primele hotărâri de Consiliu Local au fost aprobate în acest sens, astfel că mai mulţi bucureşteni care deţin terenuri pe raza sectorului, dar au „uitat” să aibă grijă de ele, vor fi nevoiţi să achite impozite mai mari de la 1 ianuarie 2019. 

„Majorarea impozitului se aplică ca urmare a constatării stării tehnice nesatisfăcătoare în urma aplicării Regulamentului aprobat prin H.C.L. Sector 2 nr. 81/2017, astfel cum a fost modificată prin H.C.L. Sector 2 nr. 118/2017, pentru persoanele fizice și juridice care dețin calitatea de proprietar al terenului în cauză, conform evidențelor fiscale pe plătitor la 31.12.2017”, se specifică în decizia Consiliului Local Sector 2.

Ce pot face proprietarii pentru a scăpa de plata impozitului majorat

Conform sursei menţionate, proprietarii care până în toamnă îşi curăţă terenurile nu vor mai plăti impozitul majorat. 

„Prezenta hotărâre încetează să producă efecte în situația în care, până la data de 30 noiembrie a anului în curs, cumulativ:

a) proprietarii terenului iau măsuri de remediere a stării tehnice a terenului și notifică acest lucru Poliției Locale Sector 2, până la 30 noiembrie a anului în curs;

b) Poliția Locală Sector 2 verifică starea tehnică și întocmește o nouă notă tehnică cu privire la măsurile de remediere luate de proprietari”, se precizează în documentul administraţiei locale. 

Zeci de proprietari de terenuri neîngrijite au intrat deja în vizorul autorităţilor încă de luna trecută, fiind propuşi pentru a plăti impozite mai mari, alţii sunt propuşi la şedinţa de Consiliu Local Sector 2 de joi.

Terenurile pe care creşte ambrozia, printre cele pentru care impozitul este majorat

În categoria terenurilor neîngrijite intră terenul intravilan de pe raza Sectorului 2 al Municipiului București, care se află în una din următoarele situații de fapt: stare de paragină, acoperit de buruieni, părăsit/abandonat,  insalubru, pe care sunt abandonate deșeuri din construcții, vegetale, gunoaie sau orice tip de depozitări necontrolate, infestate cu plante alergenice (de ex. ambrozie, pelin), la care împrejmuirea este neîntreținută/nereparată, curți în care nu s-a efectuat curățenia.

Criteriile de încadrare a terenurilor în categoria terenurilor neîngrijite, sunt următoarele:

a) Teren în stare de paragină, fiind necosit;

b) Teren acoperit de buruieni, fiind necosit;

c) Teren părăsit/abandonat, fiind necosit;

d) Teren insalubru pe care sunt abandonate deșeuri din construcții, vegetale, gunoaie, cadavre de animale sau orice tip de depozitări necontrolate;

e) Teren infestat cu plante alergenice (de ex. Ambrozie, pelin) fiind necosit;

f) Curți în care nu s-a efectuat curățenia – curți în care există deșeuri menajere, gunoaie, vegetale, cadavre de animale sau vegetația nu este cosită;.

g) Teren la care împrejmuirea este neîntreținută/nereparată – doar dacă acest fapt se cumulează cu unul din criteriile de la punctele a-f;.

Conform prevederilor în vigoare, impozitul pentru terenurile neîngrijite de pe raza Sectorului 2 se poate majora cu până la 500%.

Ce este ambrozia, cea mai alergenică buruiană din România

Ambrozia este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, dar şi în zonele lăsate în paragină: cele cu ruine, zonele rezidenţiale noi, unde construcţiile nu au fost terminate, pe marginile şoselelor, pe spaţiile verzi, dar şi în curţile caselor sau în parcuri.

O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen (20 microni în diametru) şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani.

Simptomele alergiei la ambrozie

Manifestările pot fi diferite de la un pacient la altul, însă majoritatea pacienţilor acuză strănut frecvent, mâncărime nas/ ochi, secreţii nazale abundente, ochi roşii (hiperemie conjunctivală). În plus, mulţi dintre aceşti pacienţi sunt predispuşi la apariţia manifestărilor de astm (dificultăţi în respiraţie, tuse, respiraţie şuierătoare).

Pentru evitare simptomelor neplăcute, pacienţii alergici sunt sfătuiţi:

– să evite activităţile exterioare, în aer liber;
– să păstreze ferestrele închise pe timpul zilei, atât acasă cât şi în maşină;
– să îşi schimbe hainele după ce ies afară pentru perioade mai lungi de timp;

– să facă duş la sosirea la domiciliu;
– să se spele frecvent pe faţă şi mâini;
– să evite/ să consume cu precauţie fructe şi legume crude dacă au prezentat manifestări de sindrom de alergie orală (până la evaluarea alergologică).

CITEȘTE ȘI 500 metri cubi de gunoaie, strânse de pe terenurile neîngrijite din Sectorul 2

Cookies