Ce pățesc bucureștenii care ard frunze uscate. Amenzile uriașe pe care le riscă

25 nov. 2021
382 afișări
Ce pățesc bucureștenii care ard frunze uscate. Amenzile uriașe pe care le riscă
Ce pățesc bucureștenii care ard frunze uscate. Amenzile uriașe pe care le riscă. Sursa foto: Unsplash

Garda de Mediu trage un semnal de alarmă în legătură cu arderea frunzelor, un obicei care are loc în fiecare toamnă și care are efecte extrem de nocive asupra noastră și a celor din jur. Mai mult, persoanele care ard frunzele pot resimți efectele acestei activități și la nivelul buzunarelor, amenzile fiind extrem de costisitoare.

Garda de Mediu a prezentat pe pagina de Facebook a instituției riscurile pe care le reprezintă arderea de frunze, atât din punct de vedere legal, cât și pentru sănătatea oamenilor din jur.

Mai mult, frunzele uscate sunt importante și pentru mediu, deoarece acestea protejează rădăcinile copacilor de îngheț, mențin umiditatea solului, hrănesc solul odată ce devin compost, și împiedică creșterea buruienilor. De asemenea, frunzele uscate sunt o sursă de hrană pentru râme, care contribuie la oxigenarea și fertilizarea solului.

Ce amenzi riscă cei care ard frunzele uscate

Potrivit Gărzii de Mediu, pe lângă problemele de sănătate cauzate de arderea frunzelor, persoanele care fac astfel de activități pot avea și probleme cu legea, probleme costisitoare, deoarece amenzile pot ajunge până la 20.000 de lei.

„Arderea frunzelor este interzisa!
Cei care incalca legislatia risca amenzi de până la 20 000 RON!
Bineînţeles, nu avem voie să dăm foc nici vreascurilor ori altor resturi vegetale. Se impune, astfel, obligativitatea de a face selectarea deșeurilor nepericuloase compostabile, prin reciclarea/valorificarea acestora folosind opțiunea de compostare/digestie anaerobă, în vederea protejării sănătății umane și a mediului înconjurător.”, se arată în postarea Gărzii de Mediu de pe Facebook.

Ce amenzi au dat autoritățile chiar lângă București

Ultima intervenție în forță a Gărzii de Mediu a avut loc sâmbăta trecută, în satul Sinteşti din comuna Vidra, după ce comizarii Gărzii de Mediu au fost atacați cu furci de persoanele care ardeau deșeuri.

Poliţiştii ilfoveni au dus mai multe persoane la audieri la Postul de Poliţie Vidra şi au dat două amenzi de 5.000 lei. Mai mult, reprezentanţii Gărzii de Mediu au acordat două amenzi maxime, în valoare de 20.000 lei pentru poluarea aerului şi au confiscat 10 kg de cupru ce urma să fie incendiat.

Totuși, acțiunea Gărzii de Mediu nu s-a lăsat cu niciun dosar penal. Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător prevede însă că anumite activități reprezintă infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoarea până la 5 ani.

Cookies