ARHIVA B365

Ce panouri publicitare predispun șoferii la accidente

Şoferii îşi modifică viteza considerabil în trafic, în funcţie de tipul de panou publicitar pe lângă care trec, afirmă o echipă de cercetători de la Universitatea Alberta din Canada, informează dailymail.co.uk.

„Neatenţia şoferilor este una dintre cauzele principale care cauzează accidente de automobil. Cu toate acestea, se cunosc foarte puţine lucruri despre neatenţia emoţională din timpul conducerii automobilului, în ciuda unor dovezi evidente care atestă faptul că atenţia este strâns legată de emoţii”, afirmă autorii studiului.

În acest studiu, realizat cu ajutorul studenţilor canadieni şi a unui program de simulare computerizată, cercetătorii Michelle Chan şi Anthony Singhal au descoperit că şoferii care trec pe lângă panouri publicitare cu mesaje negative, precum „abuz”, „stres”, „închisoare” şi „război”, tind să încetinească şi să se îndepărteze de banda pe care conduc.

În schimb, şoferii care trec pe lângă panouri ce includ cuvinte cărora le este asociată o conotaţie pozitivă, precum „bani”, „celebritate”, „sex” şi „victorie”, au tendinţa de a accelera.

„Testele au arătat că, atunci când eşti stimulat pozitiv, atenţia ta creşte şi conduci mai bine când eşti într-o dispoziţie veselă”, a declarat Michelle Chan.

„În testele mele, am descoperit totodată, atunci când am analizat timpii de reacţie faţă de anumite cuvinte-ţintă, că participanţii au reacţionat mai repede în grupul pozitiv decât cei din grupul negativ”, a adăugat aceeaşi cercetătoare.

Participanţii la acest test „au condus” în cadrul a trei scenarii diferite, prin faţa a 20 de panouri amplasate pe fiecare traseu: fiecare panou includea grupuri de cuvinte pozitive, negative sau neutre.

Rezultatele studiului ar putea avea anumite implicaţii pentru companiile de publicitate, iar anumite ţări au luat deja decizia de a limita conţinuturile panourilor publicitare amplasate pe marginea şoselelor.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button